Επιχείρηση Τρωική Ασπίδα: Πώς το FBI ξεγέλασε εκατοντάδες εγκληματικές οργανώσεις με ένα app
Για «βαρύ πλήγμα κατά του οργανωμένου εγκλήματος σε όλο τον κόσμο» κάνουν λόγο οι Αρχές.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Περισσότεροι από 800 ύποπτοι για εμπόριο ναρκωτικών και άλλα εγκλήματα συνελήφθησαν αφότου πείστηκαν να χρησιμοποιήσουν μια εφαρμογή κρυπτογραφημένης επικοινωνίας πίσω από την οποία βρισκόταν στην πραγματικότητα το FBI.
Η «Επιχείρηση Τρωική Ασπίδα» πραγματοποιήθηκε από το FBI σε συνεργασία με τη Europol και τις διωκτικές αρχές της Αυστραλίας και οδήγησε σε συλλήψεις σε 18 χώρες, από τη Νότια Αμερική και την Ευρώπη μέχρι την Ασία και τη Μέση Ανατολή.
Κατασχέθηκαν επίσης 32 τόνοι ναρκωτικών, ποσά συνολικού ύψους 148 εκατ. δολαρίων, 250 όπλα και 55 πολυτελή οχήματα, αναφέρει το Associated Press.
Για «βαρύ πλήγμα κατά του οργανωμένου εγκλήματος σε όλο τον κόσμο» έκανε λόγο σύμφωνα με το Reuters ο αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, παρουσιάζοντας την υπόθεση ως «ορόσημο στην ιστορία των αυστραλιανών διωκτικών αρχών».
Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Αυστραλίας ανακοίνωσε 224 συλλήψεις, ενώ ακόμα 35 ύποπτοι συνελήφθησαν στη Νέα Ζηλανδία. Στην Ευρώπη, 75 άτομα σουηδικής υπηκοότητας συνελήφθησαν στη Γερμανία, ενώ ακόμα 60 τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση. Στην Ολλανδία συνεληφθησαν 49.
Η υπόθεση ξεκίνησε πριν από περίπου 2 χρόνια, όταν οι ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές έθεσαν εκτός λειτουργίας δύο πλατφόρμες κρυπτογραφημένων επικοινωνιών που χρησιμοποιούσαν εγκληματίες σε όλο τον κόσμο, με τις ονομασίες EncroChat and Sky ECC, εξέλιξη που υποχρέωσε τις σπείρες να αναζητήσουν άλλο μέσο επικοινωνίας.
Το FBI τούς προσέφερε αυτό ακριβώς που ζητούσαν: μια εφαρμογή με την ονομασία AnΟm που είχε εγκατασταθεί σε τροποποιημένα κινητά, τα οποία δεν διέθεταν κάμερες και δεν μπορούσαν καν να πραγματοποιούν κλήσεις φωνής.
Τους τελευταίους 12 μήνες, μυστικοί πράκτορες διοχέτευσαν τις συσκευές σε περισσότερες από 300 εγκληματικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο. Οι χρήστες του AnOm πίστευαν ότι οι επικοινωνίες τους ήταν ασφαλείς, ενώ το FBI μπορούσε να διαβάζει όλα τα μηνύματά τους.
Η παρακολούθηση των μηνυμάτων «μάς επέτρεψε να προλάβουμε φόνους. Οδήγησε στην κατάσχεση ναρκωτικών που με τη σειρά τους οδήγησαν στην κατάσχεση όπλων. Και μας βοήθησε να προλάβουμε άλλα εγκλήματα» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη ο Κάλβιν Σίβερς, ανώτερος αξιωματούχος του FBI.
«Περιμέναμε στην κωλότσεπη του οργανωμένου εγκλήματος» δήλωσε ο Ρις Κέρσο, επίτροπος της αυστραλιανής ομοσπονδιακής αστυνομίας.
«Μιλούν μόνο για ναρκωτικά, βία, χτυπήματα σε άλλες οργανώσεις, αθώους ανθρώπους που πρόκειται να δολοφονηθούν» σχολίασε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις