Facebook: Βάζει τέλος στην ειδική μεταχείριση των πολιτικών μετά τον αποκλεισμό του Τραμπ
Από σήμερα λοιπόν το Facebook σκοπεύει να αποκαλύψει πότε θα εφαρμόζει τη ρήτρα αξιολόγησης σε δημοσιεύσεις που παραβιάζουν τους κανόνες.
Τέλος στην αμφιλεγόμενη πολιτική του σκοπεύει να βάλει το Facebook, το οποίο πρόκειται να ανακοινώσει εντός της ημέρας ότι δεν θα επιτρέπει αναρτήσεις πολιτικών αν κριθεί ότι αντιτίθεται στους κανόνες της πλατφόρμας.
Από σήμερα λοιπόν το Facebook σκοπεύει να αποκαλύψει πότε θα εφαρμόζει τη ρήτρα αξιολόγησης σε δημοσιεύσεις που παραβιάζουν τους κανόνες.
Το τεχνολογικό σάιτ Verge είχε αναφερθεί πρώτο στην σχεδιαζόμενη αλλαγή πλεύσης του Facebook που είχε δεσμευθεί στο παρελθόν να μην παρεμβαίνει στις ομιλίες των πολιτικών, με την είδηση να επιβεβαιώνεται από τους New York Times και την Washington Post.
Όπως προβλέπουν οι αλλαγές αυτές, το Facebook θα αποφασίζει αν οι θέσεις των πολιτικών δεν θα θεωρούνται πλέον αξιόλογες.
Τα τελευταία χρόνια, το Facebook διατηρεί μια λίστα πολιτικών λογαριασμών που δεν υπόκεινται στις ίδιες διαδικασίες ελέγχου γεγονότων ή εποπτείας περιεχομένου που ισχύουν για άλλους χρήστες.
Το 2019, μια ομάδα υπαλλήλων ζήτησε τη διάλυση της λίστας, επικαλούμενη εσωτερική έρευνα που έδειξε ότι οι άνθρωποι ήταν ιδιαίτερα πιθανό να πιστέψουν σε fake news αν αν τα διάβαζαν από πολιτικούς.
Η αλλαγή είναι έντονη λόγω του πώς οι ηγέτες του Facebook είχαν δεσμευτεί στο παρελθόν να μην παρεμβαίνουν σε πολιτικούς λόγους.
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δήλωσε σε μια ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Georgetown του 2019 ότι η εταιρεία δεν θα γινόταν «διαιτητής λόγου γιατί πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ελεύθερη έκφραση». Ο Nick Clegg, ο οποίος ηγείται των δημοσίων υποθέσεων του Facebook, έχει επίσης πει ότι όλες οι ομιλίες πολιτικών «πρέπει, κατά γενικό κανόνα, να φαίνονται και να ακούγονται» στην πλατφόρμα.
Το φαινόμενο Τραμπ
Ωστόσο, το Facebook αντιμετώπισε μια αντίδραση εναντίον αυτής της στάσης από νομοθέτες, ακτιβιστές πολιτικών δικαιωμάτων και ακόμη και τους δικούς του υπαλλήλους, ειδικά όταν Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συγκεντρώσει ένα πλήθος που κατέληξε να εισβάλει στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου. Μια μέρα μετά, το Facebook είπε ότι θα αποκλείσει τον Τραμπ επειδή οι κίνδυνοι να του επιτρέψει να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα ήταν πολύ μεγάλοι.
Έκτοτε, οι σύμμαχοι και οι υποστηρικτές του Τραμπ αμφισβήτησαν την εταιρεία, λέγοντας ότι το Facebook ασχολήθηκε με τη λογοκρισία και είχε πολύ μεγάλη δύναμη για το ποιος θα μπορούσε να πει τι διαδικτυακά.
Για να μπει τέλος στο ζήτημα, το κοινωνικό δίκτυο έστειλε την απόφασή του να αποκλείσει τον Τραμπ σε ένα συμβούλιο εποπτείας που διορίστηκε από την εταιρεία για έλεγχο.
Τον περασμένο μήνα, το διοικητικό συμβούλιο επικύρωσε την απαγόρευση του Τραμπ, αλλά επίσης επέστρεψε την υπόθεση στην εταιρεία.
Το 2019, το Twitter είπε ότι θα συνεχίσει να επιτρέπει στους παγκόσμιους ηγέτες να δημοσιεύουν υβριστικά μηνύματα, αλλά θα τα κρύβουν πίσω από μια προειδοποιητική ετικέτα.
Πέρυσι, το Twitter άρχισε να επιβάλλει τους κανόνες του πιο δυναμικά, αφαιρώντας πολλά tweets από παγκόσμιους ηγέτες, όπως του προέδρου της Βραζιλίας, Μπολσονάρο, για τη διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με τον κοροναϊό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις