ΟΗΕ: Για τη σωτηρία του πλανήτη απαιτείται αποκατάσταση εκτάσεων στο μέγεθος της Κίνας
Τουλάχιστον ένα τρισεκατομμύριο στρέμματα γης θα πρέπει να επιστρέψουν στη φυσική τους κατάσταση
Στην κατάσταση που φτάσαμε, μόνο οι δραστικές λύσεις μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα.
Για την αντιμετώπιση της τριπλής απειλής από την κλιματική αλλαγή, τη ρύπανση και τη μείωση της βιοποικιλότητας απαιτείται η αποκατάσταση τουλάχιστον ενός τρισεκατομμυρίου στρεμμάτων γης μέσα στην επόμενη δεκαετία –έκταση που αντιστοιχεί στο μέγεθος της Κίνας.
Ο φιλόδοξος στόχος θα απαιτήσει επενδύσεις 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά έτος, όμως το όφελος αξίζει τον κόπο, σύμφωνα με έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP) και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO): κάθε δολάριο που επενδύεται στην αποκατάσταση μπορεί να αποφέρει έως 30 δολάρια σε οικονομικά οφέλη, εκτιμούν οι δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ.
Για παράδειγμα, η καλύτερη διαχείριση των ακτών και των υδάτινων πόρων θα μετρίαζε το κόστος των πλημμυρών που φέρνει η κλιματική αλλαγή και θα ήταν έτσι επωφελής όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη.
Η έκθεση #GenerationRestoration υιοθετεί την ιδέα των «υπηρεσιών οικοσυστημάτων», σύμφωνα με την οποία τα φυσικά οικοσυστήματα προσφέρουν υπηρεσίες που μπορούν να αποτιμηθούν σε οικονομικά μεγέθη, όπως για παράδειγμα η παροχή οξυγόνου και πρώτων υλών.
Οι συντάκτες του κειμένου προειδοποιούν πως η σημερινή κατάσταση είναι μη βιώσιμη, καθώς η ανθρωπότητα καταναλώνει 1,6 φορές περισσότερους φυσικούς πόρους από ό,τι μπορεί να προσφέρει ο πλανήτης.
Αυτό σημαίνει ότι οι προσπάθειες διατήρησης της φύσης δεν επαρκούν για να αποτραπεί η κατάρρευση οικοσυστημάτων και η απώλεια βιοποικιλότητας σε μεγάλη κλίμακα. Για την αντιμετώπιση της κρίσης μόνη λύση είναι η αποκατάσταση υποβαθμισμένων εκτάσεων σε ξηρά και θάλασσα, λένε οι ειδικοί του UNEP και του FAO.
«Η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων επηρεάζει ήδη τις ζωές 3,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, δηλαδή το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού» επισήμαναν σε κοινή τους δήλωση η εκτελεστική διευθύντρια του UNEP Ίνγκερ Άντερσεν και ο γενικός διευθυντής του FAΟ Τσι Ντονγκιού.
«Κάθε χρόνο χάνουμε υπηρεσίες οικοσυστημάτων που αξίζουν περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου ακαθάριστου προϊόντος» προειδοποίησαν.
Η αποκατάσταση εκτάσεων –μια ποικιλία πρακτικών, από την αναδάσωση μέχρι την επαναφορά του νερού σε τυρφώνες- θα μπορούσε εξάλλου να παίξει κομβικό ρόλο για την επίτευξη των λεγόμενων Βιώσιμων Αναπτυξιακών Στόχων που έχει θέσει ο ΟΗΕ, όπως η εξασφάλιση καθαρού νερού και ασφάλειας για όλους τους κατοίκους του πλανήτη.
Θα έπαιζε επίσης κεντρικό ρόλο για την επίτευξη των στόχων που θέτουν οι Συνθήκες για το Κλίμα, τη Βιοποκιλότητα και την Ερημοποίηση.
Οι δράσεις που προλαμβάνουν, φρενάρουν και αντιστρέφουν την υποβάθμιση είναι εξάλλου απαραίτητες για την επίτευξη του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού κατά της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με την έκθεση, η αποκατάσταση εκτάσεων, εφόσον συνδυαστεί με τη διακοπή της υποβάθμισης φυσικών οικοσυστημάτων, θα μπορούσε να αποτρέψει το 60% της απώλειας σε βιοποικιλότητας.
Για να υποστηρίξουν τέτοιες προσπάθειες, το UNEP και ο FAO παρουσιάζουν τώρα το Πλαίσιο Παρακολούθησης Αποκατάστασης Οικοσυστημάτων, ένα σύνολο εργαλείων που επιτρέπει στις χώρες να ποσοτικοποιήσουν την πρόοδο που επιτυγχάνουν.
- Τουρκία: Στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» η χώρα μας για τη Συρία δηλώνει ο Ερντογάν
- «Έχω παιδιά»: Τα Χριστούγεννα είναι υπόθεση οικογενειακή
- «Στόχος της ΑΕΚ ο Λουτσέσκου – Καμία βιαιοπραγία στο πάρκινγκ απέναντι σε προκλητικούς οπαδούς»
- Ξεθάφτηκε ντοκουμέντο της Αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα: «Δεν έπρεπε να το κάνουμε αυτό στη Ρωσία»
- ΗΠΑ: Χιλιάδες δολάρια για σεξ και ναρκωτικά είχε πληρώσει ο πρώην βουλευτής Ματ Γκέιτς
- Έδειξαν το βίντεο παρά την άρνηση του ΠΑΟΚ – Τι έγινε τελικά στο πάρκινγκ- Σε δύσκολη θέση ο Ραζβάν Λουτσέσκου