Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγικό: Επίσημη αναγνώριση από την Ελλάδα της Τουρκίας ως «ασφαλούς» χώρας

Προσφυγικό: Επίσημη αναγνώριση από την Ελλάδα της Τουρκίας ως «ασφαλούς» χώρας

Οι πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη θα συναντούν ακόμα ένα εμπόδιο καθώς σύμφωνα με την ΚΥΑ των υπουργείων Μετανάστευσης και Εξωτερικών ανοίγει η πόρτα για να οδηγούνται πίσω στην Τουρκία, χωρίς να μπορούν να υποβάλουν εδώ αίτημα ασύλου.

Αντιδράσεις προκαλεί η ΚΥΑ των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου και Εξωτερικών, να χαρακτηρίσουν την Τουρκία ασφαλή χώρα για τους πρόσφυγες από Συρία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Σομαλία, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο να μην εξετάζονται τα αιτήματα ασύλου στην Ελλάδα, αλλά οι πρόσφυγες να επιστρέφονται πίσω στην Τουρκία.

Αντιρατσιστικές κινήσεις καταγγέλλουν ότι η απόφαση αυτή παραβιάζει το δικαίωμα στο άσυλο και σπρώχνει τους πρόσφυγες στην Τουρκία που σε άλλες περιπτώσεις καταδικάζεται για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ΚΥΑ που αναγνωρίζει ως «ασφαλή χώρα» την Τουρκία

Όπως αναφέρει η ΚΥΑ «λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη εισήγηση της Υπηρεσίας Ασύλου και όλες τις επικαιροποιημένες πληροφορίες για την επικρατούσα κατάσταση στην Τουρκία αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα συγκεκριμένων κατηγοριών αιτούντων διεθνούς προστασίας, η Κοινή Υπουργική Απόφαση αναγνωρίζει πως η Τουρκία πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την ανάληψη από πλευράς της, της εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας αιτούντων με χώρα καταγωγής τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία, καθ’ ότι αποδεδειγμένα δεν κινδυνεύουν στη γείτονα χώρα λόγω φυλής, θρησκείας, ιθαγένειας, πολιτικών πεποιθήσεων ή συμμετοχής τους σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα και δύνανται να αιτηθούν τη χορήγηση ασύλου στην Τουρκία έναντι της Ελλάδας».

Ο υπουργός Μετανάστευσης μάλιστα δήλωσε: «Ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών και της εγκληματικής δράσης των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών».

«Κατάργηση του δικαιώματος για άσυλο»

Η ΚΕΕΡΦΑ σε ανακοίνωσή της μιλάει για «επικίνδυνη κατρακύλα» και για «πλήρη κατάργηση του δικαιώματος στο άσυλο» ενώ στηλιτεύει την κυβέρνηση για «υποκρισία που κόπτεται για παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Τουρκία του Ερντογάν ενώ ανακαλύπτει τον παράδεισο ασφάλειας για τους πρόσφυγες στην χώρα του».

Αναφέρει ακόμα, ότι η εν λόγω ΚΥΑ σηματοδοτεί συλλήψεις προσφύγων και απελάσεις πριν ακόμα προλάβουν να υποβάλλουν το αίτημά τους στην Ελλάδα, και την ίδια στιγμή «προετοιμάζουν αστυνομικά πογκρόμ και μαζικές φυλακίσεις σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, γεωγραφικό αποκλεισμό στα νησιά».

«Να μπει τέλος στην εγκαθίδρυση του ρατσιστικού απαρτχάιντ σε βάρος των προσφύγων. Οι ζωές των προσφύγων μετράνε!» αναφέρει στο τέλος η ανακοίνωση που καλεί σε αντιρατσιστική παρουσία στην απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης στην Κλαυθμώνος.

Διαβάστε επίσης: Προσφυγικό: Έρευνα των εισαγγελικών αρχών για παράνομες απελάσεις και επαναπροωθήσεις

Τί γίνεται με τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή προβληματισμό γεννά η επιστολή του υπουργού Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που απαντάει στους ομολόγους του για τους λόγους που οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα, φεύγουν κατευθείαν μόλις πάρουν τα έγγραφά τους, για κάποια ευρωπαϊκή χώρα εξαιτίας των συνθηκών διαβίωσης.

Ευρωπαίοι υπουργοί Μετανάστευσης «διαμαρτύρονται» για το γεγονός ότι πρόσφυγες που έχουν πάρει άσυλο στην Ελλάδα μετακινούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως αναφέρει το Politico, ο κ. Μηταράκης απαντά στη «διαμαρτυρία» που εξέφρασαν οι ομόλογοί του σε Γερμανία και Γαλλία, Χορστ Ζεεχόφερ και Ζεράρ Νταρμανέν, μαζί με άλλους τέσσερις Ευρωπαίους συναδέλφους τους.

Οι υπουργοί – των κρατών της Benelux και της Ελβετίας, η οποία αποτελεί μέρος του χώρου ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν – διαμαρτυρήθηκαν για τους πρόσφυγες που καταγράφονται στην Ελλάδα, οι οποίοι στη συνέχεια μετακινούνται στις χώρες τους και ζητούν εκ νέου άσυλο, βασιζόμενοι στο γεγονός ότι τα δικαστήρια διστάζουν να τους στείλουν πίσω λόγω των δυσμενών συνθηκών που θα αντιμετώπιζαν εφόσον επέστρεφαν στην Ελλάδα.

«Οι αξιότιμοι συνάδελφοί μου μιλούν για «κατάφωρη κατάχρηση των ταξιδιωτικών εγγράφων των προσφύγων» και για την ανάγκη να δοθεί ένα τέλος σε αυτό», γράφει μεταξύ άλλων ο Έλληνας υπουργός. Ωστόσο, «η έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες αποτελεί υποχρέωση του κράτους ασύλου βάσει της Σύμβασης της Γενεύης του 1951, καθώς και του ευρωπαϊκού κεκτημένου για το άσυλο. Η ελευθερία του ταξιδιού εντός του χώρου Σένγκεν για 90 ημέρες ρυθμίζεται επίσης σαφώς στο κεκτημένο».

Η Αθήνα απαντάει ότι δεν μπορεί να παρέχει στους πρόσφυγες συνθήκες καλύτερες από ό, τι στους δικούς της πολίτες «Πρώτα απ’ όλα, οποιαδήποτε υλική ή χρηματική βοήθεια/επίδομα στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες δεν μπορεί να υπερβαίνει τη βοήθεια/επίδομα που παρέχεται στους Έλληνες και τους πολίτες της Ε.Ε.». Και από το 2010, η Ελλάδα αναγκάστηκε να «περιορίσει τις διατάξεις του κράτους πρόνοιας, σύμφωνα με τη δέσμευσή μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τα κράτη-μέλη που υποστήριξαν τα προγράμματα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα».

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024