Προνόμια εμβολιασμένων: Η βρετανική πρόταση που ίσως μάς βοηθήσει όλους
Όταν το κίνητρο συναντά τις βαθύτερες ανάγκες μας
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- Ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν υπόσχεται ο Πούτιν
- «Είσαι ενδοτικός», «Μην είσαι κατά συρροή δειλός»: Συνεχίζεται ο πόλεμος Νετανιάχου και Γκαντζ
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Σε λίγες ημέρες, τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna γίνονται διαθέσιμα και για την ηλικιακή ομάδα 25 – 29, και αμέσως μετά ακολουθεί το άνοιγμα για τις ηλικίες 18-24.
Όσο πιο κοντά φτάνουμε στο «άνοιγμα» όλων των εμβολίων, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, και άρα στη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, τόσο πιο έντονη γίνεται η συζήτηση για το εάν θα υπάρξουν και ποια θα είναι τα προνόμια για όσους εμβολιαστούν.
Υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο εμβολιασμός εκτός από πράξη αυτοπροστασίας είναι και πράξη κοινωνικής υπευθυνότητας και αλληλεγγύης και ως εκ τούτου, θα πρέπει το κράτος να θεσπίσει ορισμένα προνόμια, ως έξτρα κίνητρα για τους ακόμα σκεπτικούς και ανταμοιβή για όσους ήδη εμβολιάστηκαν.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ο αντίλογος ότι με τον τρόπο αυτό καταπατάται το δικαίωμα ενός ανθρώπου να επιλέγει ελεύθερα, αν θα αποδεχτεί ή όχι μια ιατρική παρέμβαση στο σώμα του και πως, μοιραία, με την απονομή προνομίων στους εμβολιασμούς, θα υπάρξει διαχωρισμός σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.
Σύμφωνα με όσα είπε χθες, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ανάμεσα στα πρώτα προνόμια που σκέφτεται να θεσπίσει η κυβέρνηση είναι η μεγαλύτερη κίνηση ελευθερίας εντός και εκτός επικράτειας, η δυνατότητα οι εμβολιασμένοι να επισκέπτονται χώρους που είναι κλειστοί μέχρι τώρα, καθώς και να μην υπάρχει στους εμβολιασμένους η υποχρέωση να κάνουν self test.
Καλό είναι να υπάρξουν τέτοια προνόμια, όμως αν θέλαμε να υπάρξουν ακόμα πιο πειστικά κίνητρα για τους αναποφάσιστους, η κυβέρνηση θα έπρεπε ίσως να αφουγκραστεί τις μεγαλύτερες ανάγκες των πολιτών και με βάση αυτές να θεσπίσει πιο «στοχευμένα» προνόμια.
Στη Βρετανία για παράδειγμα, οι κρατικές αρχές Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας ήρθαν σε συνεργασία με ορισμένες από τις δημοφιλέστερες ψηφιακές εφαρμογές διαδικτυακής ανεύρεσης ερωτικού συντρόφου.
Για όσους δεν γνωρίζουν, στις εφαρμογές αυτές, οι χρήστες δημιουργούν ένα προφίλ με φωτογραφίες τους και εγκρίνουν ή απορρίπτουν προφίλ άλλων χρηστών.Όταν υπάρξει αμοιβαίο ενδιαφέρον ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, η εφαρμογή τούς ενημερώνει, ώστε να υπάρξει, δια ζώσης, η πολυπόθητη συνέχεια.
Πολλές λοιπόν από αυτές τις εφαρμογές αποφάσισαν να λανσάρουν μια σειρά από προνόμια στους χρήστες που έχουν εμβολιαστεί.
Ένα από αυτά, αν έχεις εμβολιαστεί, είναι η δυνατότητα να εμφανίζεται στο προφίλ σου μια συγκεκριμένη ψηφιακή κονκάρδα, ώστε οι ενδιαφερόμενοι και ενδιαφερόμενες να γνωρίζουν, ήδη από τη στιγμή που βλέπουν τη φωτογραφία σου, ότι έχεις εμβολιαστεί.
Κάνοντας ένα βήμα παραπάνω, οι υπεύθυνοι των εφαρμογών αυτών ανακοίνωσαν ότιτα προφίλ των εμβολιασμένων χρηστών θα απολαμβάνουν ένα έξτρα μπουστάρισμα, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Αν έχεις δηλαδή εμβολιαστεί, ο αλγόριθμος της εφαρμογής θα σε εμφανίζει σε περισσότερους και δημοφιλέστερους (με βάση τα like) χρήστες, που όπως κι εσύ αναζητούν ερωτικό/ή σύντροφο.
Είτε με σκοπό τη δημιουργία μιας μόνιμης ερωτικής σχέσης, είτε την ανεύρεση συντρόφου για εύκολο και γρήγορο σεξ, οι εφαρμογές γνωριμιών, όπως πχ το δημοφιλέστατο Tinder, έχουν και στη χώρα μας χιλιάδες οπαδούς.
Όπως μάλιστα ανέφερε στην εφημερίδα Guardian ο Τζορτζ Κιντ, επικεφαλής της ένωσης εφαρμογών και ιστοσελίδων διαδικτυακών γνωριμιών (Online Dating Association), πάνω από το 30% των νέων σχέσεων ξεκινούν από αυτές.
Ίσως λοιπόν η παροχή τέτοιων προνομίων να έφερνε ανέλπιστα αποτελέσματα στην καμπάνια εμβολιασμού.
Από την άλλη βέβαια, επειδή το σεξ ως δραστηριότητα διέρχεται και λόγω του κορωνοϊού μια κάποια ύφεση, ίσως στην προαναφερθείσα καμπάνια να πρέπει να προστεθεί, καλού κακού, και το μότο:
Δεν γαμ.. που δεν γαμ… δεν πας για εμβόλιο;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις