Μεγάλη έρευνα: To lockdown έφερε κατάθλιψη, στρες και σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις – Ποσοστά σοκ
Έρευνα με ελληνική συμμετοχή.
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της διεθνούς έρευνας, με τίτλο: «COVID-19 MEntal health inTernational for the General Population (COMET-G) Study», θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, το Σάββατο 5 Ιουνίου 2021 και ώρα 18.00.
Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων θα γίνει από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο της έρευνας, Καθηγητή Ψυχιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνο Φουντουλάκη. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Καθηγητής Κυριάκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας, Afzal Javed.
Η διεθνής μελέτη COMET-G οργανώθηκε υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιατρικής και της Πρυτανείας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ψυχιατρική Εταιρεία. Πρόκειται για μία έρευνα που σχεδιάσθηκε, οργανώθηκε και διοικήθηκε από το ΑΠΘ και συγκεκριμένα από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο της έρευνας, Καθηγητή Ψυχιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνο Φουντουλάκη.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021 και προσέλκυσε μεγάλη συμμετοχή. Τα αποτελέσματα από την αρχική ανάλυση είναι πλέον διαθέσιμα και εντυπωσιακά. Συλλέχθηκαν απαντήσεις από 55.589 άτομα από 40 χώρες, με ένα μεγάλο ερωτηματολόγιο που επέτρεψε τη σε βάθος μελέτη της ψυχικής τους κατάστασης, της στάσης τους απέναντι στην πανδημία και τις αλλαγές που αυτή επέφερε στην προσωπική και καθημερινή ζωή τους.
Το 18% των κατοίκων σε 40 χώρες εμφάνισαν κατάθλιψη μέσα στην καραντίνα
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι σε παγκόσμια κλίμακα η κλινική κατάθλιψη κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών μεσοσταθμικά πρόσβαλε το 18% περίπου του πληθυσμού με άλλο τόσο ποσοστό ανθρώπων να εμφανίζουν σοβαρότατο στρες. Η γενική ποιότητα ζωής ολόκληρου του πληθυσμού φαίνεται να έχει πληγεί σοβαρότατα, ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν και στις ενδοοικογενειακές σχέσεις. Η επίπτωση ήταν σοβαρότατη στα άτομα με προηγούμενο ψυχιατρικό ιστορικό (ποσοστό κατάθλιψης που πέρασε το 30%), τα οποία και εμφάνισαν υψηλότατα ποσοστά αυτοκτονικών σκέψεων (σχεδόν 15%).
Που οι θεωρίες συνωμοσίας βρήκαν… γόνιμο έδαφος
Εντυπωσιακή ήταν η καταγραφή της προσκόλλησης σε διάφορες θεωρίες συνωμοσίας με τουλάχιστον τους μισούς από τους συμμετέχοντες να αποδέχονται τουλάχιστον σε σημαντικό βαθμό μία τουλάχιστον τέτοια θεωρία, ωστόσο οι διαφορές ανάμεσα στις διάφορες χώρες ήταν σημαντικότατες. Οι θεωρίες αυτές φαίνεται ότι αναπτύσσονται σε μεγάλο βαθμό για να προστατεύσουν υγιή αλλά ψυχολογικά ευαίσθητα άτομα από το αβάσταχτο στρες, αλλά βρίσκουν γόνιμο έδαφος σε ανεπαρκώς ανεπτυγμένες κοινωνίες από πολιτικο-οικονομική και κοινωνική άποψη καθώς και με προβληματικά συστήματα εκπαίδευσης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις