Καραθανασόπουλος: Αντεργατικό το ν/σ Χατζηδάκη – Δεν παίρνει διορθώσεις
«Όσοι μπαίνουν στη λογική συζήτησης, επί της ουσίας προσπαθούν να καθυποτάξουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων και να αποδεχτούν τα τελεσμένα ως «μοιραία» γεγονότα» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημειώνοντας ότι το «νομοσχέδιο-έκτρωμα» έρχεται «και καταργεί επί της ουσίας ό,τι έχει απομείνει από τα εργασιακά δικαιώματα»
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
«Το νομοσχέδιο-έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση για τα Εργασιακά αποτελεί το αποκορύφωμα της διαχρονικής επιχείρησης νομιμοποίησης της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και καταργεί επί της ουσίας ό,τι έχει απομείνει από τα εργασιακά δικαιώματα», σημείωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, σε σημερινή του παρέμβαση στον ρ/σ «Real FM».
Η συζήτηση οδηγεί στην αποδοχή τετελεσμένων
Τόνισε ότι «στο νομοσχέδιο δεν χωρούν διορθώσεις, αλλά πρέπει μόνο να καταργηθεί, όπως και το σύνολο των αντεργατικών νόμων που έχουν προηγηθεί και φέρουν τη σφραγίδα και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ» και υπογράμμισε ότι «όσοι μπαίνουν στη λογική συζήτησης, επί της ουσίας προσπαθούν να καθυποτάξουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων και να αποδεχτούν τα τελεσμένα ως «μοιραία» γεγονότα».
Νερό στο μύλο
Ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναφέρθηκε στην καταγγελία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με αφορμή μια εκδήλωση που οργάνωσε ένας Γάλλος ευρωβουλευτής των Πρασίνων «σε σχέση με την παραβίαση του δικαιώματος της «τουρκικής μειονότητας» – ρίχνοντας νερό στο μύλο της προπαγάνδας της Τουρκίας η οποία αμφισβητεί τη Συνθήκη της Γενεύης – παρότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στη χώρα μας».
«Η Συνθήκη της Γενεύης είναι πάρα πολύ καθαρή και σαφής: υπάρχει θρησκευτική μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα», επισήμανε ο Ν. Καραθανασόπουλος.
Στη συνέχεια της παρέμβασής του είπε ότι «παρά τις προσπάθειες που έγιναν και από την ελληνική και από την τουρκική κυβέρνηση να παρουσιαστεί ότι προχωρούμε σε μια ομαλοποίηση της κατάστασης, οι αμφισβητήσεις από τη μεριά της Τουρκίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας είναι σε ημερήσια διάταξη».
«Όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται για να επιτευχθεί ο επώδυνος συμβιβασμός της συνδιαχείρισης στο Αιγαίο που επιδιώκουν οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή. Ένας τέτοιος συμβιβασμός θα είναι και σε βάρος και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων» τόνισε, προσθέτοντας «εμείς λέμε ότι ο λαός πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση. Οποιαδήποτε τέτοια λύση με την σφραγίδα των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ θα διαμορφώσει ακόμα πιο ασταθείς καταστάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Οι τρεις λόγοι που καταψήφισε
Ερωτηθείς γιατί το ΚΚΕ δεν ψήφισε την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τα πολιτικά δικαιώματα των καταδικασμένων για εγκληματικές πράξεις, είπε, καταρχήν, ότι δεν απαντήθηκε από τον κ. Βορίδη το ερώτημα γιατί έφερε μια τροπολογία «που επί της ουσίας απέκλειε μια ουσιαστική συζήτηση».
«Είναι ένα ζήτημα λεπτό, αφορά ζητήματα δικαιωμάτων και μια σειρά ποινικών διατάξεων που πρέπει να μελετηθούν σε βάθος. Η διαδικασία fast track που επέλεξε η κυβέρνηση μας δημιουργεί πολύ μεγάλα ερωτηματικά και δεν υπήρχε καμία πειστική απάντηση» σημείωσε.
«Τρείς ήταν οι βασικοί λόγοι που αρνηθήκαμε να ψηφίσουμε την συγκεκριμένη διάταξη: α) Παρότι λέει ότι θέλει με διοικητικό τρόπο να εμποδίσει την κάθοδο της Χρυσής Αυγής και των καταδικασμένων στις εκλογές κάτι τέτοιο δεν επιτυγχάνεται επί της ουσίας γιατί μπορεί και η ίδια η ΧΑ να κατέβει από την στιγμή που θα εμφανίσει μια «μαϊμού» ηγετική ομάδα που δεν θα έχει σχέση με τους καταδικασμένους και οι ίδιοι οι καταδικασμένοι ως απλά μέλη μιας οποιασδήποτε άλλης οργάνωσης μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική αναμέτρηση.
β) Ανοίγει την κερκόπορτα μιας γενικότερης συζήτησης που βάζει τον κρατικό έλεγχο στο πως θα είναι οργανωμένα τα κόμματα και ποιές ηγετικές ομάδες θα έχουν αυτά τα κόμματα. Πολύ δε περισσότερο που βάζει και μια σειρά διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που μπορούν να ερμηνευθούν ελαστικά, αλλά ταυτόχρονα το συνδέει και με τον τρομονόμο τις διατάξεις του οποίου έχει καταγγείλει το ΚΚΕ γιατί αμφισβητούν ατομικά και συλλογικά δικαιώματα. ‘Αρα ανοίγει μια κερκόπορτα παρέμβασης στη λειτουργία των κομμάτων και στον προσανατολισμό τον οποίο έχουν.
γ) Όλο αυτό το πλαίσιο δεν είναι σε κενό. Υπάρχει πολιτική της ΕΕ όπου ο αντικομμουνισμός είναι χαρακτηριστικό γνώρισμά της» είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος.
Προκρούστεια κλίνη της νομιμότητας
«Ανησυχούμε γιατί διαβλέπουμε ότι προσπαθούν οι ριζοσπαστικές, οι φωνές αμφισβήτησης του συστήματος και του ΚΚΕ βεβαίως να μπουν στην προκρούστεια κλίνη της «νομιμότητας» και της αποδοχής των τετελεσμένων. Αυτή η ανησυχία δεν είναι αβάσιμη, βασίζεται στις εξελίξεις που βλέπουμε και στην ΕΕ και στη χώρα μας συνολικά και κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε ούτε να το νομιμοποιήσουμε ως ΚΚΕ», πρόσθεσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Σχετικά με την ελληνική οικονομία μετά την πανδημία είπε ότι «η καπιταλιστική οικονομική κρίση είναι εδώ και θα σηματοδοτήσει την επόμενη μέρα. Η όποια ανάκαμψη θα είναι αναιμική και δεν θα συνοδευτεί με αναβάθμιση της θέσης των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων, αντίθετα οι κοινωνικές ανισότητες θα οξυνθούν ακόμα παραπέρα».
«Θα έχουμε μια άδικη ανάπτυξη σε βάρος των λαϊκών αναγκών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Από αυτή την άποψη δεν είναι τυχαίο ότι αφενός έρχεται το νέο εργασιακό και αφετέρου ένα πολύ μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων θα διατεθεί για την κάλυψη των κοινωνικών, όπως λένε, αναγκών των πιο εξαθλιωμένων στρωμάτων. ‘Αρα τα στρώματα που ζουν σε συνθήκες φτώχειας θα συνεχίσουν να υπάρχουν και σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης» κατέληξε ο Ν. Καραθανασόπουλος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις