Guardian: Η Κύπρος φρενάρει… την πολιτική Μπάιντεν
Η Κύπρος θα μπορούσε να ασκήσει βέτο στην έγκριση από την ΕΕ της πρότασης του Τζο Μπάιντεν για παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φορολογίας εταιρειών, αναφέρει δημοσίευμα της Guardian.
- Ο αντίπαλος της Starlink του Έλον Μάσκ έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Η Guardian αναφέρει ότι η Κύπρος μπορεί να βάλει βέτο στην υιοθέτηση της πρότασης Μπάιντεν. Πρέπει να σταματήσουμε Κύπρο και Ιρλανδία λένε οι Πράσινοι.
Να ασκήσει βέτο
Η Κύπρος θα μπορούσε να ασκήσει βέτο στην έγκριση από την ΕΕ της πρότασης του Joe Biden για παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φορολογίας εταιρειών, αναφέρει δημοσίευμα της Guardian.
Πρόταση του Λευκού Οίκου για φορολογικό συντελεστή 15% σε πολυεθνικές, που εφαρμόζεται στα κέρδη σε όλες τις δικαιοδοσίες, αναμένεται να επικυρωθεί κατ’ αρχήν από τους υπουργούς Οικονομικών των επτά μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, στην επικείμενη συνάντηση του G7 στην Κορνουάλη.
Η πρόθεση είναι να αποτραπούν οι πολυεθνικές να μετατοπίζουν τα κέρδη τους πέρα από τα σύνορα τους και να εκμεταλλεύονται του χαμηλούς συντελεστές φορολογίας ορισμένων χωρών.
Σύμφωνα με την πρόταση, εάν οι εταιρείες επιδιώξουν να φορολογηθούν τα κέρδη τους σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, η χώρα στην οποία εδρεύει η πολυεθνική θα επιβάλλει πρόσθετο φόρο για να διασφαλίσει ότι εφαρμόζεται ο παγκόσμιος ελάχιστος συντελεστής.
Η Κύπρος τροχοπέδη;
Υπάρχει σημαντική υποστήριξη για την ιδέα στην Ευρώπη, αλλά μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Πετρίδης, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα αντιταχθεί σε μια οδηγία της ΕΕ που περιορίζει τη χάραξη εθνικών φορολογικών πολιτικών, αναφέρει το δημοσίευμα της Guardian, ενώ σημειώνεται ότι μια οδηγία της ΕΕ για τη φορολογία θα απαιτούσε ομόφωνη υποστήριξη από τα 27 κράτη μέλη.
Η Κύπρος και η Ιρλανδία έχουν τους χαμηλότερους συντελεστές φορολογίας εταιρειών στην ΕΕ, στο 12,5%, και οι δύο χώρες έχουν ορίσει τη συζήτηση στο πλαίσιο της εθνικής κυριαρχίας.
«Είμαστε υπέρ της διατήρησης της πολιτικής καθορισμού του φορολογικού συντελεστή ως εθνικής αρμοδιότητας, διατηρώντας ένα επίπεδο φορολογικού συντελεστή εταιρειών κατάλληλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και των επενδύσεων», δήλωσε ο Πετρίδης.
Ο Sven Giegold, γερμανός ευρωβουλευτής που είναι ο εκπρόσωπος οικονομικών των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι ένας «συνασπισμός των προθύμων» εντός της ΕΕ θα πρέπει να εγγραφεί στο σχέδιο Μπάιντεν.
«Να ενώσουν δυνάμεις»
«Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι μπορούμε να σημειώσουμε σημαντική πρόοδο σε φορολογικά θέματα χωρίς να διερευνήσουμε εναλλακτικές λύσεις έναντι της αρχής της ομοφωνίας στο συμβούλιο» είπε.
«Πρέπει να σταματήσουμε τους ευρωπαϊκούς φορολογικούς παραδείσους όπως η Ιρλανδία και η Κύπρος να σαμποτάρουν την απαραίτητη πρόοδο σε φορολογικά θέματα» πρόσθεσε.
Και τόνισε ότι «αντί να αγκαλιάζουν τους φορολογικούς παραδείσους εντός της Ευρώπης, οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να ενώσουν δυνάμεις με τις ΗΠΑ στην ανάπτυξη μιας προοδευτικής φορολογικής ατζέντας».
Ο Μπάιντεν είχε αρχικά προτείνει παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή 21%, αλλά το επίπεδο μειώθηκε μετά από διαπραγματεύσεις με άλλες μεγάλες οικονομίες.
Πηγή: economytoday.sigmalive.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις