Δένδιας: Ελληνικός και ισλαμικός πολιτισμός αποτελούν έμπνευση για ειρηνική συνύπαρξη
«Αυτές σήμερα κινδυνεύουν από ακραίες απόψεις, απόψεις που επικαλούνται αναχρονιστικά θρησκευτικά προτάγματα, αναγεννώντας σβησμένα μίση και αντιπαλότητες», τόνισε αναφερόμενος στην απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει σε τεμένη δύο διαχρονικά σύμβολα της συνύπαρξης λαών, πολιτισμών και θρησκειών, την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας.
Ο ελληνικός και ο ισλαμικός πολιτισμός είναι δύο μεγέθη άμεσα αναγνωρίσιμα στην ιστορία της λεκάνης της Μεσογείου, ενώ οι επαφές και οι αλληλεπιδράσεις δημιούργησαν ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο πολιτισμών, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στην έναρξη εργασιών του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Πολιτισμικής Κληρονομιάς, που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα «Ελληνισμός και Ισλαμικός Πολιτισμός. Οι θετικές πτυχές της αλληλεπίδρασης και οι προοπτικές της».
Αγία Σοφία και Μονή της Χώρας
Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι ο πλούτος αυτών των ιστορικών και πολιτιστικών εμπειριών και οι θρησκευτικές παραδόσεις αποτελούν έμπνευση για μία δημιουργική και ειρηνική συνύπαρξη, επωφελή για όλους τους λαούς της Μεσογείου και της Μ. Ανατολής.
«Αυτές σήμερα κινδυνεύουν από ακραίες απόψεις, απόψεις που επικαλούνται αναχρονιστικά θρησκευτικά προτάγματα, αναγεννώντας σβησμένα μίση και αντιπαλότητες», τόνισε αναφερόμενος στην απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει σε τεμένη δύο διαχρονικά σύμβολα της συνύπαρξης λαών, πολιτισμών και θρησκειών, την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας. Μνημεία που έλαβαν, ακριβώς γι’ αυτόν τον συμβολισμό τους, τον χαρακτηρισμό των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Μάλιστα, όπως υπενθύμισε, η ίδια η Τουρκία, με δικές της ενέργειες, είχε φροντίσει να χαρακτηριστούν ως μουσεία αυτά τα δύο μνημεία.
«Σήμερα, όμως, αποκόπτονται από τον ρόλο αυτόν. Μετατρέπονται σε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, προκαλώντας απρόκλητα εχθρότητες και αντιπαλότητες που έσβησαν πολλά χρόνια πριν», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.
«Ο πλούτος των ιστορικών και πολιτιστικών εμπειριών και οι θρησκευτικές παραδόσεις μπορούν να εξασφαλίσουν τη θετική συμμετοχή όλων στη λύση των σύγχρονων προβλημάτων και διενέξεων», υπογράμμισε και πρόσθεσε:
«Μπορεί να εμπνεύσει για ένα κοινό όραμα, για μία δημιουργική και ειρηνική συνύπαρξη, επωφελή για όλους τους λαούς της Μεσογείου και της Μ. Ανατολής».
«Στον 21ο αιώνα που διανύουμε δεν επιτρέπεται σε οιονδήποτε να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου και για λόγους ιδεοληπτικούς να προκαλεί αποσταθεροποίηση περιοχών και κρατών στην περιοχή», κατέληξε ο κ. Δένδιας.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Αντετοκούνμπο: «Τα χρήματα έφυγαν ήδη, πρέπει να πάρω δώρο στη σύζυγο και τα τρία παιδιά μου»
- Το δώρο που θέλει κάθε gamer
- «Έχω σταματήσει να τρώω» – Η Λίλι Άλεν δεν είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση
- Ένα μανιφέστο ενάντια στην ασφάλεια
- Ρωσία: Συνελήφθη ο δράστης της δολοφονίας του Κιρίλοφ – «Ομολόγησε ότι στρατολογήθηκε από την ουκρανική SBU»
- Στον νέο ρόλο της Τουρκίας δεν μπορούμε να απαντάμε με κλισέ