Οι ελέφαντες ρουφούν νερό με ταχύτητα 540 χλμ την ώρα (βίντεο)
Κανένα ζώο δεν φτάνει τον ελέφαντα σε αναρροφητική ισχύ
Η ηλεκτρική σκούπα σας δεν πιάνει μία μπροστά στην προβοσκίδα του ελέφαντα, αυτού του θαυμαστού οργάνου που μπορεί να ρουφά με την ίδια ευκολία αέρα ή νερό.
Οι ελέφαντες μπορούν να ρουφούν 3,7 λίτρα νερού μέσα σε 1,5 δευτερόλεπτα, κάτι που σημαίνει ότι η ταχύτητα αναρρόφησης φτάνει τα 540 χιλιόμετρα ανά ώρα, αποκαλύπτει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of the Royal Society Interface.
Συγκριτικά, η ροή του αέρα στο ανθρώπινο φτέρνισμα είναι σχεδόν 50 φορές μικρότερη, επισημαίνουν οι ερευνητές.
Η μελέτη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια εξετάζει ελέφαντες του Ζωολογικού Κήπου της Ατλάντα, οι οποίοι κλήθηκαν μεταξύ άλλων να πιάσουν με τις προβοσκίδες τους διάφορα είδη τροφών, όπως μικρά και μεγάλα κομμάτια από γογγύλια και πίτες τορτίγια.
Τα παχύδερμα χρησιμοποιούσαν την προβοσκίδα τους σαν αρπάγη για να συλλάβουν τους μεγάλους μεζέδες, όταν όμως τα κομμάτια ήταν μικρά προτιμούσαν την αναρρόφηση.
«Ρουφούσαν τους μικρότερους κύβους με έναν δυνατό ήχο αναρρόφησης, σαν τον ήχο που κάνουν οι άνθρωποι όταν ρουφούν μακαρόνια» αναφέρουν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους.
Το ίδιο παρατηρήθηκε και με τα τσιπς τορτίγιας. Οι ελέφαντες είτε τα ροφούσαν από απόσταση, είτε ακουμπούσαν πρώτα πάνω τους την προβοσκίδα πριν αρχίσουν την αναρρόφηση. Και στις δύο περιπτώσεις, τα εύθραυστα πιτάκια συνήθως έμεναν ακέραια, παρά τη σύλληψή τους από μια φαινομενικά χοντροκομμένη προβοσκίδα που μπορεί να φτάσει σε βάρος τα 100 κιλά.
«Οι ελέφαντες χρησιμοποιούν τις προβοσκίδες τους σαν ελβετικό σουγιά» σχολιάζει ο Ντέιβιντ Χου, καθηγητής Μηχανικής στο Georgia Tech. «Μπορούν να μυρίζουν και να πιάνουν πράγματα. Άλλες φορές φυσάει αντικείμενα μακριά σαν φυσητήρας φύλλων ή τα σνιφάρει σαν ηλεκτρική σκούπα».
Παρακολουθώντας ελέφαντες να ρουφούν νερό από ένα ενυδρείο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προβοσκίδα μπορεί να αποθηκεύει στο εσωτερικό της πάνω από 5,5 λίτρα νερού, ποσότητα που αρχικά προκάλεσε έκπληξη, αφού η ρινική κοιλότητα των παχυδέρμων έχει μικρότερο όγκο.
Τη λύση στο μυστήριο προσέφεραν υπερηχογραφήματα της προβοσκίδας εν δράσει, τα οποία έδειξαν ότι η σύσπαση των μυών της προβοσκίδας αυξάνει τη διάμετρο των ρουθουνιών κατά 30% και μεγαλώνει τη ρινική κοιλότητα κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 64%.
Οι εντυπωσιακές επιδόσεις στην αναρρόφηση, λένε οι ερευνητές, οφείλονται στο γεγονός ότι οι πνεύμονες του ελέφαντα αντέχουν πολύ μεγαλύτερες πιέσεις σε σχέση με άλλα χερσαία ζώα.
Συγκριτικά, οι ανθρώπινοι πνεύμονες μετά βίας δίνουν αρκετή αναρροφητική ισχύ για να σηκώσουν «ένα μικρό φύλλο χαρτή», ενώ αν κανείς προσπαθούσε να σηκώσει μια τορτίγια ρουφώντας με τη μύτη θα έπρεπε να τα πλησιάσει τον στόχο στα 0,4 χιλιοστά.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη