Λιβανός: Εκσυγχρονισμός του αγροδιατροφικού τομέα
Στις 7 βασικές προτεραιότητες που θέτει το ΥπΑΑΤ στη νέα Εθνική Στρατηγική για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου για την αγροδιατροφή, αναφέρθηκε ο Λιβανός.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Για τη δυναμική που έχει ο αγροδιατροφικός τομέας, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει την «ατμομηχανή» για μια πράσινη βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη, διασφαλίζοντας οικονομική ευημερία, προστασία του περιβάλλοντος, βιώσιμη παραγωγή τροφίμων και επισιτιστική ασφάλεια, μίλησε ο Σπήλιος Λιβανός, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στον δημοσιογράφο Αιμίλιο Περδικάρη, πρόεδρο του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων στο πλαίσιο συζήτησης που διεξήχθη στο Regional Growth Conference 2021.
Ορμώμενος από το γεγονός ότι το συνέδριο πραγματοποιείται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε στις σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης που διαθέτει. «Για παράδειγμα, το λιμάνι της Πάτρας, ο ξεχωριστός υδάτινος πλούτος της Αιτωλοακαρνανίας -τα ποτάμια, οι υδροβιότοποι, οι λιμνοθάλασσές της-, ο κάμπος της Ηλείας, μπορούν να δώσουν μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή» είπε ο υπουργός.
Εκτός από τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες στο πλαίσιο της στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα και της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», για ένα δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων, υπάρχουν και οι εθνικές επιλογές, όπως τόνισε ο υπουργός.
Ο κ. Λιβανός μίλησε για τις 7 βασικές προτεραιότητες που θέτει το υπουργείο στο πλαίσιο της νέας Εθνικής Στρατηγικής που θα μετασχηματίσει το παραγωγικό μοντέλο για την αγροδιατροφή, ώστε να απαντάει στις σύγχρονες προκλήσεις της προστασίας του περιβάλλοντος, της επισιτιστικής επάρκειας, της διατροφικής ασφάλειας, της υγείας των καταναλωτών, του διατροφικού πολιτισμού και της βιωσιμότητας.
«Στηρίζουμε τους 650.000 αγρότες μας, συνεχώς και τώρα στα δύσκολα. Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας στεκόμαστε δίπλα τους, λαμβάνοντας άμεσα μέτρα για τη στήριξή τους, συνολικού ύψους περίπου 473 εκατ. ευρώ, και παράλληλα στηρίζουμε τη δημιουργία συλλογικών σχημάτων», είπε και προσέθεσε: «Αναλογιζόμενοι την ανάγκη αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, προχωράμε σε σχετικές δράσεις. Πρώτιστο μέλημά μας σε αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί η διαχείριση των υδάτινων πόρων στην αγροτική καλλιέργεια, καθώς είναι ένα από τα μεγάλα ζητούμενα της εποχής μας. Μεταρρυθμίζουμε το πλαίσιο για τη λειτουργία των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) και προχωρούμε στην υλοποίηση μεγάλων εγγειοβελτιωτικών έργων».
Ο υπουργός μίλησε ακόμη για τα έργα ψηφιακού εκσυγχρονισμού του αγροτικού τομέα, την ένταξη της ιδέας της αγροτικής παραγωγής σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, την εντατικοποίηση στους ελέγχους για την προστασία των καταναλωτών και παραγωγών από νοθείες, παράνομες εισαγωγές και «ελληνοποιήσεις», την εξωστρέφεια της παραγωγής, καθώς και το στόχο να τεθεί στο επίκεντρο της αγροδιατροφικής πολιτικής η Ελληνική Διατροφή και τα ελληνικά προϊόντα.
«Στόχος μας είναι», είπε, «να ενισχύσουμε, να προστατέψουμε και να αναδείξουμε τα ελληνικά προϊόντα και μέσω αυτών τις αξίες μας, καθώς και να ανταποκριθούμε στη σύγχρονη απαίτηση για προϊόντα πιο υγιεινά, πιο θρεπτικά και φιλικά προς το περιβάλλον. Θέλουμε να επανατοποθετήσουμε τον ελληνικό τομέα τροφίμων στις αγορές του εξωτερικού, δίνοντας ταυτόχρονα στους παραγωγούς μας τη δυνατότητα να πετύχουν υψηλότερη προστιθέμενη αξία των προϊόντων τους».
Επεσήμανε επίσης ότι προγραμματίζεται ο εκσυγχρονισμός του αγροδιατροφικού τομέα χρησιμοποιώντας σημαντικά κονδύλια τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και από τη νέα ΚΑΠ.
«Από το Ταμείο Ανάπτυξης ο πρωτογενής τομέας θα ενισχυθεί συνολικά με σχεδόν 2 δισ. ευρώ, δρώντας πολλαπλασιαστικά για την οικονομία και την ανάπτυξη. Η υλοποίηση θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα», τόνισε ο κ. Λιβανός και προσέθεσε: «Από την ΚΑΠ 2021-2027 η Ελλάδα θα λάβει συνολικά σχεδόν 20 δισ. ευρώ. Από αυτά, στη μεταβατική περίοδο της ΚΑΠ 21-22 θα αξιοποιηθούν τα περίπου 5,75 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων ήδη κατευθύνεται στην ενίσχυση και προσέλκυση νέων αγροτών, στις βιολογικές καλλιέργειες και στα σχέδια βελτίωσης».
Για τη στόχευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μίλησε ο Norbert Lins, πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, τονίζοντας ότι «εργαζόμαστε να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και του κλίματος αλλά και των βιώσιμων πρακτικών που θα ακολουθήσουν οι αγρότες μας στην Ευρώπη».
Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης αναφέρθηκε στις γενναίες αλλαγές και προσαρμογές που πρέπει να γίνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη που απειλεί την αγροτική παραγωγή.
Για την ανάγκη της εισαγωγής της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης στον αγροτικό τομέα ως προϋπόθεση προόδου έκανε λόγο ο Σέρκος Χαρουτουνιάν, καθηγητής ΓΠΑ και πρόεδρος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ), ο οποίος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει εκπαίδευση σε όλους τους τομείς.
Για το γεγονός ότι δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να μπει η Ελλάδα στην 4η βιομηχανική επανάσταση μίλησε ο πρόεδρος του Ομίλου Εταιριών REDESTOS, Νίκος Ευθυμιάδης, αρκεί να βλέπει την «μεγάλη εικόνα», να πορεύεται δηλαδή με βάση τις εξελίξεις στο διεθνές γίγνεσθαι, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την κλιματική αλλαγή όσο και την αύξηση του πληθυσμού στον πλανήτη.
Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις