Κόντρες στη Βουλή και έντονες αντιδράσεις από τη ΝΔ προκάλεσε η αναφορά της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάνιας Ελευθεριάδου περί πολιτικών κρατουμένων, με τον Χρήστο Σπίρτζη να παρεμβαίνει και να δίνει διευκρινίσεις.

Αυτοπροσδιορίζονται με πολιτικά κίνητρα

«Υπάρχουν στις φυλακές πολιτικά και ποινικά κρατούμενοι αναφέρομαι στην προσωποκράτηση. Γνωρίζουμε και οι δύο ότι υπάρχουν στις φυλακές κρατούμενοι που αυτοπροσδιορίζονται πολιτικοί επικαλούμενοι με πολιτικά κίνητρα», είπε η Τάνια Ελευθεριάδου, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν αποδεχόμαστε τον χαρακτηρισμό αλλά ο καθένας έχει δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται».

Η δήλωση αυτή της κας Ελευθεριάδου περί πολιτικών κρατουμένων έγινε στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια συζήτησης της επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σωφρονιστική πολιτική και άμεση ήταν η αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Θάνου Πλεύρη που κάλεσε την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει τι εννοεί και σε ποιους αναφέρεται.

Δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι αλλά πολιτικά δικαστήρια

«Δεν μπορείτε να λέτε ότι στις ελληνικές φυλακές υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι. Πείτε ποιον λέτε; Ο Κουφοντίνας είναι πολιτικός κρατούμενος;» τόνισε ο Θ. Πλεύρης.

Η κυρία Ελευθεριάδου αναρωτήθηκε αν απ’ όσα είπε για τις απευθείας αναθέσεις η ΝΔ κράτησε την φράση για πολιτικούς κρατούμενους,  ενώ αργότερα υποστήριξε ότι εννοούσε κρατούμενους για προσωποκράτηση με απόφαση πολιτικού δικαστηρίου.

Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης ξεκαθάρισε από τη δική του πλευρά ότι «δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι αλλά πολιτικά δικαστήρια», για να περάσει στην αντεπίθεση λέγοντας ότι «αν κάποιον βαραίνει ότι στην χώρα μας υπήρχαν πολιτικοί κρατούμενοι είναι την δική σας παράταξη. Πάρτε αλλιώς την πολιτική σας γιατί αυτά που κάνετε τους τελευταίους μήνες είναι σε αυτή την κατεύθυνση».

Επικίνδυνη ελαφρότητα

Για επικίνδυνη πολιτική ελαφρότητα της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάνιας Ελευθεριάδου κάνει λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ καλώντας την κα Ελευθεριάδου να ξεκαθαρίσει ποιους εννοεί όταν μιλάει για αυτοπροσδιοριζόμενους ως πολιτικούς κρατούμενους.

«Η πολιτική ελαφρότητα γίνεται επικίνδυνη, όταν εκθέτει τη χώρα» ανέφερε ο Τάσος Γαϊτάνης, σχολιάζοντας τα όσα είπε στη Βουλή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Ελευθεριάδου, μίλησε από το βήμα της Βουλής για «πολιτικούς κρατούμενους». Η αναφορά αυτή είναι συκοφαντική για τη χώρα», είπε ο κ. Γαϊτάνης και κάλεσε την κ. Ελευθεριάδου να δηλώσει ποιους εννοεί.

Συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ;

Παράλληλα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ καλεί και τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσει αν συμφωνεί με την δήλωση της Τάνιας Ελευθεριάδου.

«Στην Ελλάδα πολιτικοί κρατούμενοι δεν υπάρχουν. Θα πρέπει να μας πει λοιπόν ποιον εννοεί; Εννοεί μήπως τον Δημήτρη Κουφοντίνα για τον οποίο τόσο αγώνα έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ας απαντήσει ευθέως. Κι ας μας πει και το κόμμα της αν συμφωνεί με την άποψή της. Η πολιτική ελαφρότητα γίνεται επικίνδυνη όταν εκθέτει τη χώρα» ανέφερε ο κ. Γαϊτάνης.