Οι διακοπές έρχονται, τα PIGS επιστρέφουν
Πώς η βρετανική κυβέρνηση ανοίγει νέο κύκλο επεισοδίων ενός παλιού «αγαπημένου» σίριαλ
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Ετοιμάζονται χιλιάδες απολύσεις στην Ευρώπη
- Έντονος καβγάς Γιαννούλη – Γεωργιάδη: «Πέθανε καρκινοπαθής λόγω καθυστερημένου χειρουργείου» – «Ντροπή, ο ασθενής ζει»
- Πέδρο Πασκάλ – Πολ Μέσκαλ: Οι φωτογραφίες από τα γυρίσματα του «Μονομάχου II» στο Μαρόκο
Στις τηλεοπτικές σειρές, όταν το casting και το σενάριο πετύχουν και η σειρά έχει πέραση, το πρώτο πράγμα που σκέφτονται οι παραγωγοί της είναι να δημιουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα επεισόδια.
Κάποια στιγμή βέβαια, επειδή η εκάστοτε ιστορία πρέπει να φτάσει στο τέλος της, άλλες φορές έγκαιρα και άλλες όχι, δίνεται ένα φινάλε.
Οι παραγωγοί, όμως, θέλοντας να εκμεταλλευτούν την επιτυχία, δημιουργούν νέο κύκλο επεισοδίων με τους ίδιους αγαπημένους πρωταγωνιστές σε νέες περιπέτειες.
Το 2009 – 2010 ξεκίνησε ένα από τα πιο δημοφιλή, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, πολιτικοοικονομικό θρίλερ σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ήταν το σίριαλ της οικονομικής κρίσης στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και η στάση των Βόρειων «φίλων» και εταίρων τους.
Την περίοδο εκείνη ήταν που αναβίωσε ο ξεχασμένος, και διόλου τιμητικός, όρος «PIGS» η χρήση δηλαδή του ακρωνυμίου των χωρών Portugal Italy Greece Spain, με σαφή παραπομπή στα συμπαθή κατά τ’ άλλα, γουρούνια.
Εμείς λοιπόν οι Νότιοι, τα γουρούνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαμε συνηθίσει να ξυπνάμε με ειδήσεις για κάποια νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας είτε της Ελλάδας, είτε της Πορτογαλίας είτε άλλης χώρας του ευρωπαϊκού Νότου, από κάποιον διεθνή οίκο αξιολόγησης.
Το σίριαλ αυτό, που, ειδικά για την Ελλάδα, ήταν ιδιαίτερα επώδυνο, διήρκησε για χρόνια, ώσπου κάποια στιγμή έφτασε στο τέλος του. Οι οικονομίες έδειξαν να ανακάμπτουν και οι ειδήσεις για υποβάθμιση της Ελλάδας, της Ισπανίας ή της Πορτογαλίας και της Ιταλίας σταμάτησαν να έρχονται.
Ήρθε όμως η πανδημία, και το σύστημα υγειονομικής αξιολόγησης των τουριστικών προορισμών από την βρετανική κυβέρνηση, για το οποίο συζητά τις τελευταίες ημέρες ολόκληρη η Ευρώπη, φαίνεται πως ανοίγει έναν νέο κύκλο επεισοδίων.
Από χθες, που έγινε γνωστή η υποβάθμιση της Πορτογαλίας σε «πορτοκαλί» χώρα, οι λέξεις «υποβάθμιση» και «αναβάθμιση» δίπλα από ονόματα ευρωπαϊκών χωρών επέστρεψαν ξανά στη ζωή μας.
Η βρετανική κυβέρνηση χωρίζει τις χώρες – τουριστικούς προορισμούς των πολιτών της, ανάλογα με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, σε πράσινες, πορτοκαλί και κόκκινες.
Βασικό χαρακτηριστικό – προνόμιο των πράσινων προορισμών είναι ότι όσοι επιστρέφουν από αυτούς δεν υποχρεούνται σε καραντίνα, οπότε αυτομάτως το ταξίδι γίνεται πολύ πιο εύκολο και άρα ο προορισμός πολύ πιο ελκυστικός.
Τις τελευταίες ημέρες στην ελληνική κυβέρνηση, στον τουριστικό κλάδο Βρετανίας και Ελλάδας καθώς και στους βρετανούς επίδοξους τουρίστες είχε δημιουργηθεί η προσδοκία ότι θα ανακοινωνόταν η αναβάθμιση ορισμένων ελληνικών τουριστικών προορισμών από πορτοκαλί σε πράσινους.
Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη, ενώ υποβαθμίστηκε και η Πορτογαλία.
Σύμφωνα με επίσημα βρετανικά στοιχεία, το 2019, πριν δηλαδή ξεσπάσει η πανδημία, δημοφιλέστερος προορισμός των Βρετανών, με 18.1 εκατομμύρια επισκέψεις, ήταν η Ισπανία, με τη Γαλλία και την Ιταλία να ακολουθούν. Ενώ η Ελλάδα, που βρισκόταν εντός της πρώτης δεκάδας είχε σε αφίξεις τη μεγαλύτερη αύξηση (18%) καθώς από τα 2,9 εκατομμύρια ανέβηκαν στα 3,4.
Είναι παραπάνω από σαφές, πως η αναβάθμιση ή η υποβάθμιση μιας χώρας στην ταξιδιωτική λίστα των Βρετανών μεταφράζεται για αυτήν σε εισροή ή απώλεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Ας ελπίσουμε, ότι η νέα αυτή περιπέτεια των αγαπημένων μας PΙGS δεν θα εξελιχθεί και πάλι σε θρίλερ και πως θα έχει αίσιο τέλος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις