Tank man: Η ιστορία πίσω από την πιο χαρακτηριστική εικόνα της σφαγής στην πλατεία Τιεν Αν Μεν
Η φωτογραφία του άνδρα, που μπήκε μπροστά από τα άρματα μάχης, θεωρείται ως μια από τις πιο σημαντικές φωτογραφίες του 20ου αιώνα.
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
- Ο εφιάλτης των Χριστουγέννων: Πέντε διάσημοι που σιχαίνονται τις γιορτές που αγαπούν όλοι
Ήταν 17 Απριλίου του 1989, όταν περίπου 3.000 κινέζοι φοιτητές ξεκίνησαν να διαδηλώνουν για την άρση της λογοκρισίας του Τύπου, της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων στο Πεκίνο και άλλων μεταρρυθμίσεων που προωθούσε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.
Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν για μέρες με τους νέους να παραμένουν στην κεντρική πλατεία του Πεκίνου, την Πλατεία Τιεν Αν Μεν. Μάλιστα, προς τα τέλη Μαΐου, το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας επέβαλε στρατιωτικό νόμο, όμως οι φοιτητές συνέχισαν τον αγώνα τους.
Έτσι, σαν σήμερα, στις 4 Ιουνίου, η ηγεσία της χώρας έδωσε την εντολή στο στρατό να «καθαρίσει» την Πλατεία με κάθε κόστος. Άρματα μάχης και πεζοπόρα τμήματα εισέβαλαν στην Τιεν Αν Μεν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες Κινέζοι πολίτες.
Από την εξέγερση αυτή μία είναι η πιο χαρακτηριστική εικόνα. Αυτή που στιγμάτισε με τον δικό της τρόπο την παγκόσμια ιστορία και έγινε σύμβολο των αιματηρών γεγονότων.
Πρόκειται για τον άντρα που μπαίνει μπροστά σε ένα τανκ σταματώντας για λίγο τη φάλαγγα του κινεζικού στρατού. Η διάσημη αυτή φωτογραφία τραβήχτηκε από τον φωτογράφο του Associated Press, Τζεφ Ουάιντενερ (Jeff Widener), από απόσταση 800 μέτρων. Από τη σκηνή υπάρχει και βίντεο.
Τι βλέπουμε:
Ο άντρας φοράει λευκό πουκάμισο και κρατάει στα χέρια δύο τσάντες. Στέκεται μπροστά από τα άρματα μάχης και τα εμποδίζει να περάσουν. Ο οδηγός του προπορευόμενου τανκ αλλάζει πορεία, αλλά ο άντρας τον ακολουθεί και συνεχίζει να τον εμποδίζει για τα επόμενα 3,5 λεπτά. Σε μια στιγμή ανεβαίνει στο τανκ και προσπαθεί να μιλήσει στον οδηγό. Μετά από λίγη ώρα κάνει κάποιες χειρονομίες και δύο άντρες τον πλησιάζουν και τον απομακρύνουν από τον δρόμο.
Η ταυτότητα του διαδηλωτή παραμένει άγνωστη. Υπάρχει τουλάχιστον ένας μάρτυρας ο οποίος είπε ότι υπήρξαν και άλλοι που αντιστάθηκαν στα άρματα με τον ίδιο τρόπο κατά την διάρκεια της εξέγερσης, ωστόσο δεν έτυχε να φωτογραφηθούν. Επίσης, υπάρχουν κάποιες θεωρίες που αναπτύχθηκαν για τον άντρα αυτόν. Σύμφωνα με μία από αυτές, η οποία στηρίζεται από την μαρτυρία ενός βοηθού του προέδρου Νίξον, ο άντρας αυτός εκτελέστηκε 14 ημέρες αργότερα. Άλλες πηγές αναφέρουν πως εκτελέστηκε λίγους μήνες αργότερα, ενώ άλλοι ανέφεραν πως εξακολουθούσε να ζει στο Πεκίνο.
«Ο άνδρας της πλατείας Τιεν Αν Μεν αντιπροσωπεύει τον ιδεαλισμό, το πάθος, την αίσθηση υπευθυνότητας και την βεβαιότητα ότι ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει τη διαφορά, έννοιες που δεν υπάρχουν στη νέα γενιά των Κινέζων», έχει πει ο διάσημος καρτουνίστας, Badiucao, ο οποίος θεωρεί πως ο «Tank Man» παραμένει επίκαιρος καθώς «η κοινωνία δεν έχει αλλάξει πολύ από τότε, μια που η καταπίεση δεν σταμάτησε ποτέ».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις