Κοροναϊός: Τελικά η ασπιρίνη δεν βοηθά, δείχνει μεγάλη μελέτη
Η ασπιρίνη χρησιμοποιείται συχνά ως αντιπηκτικό για την πρόληψη θρομβώσεων. Στην περίπτωση της Covid όμως δεν προσφέρει σημαντικό όφελος.
- Νέα διάρρηξη με λεία–μαμούθ σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή
- Δείτε τη Γροιλανδία χάνει 2.300 κυβικά χιλιόμετρα πάγου σε 30 δευτερόλεπτα
- Εντοπίστηκε και τρίτη λίμνη κάτω από τον Κηφισό - Πού βρίσκεται
- «Παραχάραξη της ιστορίας»: Ξέσπασε η Ελένη Γερασιμίδου για την παραποίηση του λογότυπου του ΚΚΕ από την ΕΡΤ
Η λήψη ασπιρίνης δεν μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από Covid-19 ούτε την πιθανότητα να χρειαστεί μηχανική στήριξη της αναπνοής, δείχνει μεγάλη μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Η ασπιρίνη χρησιμοποιείται συχνά ως αντιπηκτικό φάρμακο για την πρόληψη θρομβώσεων και οι ερευνητές ήλπιζαν ότι θα μείωνε τους θρόμβους στους ασθενείς με Covid-19, οι οποίοι εμφανίζουν συχνά διαταραχές της πήξης του αίματος.
Η ελπίδα δείχνει να καταρρίπτεται οριστικά από τη νέα μελέτη, η οποία εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα Recovery της βρετανικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη θεραπειών κατά του κοροναϊού.
Το δείγμα της έρευνας περιέλαβε σχεδόν 15.000 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 στη Βρετανία μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου, από τους οποίους οι μισοί λάμβαναν 150 mg ασπιρίνης μια φορά την ημέρα.
Η σύγκριση των ασθενών αυτών με την ομάδα ελέγχου δεν έδειξε καμία σημαντική διαφορά ως προς την πιθανότητα θανάτου ή την ανάγκη χρήσης αναπνευστήρα.
Οι ασθενείς που έλαβαν ασπιρίνη ήταν ελαφρώς πιθανότερο να πάρουν εξιτήριο ζωντανοί, «ωστόσο η διαφορά αυτή δεν δείχνει αρκετή για να δικαιολογήσει τη χρήση της σε ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19» δήλωσε ο Πίτερ Χόρμπι, καθηγητής της Οξφόρδης και κύριος ερευνητής της μελέτης.
Για κάθε 100 ασθενείς που έλαβαν ασπιρίνη, έδειξε η ανάλυση, έξι επιπλέον άτομα γλίτωσαν το θρομβοεμβολικό επεισόδιο, από την άλλη όμως έξι επιπλέον ασθενείς εμφάνισαν μείζον αιμορραγικό επεισόδιο, μια όχι πολύ σπάνια παρενέργεια της ασπιρίνης.
Όπως σχολίασε ο Μάρτιν Λαντρεϊ, καθηγητής Ιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, «η ασπιρίνη είναι φθηνή και χρησιμοποιείται ευρέως σε άλλες ασθένειες για την μείωση του κινδύνου θρόμβωσης. Είναι επομένως απογοητευτικό που δεν πρόσφερε σημαντικά οφέλη σε αυτούς τους ασθενείς».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις