Koμισιόν: Τα κράτη-μέλη μπορούν να δεχτούν κάποιον πλήρως εμβολιασμένο νωρίτερα από το όριο των 14 ημερών
Αυτό που λέει η σύσταση είναι ότι οι δύο εβδομάδες-14 ημέρες είναι η βάση για τα κράτη-μέλη μετά τη δεύτερη δόση ή γενικότερα την τελευταία δόση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τα κράτη μέλη δεν μπορούν να πάνε κάτω από αυτό το όριο, να επιτρέψουν και να δεχτούν πιστοποιητικά εμβολιασμού νωρίτερα.
- Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν στην απεργία τα ΜΜΜ - Πώς θα κινηθούν
- Θλιβερή πρωτιά στην υποκειμενική φτώχεια - Στο 3,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2% στην ευρωζώνη
- Ταξίδι Γεραπετρίτη στο Λονδίνο με ατζέντα Κυπριακό και Συμβούλιο Ασφαλείας
- Μπορεί ο σκύλος να μιμηθεί τις δικές μας κινήσεις; Κι αν ναι, πώς;
Το όριο των 14 ημερών (δύο εβδομάδων) είναι η βάση που τίθεται έτσι ώστε κάποιος που είναι πλήρως εμβολιασμένος να μην χρειάζεται να υποβληθεί σε μοριακό τεστ ή καραντίνα, ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν Κρίστιαν Βίγκαν ερωτηθείς σχετικά με την επιλογή του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, κατά τη διάρκεια την καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Σημείωσε παράλληλα ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να δεχτούν και κάποιον που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του ακόμη και πριν συμπληρωθούν οι δύο εβδομάδες χωρίς να ζητηθεί τεστ ή αυτοπεριορισμός.
Ειδικότερα, ο κ. Βίγκαν επισήμανε ότι «αυτό που λέει η σύσταση είναι ότι οι δύο εβδομάδες-14 ημέρες είναι η βάση για τα κράτη-μέλη μετά τη δεύτερη δόση ή γενικότερα την τελευταία δόση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τα κράτη μέλη δεν μπορούν να πάνε κάτω από αυτό το όριο, να επιτρέψουν και να δεχτούν πιστοποιητικά εμβολιασμού νωρίτερα».
Επίσης, ο Εκπρόσωπος της Επιτροπής Στέφαν Κερσμέκερ υπογράμμισε ότι αυτό που είναι γνωστό από κλινικές δοκιμές, είναι ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στο να προστατεύουν κάποιον από το να νοσήσει βαριά και συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν όλο και περισσότερες αποδείξεις ότι εμβολιασμένοι πολίτες είναι ίσως λιγότερο πιθανόν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις