Νέες αντικειμενικές: Οι περιοχές που γίνονται ακριβότερες και οι λαϊκές συνοικίες που παίρνουν τα πάνω τους [πίνακας]
Ντόμινο ανατροπών σε φόρους και τέλη το 2022 οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Ποιοι θα πρέπει να σπεύσουν μέχρι το τέλος του έτους να μεταβιβάσουν ακίνητα.
«Κόκκινος» βάφτηκε ο χάρτης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων καθώς πάνω από τις μισές τιμές ζώνης σε όλη την Ελλάδα τραβούν την ανηφόρα προκαλώντας από τις αρχές του 2022 ντόμινο αυξήσεων σε φόρους, τέλη και πρόστιμα.
Στο λεκανοπέδιο οι αντικειμενικές αξίες κάνουν άλμα έως και 95% στο κέντρο της Αθήνας, έως και 76% στο Χαλάνδρι, 75% στη Δάφνη, 62% στην Ανάβυσσο, 60% στον Άγιο Δημήτριο, 57% στο Ελληνικό, 53% στη Γλυφάδα και 41% στου Ζωγράφου. Μεγάλες όμως είναι οι αυξήσεις στις λεγόμενες «λαϊκές» περιοχές της Αττικής, οι οποίες είχαν κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα κατά την τελευταία αναπροσαρμογή τον Ιούνιο του 2018 παρά το γεγονός ότι οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων είχαν προτείνει τότε αυξήσεις στις συγκεκριμένες περιοχές.
Ετσι, στον Άγιο Δημήτριο οι αυξήσεις στις τιμές ζώνης φθάνουν ακόμη και το 60%, στους Αγίους Αναργύρους το 40%, στην Αγία Βαρβάρα οι αντικειμενικές αξίες έκαναν άλμα 30%, στη Μεταμόρφωση 47,83%, στο Μοσχάτο έως 50%, στη Νίκαια 35,29%, στο Πέραμα 40% , στο Καματερό 62,5%. Μεγάλες αυξήσεις εντοπίζονται και σε άλλες περιοχές και μάλιστα στις κατώτερες τιμές ζώνης. Για παράδειγμα στη Βουλιαγμένη η κατώτερη τιμή ζώνη από τα 2.400 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο εκτινάχθηκε στα 4.100 ευρώ το τετραγωνικό.
Οι «χρυσές» περιοχές
Στη Βουλιαγμένη, η περιοχή του Λαιμού είναι η ακριβότερη περιοχή της χώρας. Η τιμή ζώνης διαμορφώνεται στις 10.800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο από 8.900 ευρώ που ισχύει σήμερα.
Τα σκήπτρα όμως του ακριβότερου δρόμου της χώρας κρατά η Ηρώδου Αττικού. Όποιος ενδιαφέρεται να αποκτήσει σπίτι στην συγκεκριμένη περιοχή θα πρέπει να γνωρίζει ότι η αντικειμενική αξία από τις αρχές του 2022 θα εκτοξευτεί στα 10.200 ευρώ το τετραγωνικό από 9.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα.
Όμως και στο Κολωνάκι και το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας οι αντικειμενικές αξίες «καίνε». Φθάνουν στις 8.550 ευρώ το τετραγωνικό ενώ αμέσως μετά συναντάμε τη κοσμοπολίτικη Μύκονο με 5.900 ευρώ το τετραγωνικό.
Οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες είναι φωτιά. Φθάνουν ακόμα και 250% και εντοπίζονται σε εκατοντάδες περιοχές οι οποίες βρίσκονταν εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού , εκεί όπου οι τιμές της εφορίας προέκυπταν από συγκριτικά στοιχεία με όμορους Δήμους, ή ακόμα και με βάση τη χαμηλότερη τιμή της περιφέρειας. Για αυτές τις ακραίες περιπτώσεις, οι επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ είναι μονόδρομος καθώς , όπως ανέφερε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, συστηματικά υποφορολογούνταν τα προηγούμενα χρόνια.
Άλλες χαρακτηριστικές περιπτώσεις τεραστίων αυξήσεων που προκύπτουν λόγω νέων εντάξεων ή επεκτάσεων ζωνών εντοπίζονται στην Ιθάκη (+250%) , στην Κω ( 108%) , στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής (94%) και ακολουθούν με 79% η Κεφαλονιά και 75% η Χερσόνησος Ηρακλείου.
Μειώσεις
Μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες θα δουν από τις αρχές του επόμενου έτους περίπου μία στις πέντε περιοχές (2.860 ζώνες ή 21% του συνόλου) με τις μεγαλύτερες να εντοπίζονται κυρίως στην περιφέρεια. Για παράδειγμα στη Φλώρινα και τα Φάρσαλα οι τιμές της Εφορίας προσγειώθηκαν κατά 50% , 44% στη Χίο, 38% στη Νάξο, 33% στις Πρέσπες.
Γκάζια στις μεταβιβάσεις
Οι ανατροπές στο χάρτη των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να βάλουν γκάζια στις αγοραπωλησίες και μεταβιβάσεις ακινήτων. Οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι πολλοί φορολογούμενοι θα σπεύσουν μέχρι το τέλος του έτους στο γραφείο του συμβολαιογράφου προκειμένου να αποφύγουν πρόσθετες επιβαρύνσεις από το φόρο 3% επί της αντικειμενικής αξίας.
Για παράδειγμα για την αγορά ενός διαμερίσματος 100 τετραγωνικών στο Χαλάνδρι όπου η τιμή ζώνης είναι σήμερα 1.250 ευρώ και αυξάνεται από τον Ιανουάριο σε 1.700 ευρώ ο φόρος μεταβίβασης από 3.750 ευρώ που είναι σήμερα, σε έξι μήνες θα «φουσκώσει» στα 5.100 ευρώ.
Αυτοί που δεν έχουν κανένα λόγο να βιάζονται για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου είναι οι φορολογούμενοι που είδαν ότι οι αντικειμενικές αξίες της περιοχής τους ότι μειώνονται. Εχουν κάθε λόγο να καθυστερήσουν την αγοραπωλησία, τη γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις