Κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τον αριθμό των εισακτέων στα πανεπιστήμια
Για το θέμα μίλησαν στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega οι κ.κ. Άγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας, και Όλγα Γεροβασίλη, γραμματέας Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- «Είσαι ενδοτικός», «Μην είσαι κατά συρροή δειλός»: Συνεχίζεται ο πόλεμος Νετανιάχου και Γκαντζ
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
- Πόσο θα κοστίσει στην τσέπη των Ελλήνων αν ενεργοποιηθεί η «βόμβα» Τραμπ για 5% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες
Μια νέα μεταρρύθμιση που θα αναμορφώσει πλήρως τα πανεπιστήμια της χώρας ξεκινά από τις 14 του Ιουνίου και με την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων που φέτος θα οδηγήσουν σε δύο αποτελέσματα: μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ αλλά καλύτερη αξιολόγησή τους και περιορισμός των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.
Για το θέμα μίλησαν στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega οι κ.κ. Άγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας, και Όλγα Γεροβασίλη, γραμματέας Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τον αριθμό των εισακτέων στα πανεπιστήμια
«Αναρωτιέμαι αν είναι ηθικό να μπαίνει κάποιος στο πανεπιστήμιο με βαθμό 0,8 ή 0,9 και να υποκρινόμαστε στους γονείς του ότι αυτό το παιδί σπουδάζει. Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί έχουμε τόσο μεγάλο ποσοστό εγκατάλειψης των σπουδών, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Δεν ταυτίζουμε το πτυχίο του δημόσιου πανεπιστημίου με αυτό του κολλεγίου. Αλλά αν η ΕΕ δίνει εργασιακά δικαιώματα σε άλλες χώρες, δεν μπορείς να πεις να μη δίνει στην Ελλάδα. Όλη αυτή η ιστορία έχει δύο όψεις. Όπως εμείς θέλουμε οι Έλληνες που έχουν τελειώσει κάποιο ελληνικό πανεπιστήμιο να μπορούν να εργάζονται στο εξωτερικό, έτσι και αυτοί έχουν την αξίωση όταν προέρχονται από δικούς τους πανεπιστημιακούς τίτλους να αναγνωρίζονται τα εργασιακά δικαιώματα που οι ίδιοι δίνουν στη χώρα τους», σημείωσε ο κ. Συρίγος.
«Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναστείλει το μέτρο με δεδομένο το ότι η χώρα μας λόγω της πανδημίας βρίσκεται σε μια δύσκολη στιγμή. Η κυβέρνηση δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι για λόγους έκτακτης ανάγκης κάποια μέτρα θα έπρεπε να ανασταλούν, ώστε να μπουν σε έναν ευρύτερο διάλογο. Έρχεται εν μέσω πανδημίας και περικόπτει τον αριθμό των εισακτέων στα πανεπιστήμια. Πόσοι θα είναι οι εισακτέοι φέτος; Οι θέσεις είναι 77.000 και οι υποψήφιοι 104.000. Το ζητούμενο είναι θα καλυφθούν. Το σύστημα στη χώρα μας μέχρι και σήμερα ήταν πάντα σύστημα κατάταξης. Ήταν συγκεκριμένος ο αριθμός των θέσεων και με σειρά κατάταξης οι μαθητές έμπαιναν στο πανεπιστήμιο. Όπως ξέρουμε καλά οι εξετάσεις είναι μία χρονική στιγμή και καθορίζει το μέλλον των παιδιών και δεν είναι και το απόλυτο μέγεθος για να κρίνουμε τις δεξιότητες τους. Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που μπαίνουν με τόσο χαμηλό βαθμό που ανέφερε ο κ. Συρίγος, και αυτά τα παιδιά πολλές φορές δεν πάνε καν στο πανεπιστήμιο. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν άλλες διαβαθμίσεις στην προσπάθεια του να μπει ένα παιδί στο ελληνικό πανεπιστήμιο, υπάρχουν και τέτοια ζητήματα», απάντησε η κ. Γεροβασίλη.
«Αν ο αριθμός των παιδιών που γράφουν τόσο χαμηλά είναι ελάχιστος, τότε ο αριθμός των 25.000 που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα μείνουν εκτός είναι λάθος, και θα είναι ελάχιστοι αυτοί που δε θα μπουν. Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει το πανεπιστήμιο ως την Δ’ Λυκείου. Δεν είναι η Δ’ Λυκείου είναι άλλη βαθμίδα εκπαίδευσης. Αν η ελάχιστη βάση εισαγωγής ήταν ένας σκληρός βαθμός 9, 10 ή 11 αυτό που λέει η κ. Γεροβασίλη θα είχε ένα νόημα. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής, όμως, βασίζεται στο μέσο όρο επιδόσεων στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο. Εάν τα παιδιά δεν γράψουν καλά, πέφτει η ελάχιστη βάση εισαγωγής. Είναι ένα εμπόδιο που δημιουργείται από τις ίδιες τις επιδόσεις των παιδιών. Επομένως δεν παίζει ρόλο η πανδημία. Δεν γνωρίζω πόσοι θα μπουν φέτος στα πανεπιστήμια. Εμείς ξέρουμε ότι ο αριθμός των εισακτέων που έχουν βγει είναι 77.000 και τα πανεπιστήμια μας έχουν πει για 47.000. Τώρα πόσοι θα περάσουν τελικά θα το διαπιστώσουμε το Σεπτέμβριο από την ελάχιστη βάση εισαγωγής», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Συρίγος.
Χωρίς κομματικά ψηφοδέλτια οι εκλογές στα πανεπιστήμια
Μιλώντας για το πώς θα γίνονται από εδώ και πέρα οι εκλογές στα πανεπιστήμια, ο κ. Συρίγος είπε ότι «Σήμερα στα περισσότερα πανεπιστημιακά τμήματα πηγαίνουν οι φοιτητές και ρίχνουν ένα ψηφοδέλτιο της παράταξης. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπαίνει καν σταυρός και αποφασίζει μετά η παράταξη ποιος θα εκπροσωπεί ποιον. Μετά αναρωτιόμαστε γιατί μειώνεται συνεχώς το ποσοστό των φοιτητών που συμμετέχουν στις εκλογές. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα να ψηφίζεις συγκεκριμένο πρόσωπο που θα σε εκπροσωπεί. Μπορεί το πρόσωπο να ανήκει σε κάποια παράταξη, αλλά πρέπει να αποκατασταθεί η σχέση τους φοιτητή με τους εκπροσώπους του φοιτητές. Θα δούμε ποιο σχήμα είναι το πιο καλό προς αυτή την κατεύθυνση».
«Νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει πρόβλημα με την αριθμητική. Ζητάμε να απαντήσει πόσοι θα είναι φέτος οι εισακτέοι στα πανεπιστήμια. Οι θέσεις των εισακτέων ήταν και είναι 77.000 ανακοινωμένες. Λέτε ότι τα πανεπιστήμια ζήτησαν 47.000 και εμείς τους δώσαμε 77.000. Προσπαθείτε να ρίξετε την ευθύνη στα πανεπιστήμια για το πόσοι θα είναι οι εισακτέοι; Εμείς υπολογίσαμε ότι με βάση τα δεδομένα ότι θα είναι λιγότεροι κατά 25.000. Για το απολιτίκ που θα θέλατε να υπάρχει στους Έλληνες φοιτητές, αυτά είναι θέματα ευρύτερων κοινωνικών διεργασιών. Η ΝΔ προσπαθεί να ρυθμίσει την αστυνομία στα πανεπιστήμια και πώς θα ψηφίζουν οι φοιτητές, ενώ ο κόσμος καίγεται. Δεν έχετε συναίσθηση που βρίσκεται η χώρα; Φοβόμαστε την πολιτικοποίηση της ελληνικής νεολαίας», απάντησε η κ. Γεροβασίλη.
«Όσοι περάσουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Δεν γνωρίζω ποιος θα είναι ο αριθμός, θα το διαπιστώσουμε το Σεπτέμβριο. Ας αποφασίσετε πόσοι είναι οι φοιτητές που θα μείνουν εκτός, 20, 25 ή 30 χιλιάδες; Ρωτάω γιατί προφανώς ρίχνετε τα χαρτιά και το γνωρίζετε», είπε κλείνοντας ο κ. Συρίγος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις