Πώς θα μοιραστεί η ανάπτυξη;
Μισθοί και θέσεις εργασίας
Η επιστροφή στη συζήτηση για τις δυναμικές της διεθνούς οικονομίας του προβληματισμού για τον πληθωρισμό, συνδυάστηκε με την επανεμφάνιση και του ερωτήματος για το εάν η αιτία για τις όποιες αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή μπορεί να αναζητηθεί σε κάποια αυξητική τάση των μισθών. Αυτή η εκ νέου επικέντρωση στους μισθούς, που προς το παρόν δείχνουν λιγότεροι σημαντικοί από άλλους μηχανισμούς που αυξάνουν το κόστος παραγωγής, και η οποία έρχεται σε αντίθεση με διακηρυγμένες θέσεις π.χ. του Τζο Μπάιντεν υπέρ της αύξησης των κατώτατων μισθών, είναι ενδεικτική των αντανακλαστικών που γεννά ένας τρόπος οικονομικής σκέψης που ηγεμόνευσε τις προηγούμενες δεκαετίες.
Η ηγεμονία αυτού του τρόπου σκέψης αποτυπώθηκε στην αντίληψη ότι η εργασία είναι απλώς ένα παράγοντας κόστους στη δυναμική της ανάπτυξης και ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να ενισχυθούν πέραν ενός ορίου οι αποδοχές της απλώς θα υπονόμευε την οικονομική δραστηριότητα, θα ενεργοποιούσε πληθωριστικές τάσεις και τελικά θα οδηγούσε σε απώλεια θέσεων εργασίας. Η ολοένα διευρυνόμενη απόσταση ανάμεσα στις αποδοχές της πλειονότητας των μισθωτών και τις απολαβές των εταιρικών διοικήσεων, θεωρήθηκε το εύλογο τίμημα για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και η έκρηξη της ανισότητας νομιμοποιήθηκε μέσα από ερμηνευτικά σχήματα ατομικής αξίας, προσπάθειας και ευθύνης.
Στην αυγή μιας νέας εποχής, που μπορεί να είναι ασαφής ως προς το περίγραμμα αλλά σίγουρα δεν μπορεί να είναι μια απλή επανάληψη των προηγούμενων «ηγεμονικών» αντιλήψεων, αυτών που οδήγησαν χώρες του G7 να διαπιστώνουν ότι σε καταστάσεις έκτακτες το «χέρι της αγοράς» δεν είναι απλώς αόρατο αλλά και παντελώς απόν, οι προσπάθειες να αποτραπεί μια δικαιότερη κατανομή εισοδημάτων, να υποτιμηθεί η πραγματική συμβολή της εργασίας και να υπονομευτεί προληπτικά η διαχρονικά – και εν πολλοίς αναγκαστικά – «συγκρουσιακή» δυνατότητά της να διεκδικεί βελτίωση αμοιβών και συνθηκών, δύσκολα μπορούν να θεωρηθούν εκφράσεις οικονομικής ή δημοσιονομικής «σωφροσύνης».
Περισσότερο παραπέμπουν στην προετοιμασία και των επόμενων κρίσεων και των επόμενων κοινωνικών εκρήξεων.
- «Μονόκλινο σε Μπουάτ» της Όλγας Στέφου στο θέατρο Αλκμήνη από τις 18 Ιανουαρίου
- Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι λήστεψαν και προκάλεσαν φθορές σε σχολικές μονάδες
- Κλιματική αλλαγή: Έξι απλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας το 2025
- Βήμα πίσω για ηλεκτρονικό ραντεβού με γιατρό ΕΟΠΥΥ: Από Φεβρουάριο και βλέπουμε
- Οι αθόρυβοι MVP είναι το μυστικό του
- Απάτες υψηλής τεχνολογίας: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο