Μητσοτάκης: Ουδείς το φθινόπωρο δεν θα μπορεί να απαγορέψει σε έναν εστιάτορα να δέχεται μόνο εμβολιασμένους
Πάνω από 230.000 Έλληνες έχουν εκδώσει το ψηφιακό πιστοποιητικό
«Η μάχη με την πανδημία γίνεται προγραμματισμός της μάχης με την ευημερία, καθώς η έξοδος από την κρίση είναι πλέον ορατή», ανέφερε από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου και μίλησε για το νομοσχέδιο με θέμα: «Κύρωση της από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Θέσπιση, περιεχόμενο και διαδικασία έκδοσης Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19” (Α’ 87) καθώς και για τις ειδικότερες εγγυήσεις για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
«Χωρίς σε καμία περίπτωση να εφησυχάζουμε απέναντι στον κίνδυνο, φαίνεται πως βαδίζουμε προς την διάλυσή του. Το ψηφιακό πιστοποιητικό είναι μία τονωτική ένεση για την οικονομία μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Όπως επισήμανε, η πρόταση της Αθήνας πλέον αποτελεί πραγματικότητα και απόδειξη πως στο πιο σκοτεινό σημείο του τρίτου κύματος, η Ελλάδα είχε σχέδιο και προνοητικότητα. Προέβλεψε δηλαδή τι θα συμβεί τους μήνες που θα ακολουθήσουν.
«Για να μπορέσουμε να πετύχουμε συμφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών συνήθως απαιτούνται χρόνια. Εμείς το πετύχαμε σε δύο μήνες. Σήμερα μάλιστα προστέθηκαν στο πιστοποιητικό ακόμη δύο χώρες, η Ισπανία και η Λιθουανία», είπε.
Πάνω από 230.000 Έλληνες έχουν εκδώσει το ψηφιακό πιστοποιητικό
Υπήρξαν κι άλλες πρωτοβουλίες, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας αναφορά στην μαζική χρήση των self test, αλλά και στον αλγόριθμο EVA.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για την απίστευτη πρόοδο του ψηφιακού μηχανισμού, επισημαίνοντας πως με το ψηφιακό πιστοποιητικό η χώρα μας είναι έτοιμη για την επόμενη ημέρα, μιας και η χρήση του είναι πολύ εύκολη. Ήδη μάλιστα το έχουν χρησιμοποιήσει 230.000 πολίτες.
«Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός πως τα κρούσματα μειώνονται, οι εισαγωγές μειώνονται με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα. Σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ – πλην 5 ασθενών- δεν έχουν εμβολιαστεί από επιλογή», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας πως όμως υπάρχουν και θετικά.
Πανδημία και επιδημιολογική κατάσταση
Στις αρχές Απριλίου οι διασωληνωμένοι ήταν 800, ενώ τώρα έχουν πέσει κάτω από τους 360 και αυτό οφείλεται σε έναν βασικό λόγο, τον εμβολιασμό.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, έχουμε ξεπεράσει τους 6 εκατ. εμβολιασμούς, καθώς ο αριθμός των εμβολίων κινείται στις 100.000 την ημέρα.
«Είναι ένα πανελλήνιο εγχείρημα χωρίς προηγούμενο που συνδυάζει την ταχύτητα με το χαμόγελο», σχολίασε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως η «Γαλάζια Ελευθερία» έρχεται να μεγεθύνει την εμβέλεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως είναι ακατανόητο στον ίδιο γιατί μερικές περιοχές υστερούν στον ποσοστό εμβολιασμού, καλώντας τις τοπικές κοινότητες να βοηθήσουν στην εθνική προσπάθεια που γίνεται.
Η συζήτηση σχετικά με τα προνόμια για τους εμβολιασμένους, είπε, πως θα ξεκινήσει σύντομα και συγκεκριμένα όταν όλοι οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα εμβόλια.
Ουδείς το φθινόπωρο δεν θα μπορεί να απαγορέψει σε έναν εστιάτορα να δέχεται μόνο εμβολιασμένους
«Ουδείς το φθινόπωρο δεν θα μπορεί να απαγορέψει σε έναν παραδείγματος χάριν επιχειρηματία της εστίασης να δέχεται μόνο εμβολιασμένους στο μαγαζί του.
«Την πειθώ που έχει χρησιμοποιήσει η πολιτεία θα την διαδεχθεί και η επίσημη θέση της για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων», είπε προαναγγέλοντας την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για συγκεκριμένες ομάδες.
Υποχρεωτικός εμβολιασμός για νοσηλευτές και προσωπικό σε φροντίδες υγείας
Η επιτροπή βιοηθικής θα συνεδριάσει και η κυβέρνηση θα αποφασίσει με γνώμονα τη δημόσια υγεία. Για τους υπόλοιπους τομείς η ίδια η ζωή και πραγματικότητα θα… διευκολύνσεις για πολίτες εμβολιασμένους, είπε ο πρωθυπουργός αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι αφενός θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για συγκεκριμένα τμήματα του πληθυσμού και αφετέρου θα υπάρξει «αυτορρύθμιση» καθώς ο μη εμβολιασμένος ενδεχομένως να έχει συνέπειες που δεν θα πηγάζουν από κάποιο νόμο αλλά θα είναι αποτέλεσμα των κανόνων της αγοράς.
Τέλος ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι μια νίκη συλλογική και κάλεσε το εμβόλιο της ανοσίας να γίνει αντίδοτο ανοησίας.
Κωδικοποιώντας τα όσα πρέπει να γίνουν στο άμεσο μέλλον ο πρωθυπουργός μίλησε για 3 στόχους:
- Το εμβόλιο
- Την σωστή εφαρμογή του ψηφιακού πιστοποιητικού
- Το σχέδιο Ελλάδα 2.0
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις