Κοροναϊός: Η μετάλλαξη που ανησυχεί τους επιστήμονες στην Ελλάδα
«Είναι ίσως η μετάλλαξη που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία καθώς τώρα βρίσκεται υπό μελέτη»
Μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες τόσο στην Ελλάδα όσο και το Εξωτερικό προκαλούν οι μεταλλάξεις του ιού, κυρίως επειδή η μολυσματική τους δράση είναι αδιερεύνητη ενώ μπορεί να έχουν «ανοσία» και στα υπάρχοντα εμβόλια. Μία από τις μεταλλάξεις που τελευταία εμφανίστηκαν στην Ευρώπη και στη χώρα μας, σχετίζεται με το Νεπάλ, και ανησυχεί τους επιστήμονες.
Ειδικότερα, ανησυχία προκαλεί εντός και εκτός Ελλάδας, στέλεχος του κορονοϊού που σχετίζεται με τη μετάλλαξη του Νεπάλ. Αυτό εξήγησε στο Sputnik ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Είναι ίσως η μετάλλαξη που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία καθώς τώρα βρίσκεται υπό μελέτη» εξηγεί χαρακτηριστικά. Το καμπανάκι για τους ειδικούς χτύπησε όταν έγινε γνωστό ότι ένας μικρός αριθμός περιπτώσεων του στελέχους Δέλτα σχετίζεται με μια επιπλέον μετάλλαξη που φέρει το όνομα K417N.
«Μέσα στον επόμενο μήνα θα γίνει γνωστό αν τα εμβόλια καλύπτουν αποτελεσματικά τη συγκεκριμένη μετάλλαξη» όπως εξήγησε ο καθηγητής.
Δείγματα του στελέχους Δέλτα με αυτήν την επιπλέον παραλλαγή εντοπίστηκαν περίπου 90 φορές παγκοσμίως, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά. Ειδικότερα 36 περιπτώσεις εντοπίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, 12 περιπτώσεις εντοπίστηκαν στην Πορτογαλία, 12 στις ΗΠΑ και τέσσερις στην Ινδία.
«Στην Ελλάδα φαίνεται ότι έχουμε μόνο δύο κρούσματα μέχρι στιγμής» τονίζει ο κ Μαγιορκίνης. Η αλλαγή βρίσκεται στην πρωτεΐνη του ιού και έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα στη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής
- Αρκάς: Η καλημέρα της Παρασκευής
- Ολυμπιακός: Κανείς δεν θα λείψει 3 μέρες
- Γιάφκα στο Παγκράτι: Στον εισαγγελέα οδηγείται ο 49χρονος φιλόλογος – Νοίκιαζε την αποθήκη 16 χρόνια
- Σε αυτό το πάρτι γενεθλίων, έφηβες γιορτάζουν κρυφά στο Αφγανιστάν
- Εσπεριδοειδή: Πτωτική πορεία για την παγκόσμια παραγωγή – Οι προβλέψεις για την Ελλάδα
- Αποκαλύφθηκε το κόστος της στέψης του βασιλιά Κάρολου – Ποιος πλήρωσε τον λογαριασμό