Κοροναϊός: Ο Φάουτσι ζητά έγγραφα για το ινστιτούτο της Ουχάν και το μυστηριώδες ορυχείο
Μιλώντας στους FT ο επικεφαλής της αμερικανικής εκστρατείας κατά του κοροναϊού καλεί την Κίνα να παρουσιάσει έγγραφα που θα βοηθούσαν να ξεκαθαριστεί το μεγάλο ερώτημα.
Με τη θεωρία της διαρροής από εργαστήριο να βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο ως εξήγηση για την πανδημία, ο επικεφαλής της αμερικανικής εκστρατείας κατά της Covid-19 Άντονι Φάουτσι καλεί την Κίνα να παρουσιάσει τους ιατρικούς φακέλους τριών ερευνητών του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν αλλά και έξι μεταλλωρύχους που εκδήλωσαν πνευμονία μετά την είσοδό τους σε τεχνητή σπηλιά το 2012.
Μιλώντας στους Financial Times, ο επικεφαλής του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), επανέλαβε ότι θεωρεί πιθανότερο το σενάριο να μεταπήδησε ο ιός στον άνθρωπο από ζώα, κάλεσε όμως την Κίνα να παρουσιάσει έγγραφα που θα βοηθούσαν να ξεκαθαριστεί το μεγάλο ερώτημα.
Ζητά καταρχάς τις ιατρικές εξετάσεις τριών ερευνητών του Ινστιτούτου Ιολογίας οι οποίοι σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα του αναπνευστικού τον Νοέμβριο του 2019, λίγες εβδομάδες πριν γίνουν γνωστά τα πρώτα κρούσματα SARS-CoV-2 στην Ουχάν.
«Θα ήθελα να δω τους ιατρικούς φακέλους των τριών ατόμων που φέρεται να ασθένησαν το 2019» είπε ο δρ Φάουτσι στη βρετανική εφημερίδα. «Είναι αλήθεια ότι αρρώστησαν; Και αν είναι από τι;».
Ο δρ Φάοτσι αναφέρθηκε επίσης σε έξι εργαζομένους μεταλλευτικής εταιρίας που το 2012 κλήθηκαν να καθαρίσουν εγκαταλειμμένο ορυχείο χαλκού στη νότια επαρχία Γιουνάν, περίπου 1.500 χιλιόμετρα από την Ουχάν, επαρχία στην οποία έχουν ταυτοποιηθεί οι πλησιέστεροι γνωστοί συγγενείς του πανδημικού κοροναϊού, ιοί που προέρχονται από τις νυχτερίδες.
Οι έξι εργάτες εμφάνισαν πνευμονία και τρεις πέθαναν, πιθανώς από κάποιο νέο ιό, ο οποίος όμως δεν ανήκει στην οικογένεια των κοροναϊών, σύμφωνα τουλάχιστον με μελέτη του 2014.
«Το ίδιο ισχύει για τους μεταλλωρύχους που είχαν αρρωστήσει χρόνια νωρίτερα […] Τι λένε οι ιατρικοί τους φάκελοι;» είπε ο Φάουτσι.
Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι το εγκαταλειμμένο ορυχείο μπορεί να συνδέεται με το Ινστιτούτο της Ουχάν, αφού ερευνητές του επισκέφθηκαν το σημείο και συνέλεξαν δείγματα από νυχτερίδες.
«Δεν είναι απίθανο να βρισκόταν ο SARS-CoV-2 σε εκείνη τη σπηλιά και άρχισε να διαδίδεται είτε με φυσικό τρόπο είτε μέσω του εργαστηρίου» είπε.
Ο Φάουτσι έχει κατηγορηθεί από συντηρητικούς κύκλους και οπαδούς του Τραμπ ότι υποβάθμισε τη θεωρία της διαρροής για να προστατεύσει το NIAID, το οποίο είχε παλαιότερα χρηματοδοτήσει το Ινστιτούτο της Ουχάν για την μελέτη των κοροναϊών των νυχτερίδων, με τους οποίους πειραματιζόταν το ινστιτούτο.
Ο ίδιος απέρριψε τις αιτιάσεις λέγοντας στους FT: «Το εννοείτε πραγματικά ότι εμπλεκόμαστε επειδή δώσαμε σε ένα ινστιτούτο των δισεκατομμυρίων ευρώ το ποσό των 120.000 δολαρίων το χρόνο;».
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να διευκρινίσει αν η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ζητήσει από την Κίνα τα επίμαχα έγγραφα.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών επίσης αρνήθηκε να διευκρινίσει αν θα τα παραδώσει.
- Καιρός: Ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο, βροχές στη δυτική Ελλάδα την Παρασκευή – Τσουχτερό κρύο το Σαββατοκύριακο
- Σε ποιόν πολιτισμό άνδρες και γυναίκες ξεδοντιάζονταν για να αρέσουν;
- ΠΑΣΟΚ vs ΝΔ: Και τώρα οι δυο τους
- Γερμανία: Ο «χορός» των υποψήφιων καγκελάριων και τα στραβοπατήματα του Όλαφ Σολτς
- Τύμπανα πολέμου
- Ουκρανία: Ρωσία και ΗΠΑ μάχονται για το πλεονέκτημα εν όψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ