Reuters: Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, επανέκδοση του 10ετούς
Επανέκδοση 10ετούς ομολόγου εξετάζει το ελληνικό δημόσιο
- Ουίνστον Τσώρτσιλ: Η iconic φωτογραφία του 1941, η φθηνή κόπια των 5.000 δολαρίων και το σκάνδαλο 83 χρόνια μετά
- Χαραμάδα ελπίδας για την κλιματική κρίση στη σύνοδο της G20
- Παύλος Μαρινάκης: Εκλογές το 2027 – Καμία ανησυχία στην κυβέρνηση για διαρροές στον προϋπολογισμό – Τι είπε για ΠτΔ και για ψήφο εμπιστοσύνης
- Ο Κασσελάκης ανακοίνωσε ψηφοφορία για το όνομα του κόμματός του
Νέα έξοδο στις αγορές ετοιμάζει το ελληνικό δημόσιο, το οποίο προχωρά στην επανέκδοση 10ετούς ομολόγου, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς.
Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε σχετικό mandate σε BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs, ΗSBC, JP Morgan και Nomura, που ενεργούν ως ανάδοχοι, για τη διερεύνηση ενδιαφέροντος συμμετοχής στην επανέκδοση του τίτλου με ωρίμανση στις 18 Ιουνίου 2031 και κουπόνι 0,75%.
Η κοινοπρακτική έκδοση θα ξεκινήσει στο άμεσο μέλλον, αναλόγως των συνθηκών στην αγορά, με πιο πιθανή την αυριανή ημέρα.
Στα 14-16 δισ. ευρώ το φετινό δανειακό πρόγραμμα
Όπως είχε γράψει και ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος», η Αθήνα ψήνει καλοκαιρινή έξοδο με τις πληροφορίες να θέλουν την Ελλάδα να εξετάζει δύο εξόδους μέχρι το φθινόπωρο, εκ των οποίων η μία εκτιμάται εντός του θέρους.
Τα σενάρια κάνουν κάνουν λόγο για εκδόσεις βραχυπρόθεσμης διάρκειας, ενώ δεν αποκλείεται η έκδοση δεκαετούς ομολόγου, όπου διαπραγματεύεται σε επίπεδα κοντά στο 0,90%.
Σημειώνεται πως το φετινό δανειακό πρόγραμμα αναμένεται στα 14 -16 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά το 2020 εκδόθηκαν ομόλογα 12 δισ. ευρώ και από τις αρχές του 2021 έχουν αντληθεί περαιτέρω 9 δισ. ευρώ.
Το ταμειακό μαξιλάρι βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, περίπου 32 δισ. ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες, και ο στόχος είναι να παραμείνει πέριξ του εν λόγω ποσού.
Οι μέχρι τώρα έξοδοι, επομένως, όπως εξηγούν πηγές αποτελούν μέρος του μακροχρόνιου σχεδίου και από τον Οργανισμό Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους συνεχίζεται η εφαρμογή του ετήσιου πλάνου άντλησης φθηνής ρευστότητας χωρίς αυτό να αποκλείει τις εμβόλιμες επανεκδόσεις βάσει πάντα των συνθηκών.
Ο τελευταίος επιτυχημένος δανεισμός ύψους 3 δισ. ευρώ με την έκδοση 5ετούς ομολόγου -όπου η υπερκάλυψη έφτασε τα 20 δισ. ευρώ και για πρώτη φορά το επιτόκιο πλησίασε μηδενικά επίπεδα (0,17%) – απέδειξε εκ νέου το αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών για την ελληνική αγορά και πως τα ομόλογα γίνονται ανάρπαστα με κύρια αιτία το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις