Κλιματική αλλαγή: Ρεκόρ 4,5 εκατομμυρίων ετών στο CO₂
Παρά την πανδημία του νέου κοροναϊού, το επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα της Γης το Μάιο έφτασε σε ιστορικό υψηλό, από τότε που άρχισε η καταμέτρησή του πριν από 63 χρόνια από ένα παρατηρητήριο στη Χαβάη, δήλωσαν επιστήμονες κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την κλιματική αλλαγή και τις εκπομπές αερίων, προκαλώντας εύλογη ανησυχία για το μέλλον και καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων.
Αυτό αποτυπώθηκε και κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G7 , οι οποίοι έλαβαν μια σειρά αποφάσεων, που επισκιάστηκαν ωστόσο από την «ιστορική συμφωνία» για τον ελάχιστο παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το Bloomberg, το διοξείδιο του άνθρακα εκτοξεύτηκε φέτος στα 419 μόρια CO₂ για κάθε ένα εκατομμύριο μόρια ατμοσφαιρικού αέρα.
Ρεκόρ 4,5 εκατ. ετών
Με βάση τα γεωλογικά στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια έξι δεκαετιών, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η φετινή τιμή είναι η υψηλότερη τα τελευταίων 4,5 εκατομμυρίων χρόνων.
Το 1958, όταν ξεκίνησαν οι σύγχρονες μετρήσεις, το ατμοσφαιρικό CO₂ ήταν στα 316 ppm.
Πριν από τρεις αιώνες, πριν από την έναρξη της βιομηχανικής εποχής, τα γεωλογικά αρχεία δείχνουν ότι ο αριθμός ήταν 280 ppm. Με άλλα λόγια, καίγοντας ορυκτά καύσιμα σε γεννήτριες και αυτοκίνητα, η ανθρωπότητα αύξησε τις συγκεντρώσεις του πιο σημαντικού αερίου του θερμοκηπίου κατά 50%.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, δύο οργανισμοί έχουν διατηρήσει το ιστορικό αρχείο τις τελευταίες έξι δεκαετίες. Το Ίδρυμα Ωκεανογραφίας Scripps και η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.
Καμία επίδραση από την πανδημία
Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι ο περιορισμός στην οικονομική δραστηριότητα εξαιτίας της πανδημίας, που είχε ως αποτέλεσμα των περιορισμό των εκπομπών αερίων, δεν είχαν σχεδόν καμία επίδραση στην πορεία του CO₂.
Ο μέσος όρος του Μαΐου αυξήθηκε κατά 1,8 ppm τον Μάιο του 2020, ελαφρώς μικρότερος από τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης για το 2017 και 2011.
Οι αριθμοί δεν καθορίζονται αποκλειστικά από τη ρύπανση, αλλά επίσης εξαρτώνται από τις διακυμάνσεις του ρυθμού με τον οποίο οι ωκεανοί και τα φυτά απορροφούν CO₂.
Η ατμοσφαιρική συγκέντρωση ακολουθεί έναν εποχιακό κύκλο, που κορυφώνεται συνήθως τον Μάιο, όταν φυτά στο Βόρειο Ημισφαίριο – όπου ζουν τα περισσότερα από αυτά – αρχίζουν να απορροφούν CO₂ .
Η G7
H ομάδα των Επτά πλουσιότερων χωρών (G7) ανακοίνωσε τη στήριξή της προς τις προσπάθειες να εξαναγκαστούν οι τράπεζες και οι εταιρείες να δημοσιοποιήσουν την έκθεσή τους σε κινδύνους που συνδέονται με το κλίμα.
Το μέτρο αυτό θεωρείται υψίστης σημασίας, στο πλαίσιο των ενεργειών για τη διαφύλαξη του χρηματοοικονομικού συστήματος από επιπτώσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.
Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 απηύθυναν έκκληση για συντονισμό στη μέτρηση του αντίκτυπου των εταιρειών στο κλίμα και στο περιβάλλον προειδοποιώντας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υιοθετούν οι διάφορες χώρες.
«Αυτό θα βοηθήσει στην κινητοποίηση τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τον ιδιωτικό τομέα και θα ενισχύσει την κυβερνητική πολιτική για την ικανοποίηση της δέσμευσής μας για μηδενικές εκπομπές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι κεντρικές τράπεζες και άλλες χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές εκφράζουν την ανησυχία τους αναφορικά με το γεγονός ότι δεν μπορούν να γνωρίζουν πόσο εκτεθειμένες σε κλιματικούς κινδύνους είναι οι επιχειρήσεις στα εδάφη τους και πόσο φιλικές προς το περιβάλλον ή όχι είναι οι ενέργειές τους.
Τέτοιου είδους στοιχεία συνήθως συλλέγονται σε εθελοντική βάση παρότι κάποιες αρχές, όπως συμβαίνει στη Γαλλία, έχουν ήδη καταστήσει υποχρεωτική την παροχή των συγκεκριμένων πληροφοριών.
Η κίνηση προς μια υποχρεωτική αναφορά αυτών των πληροφοριών συζητάται από την ευρύτερη ομάδα της G20 και κάποιοι εκτιμούν ότι πιθανόν να υπάρξει διεθνής συμφωνία πριν από Σύνοδο του ΟΗΕ στη Γλασκόβη για την Κλιματική Αλλαγή, που ξεκινάει την 1η Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τo ανακοινωθέν της G7, η υποχρεωτική δημοσιοποίηση χρηματοοικονομικών πληροφοριών σχετικών με το κλίμα θα πρέπει να γίνεται με βάση τις υπάρχουσες συστάσεις από την ειδική ομάδα του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (the Financial Stability Board Task Force on Climate Related Financial Disclosures).
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις