Ο Μητσοτάκης «φορτσάρει» για να ενισχύσει το εμβολιαστικό κίνημα
Η απόφαση του πρωθυπουργού να πάρει πάνω του την προσπάθεια είναι αφενός συμβολική κι αφετέρου προκειμένου να κινητοποιήσει τόσο μέλη της κυβέρνησής του όσο και φορείς της κοινωνίας προκειμένου να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια.
Φορτσάρει η κυβέρνηση για να ενισχύσει το “εμβολιαστικό κίνημα” μετά και τα στοιχεία που δείχνουν επιφυλακτικότητα όχι μόνον σε συγκεκριμένες ηλιακές ομάδες αλλά και σε τμήματα του πληθυσμού σε διάφορες περιοχές της χώρας. Το σήμα δίνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο οποίος άνοιξε μάλιστα το δρόμο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως και το θέμα προνομίων σε όσους εμβολιαστούν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο με την εισαγωγική τοποθέτησή του ενώπιον της Προέδου της Δημοκρατίας, όσο και με την ομιλία του στη Βουλή, δείχνει να θέλει να πάρει πάνω του το «εμβολιαστικό κίνημα» και την αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης να κινητοποιήσει τον πληθυσμό. Είτε προτρέποντάς τους να κάνουν το εμβόλιο, είτε ανοίγοντας ο δρόμο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένο ομάδων είτε ανοίγοντας τη συζήτηση για προνόμια σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Προνόμια που ενδεχομένως να μην ισχύσουν δια νόμου αλλά να υπάρξει «αυτορρύθμιση» της αγοράς. Δηλαδή π.χ. να επιλέγουν οι επιχειρηματίες της εστίασης ποιοι θα μπαίνουν και ποιοι όχι στα μαγαζιά τους.
Και η απόφαση να πάρει πάνω του την προσπάθεια είναι αφενός συμβολική κι αφετέρου προκειμένου να κινητοποιήσει τόσο μέλη της κυβέρνησής του όσο και φορείς της κοινωνίας προκειμένου να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια.
Ο παράγοντας «τείχος ανοσίας” αποτελεί την σημαντικότερη μεταβλητή επιτυχούς εξόδου από την covid εποχή, αλλά κυρίως της προστασίας της κοινωνίας και της οικονομίας στο ενδεχόμενο ενός τετάρτου κύματος και έναντι της απειλής των μεταλλάξεων. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κρας τεστ για το σύνολο της κυβέρνησης ο βαθμός επιτυχίας της εμβολιαστικής διαδικασίας, η οποία, σαφώς, συμπαρασύρει οικονομικό κλίμα και τουρισμό. Τα “οπλα” που φαίνεται να βάζει μπροστά η κυβέρνηση είναι η ενημερωση προς τους πολίτες, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε υγειονομικούς, τα κίνητρα σε εμβολιασμένους και φυσικά το ψηφιακό πιστοποιητικό το οποίο ψηφίζεται και θα ισχύσει σε Ευρώπη από 1η Ιουλίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη Βουλή το ψηφιακό πιστοποιητικό ήδη το έχουν χρησιμοποιήσει 230.000 πολίτες. Παράλληλα, τα κρούσματα μειώνονται, οι εισαγωγές μειώνονται με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία πλην 5 ασθενών όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ δεν έχουν εμβολιαστεί από επιλογή.Στις αρχές Απριλίου οι διασωληνωμένοι ήταν 800, ενώ τώρα έχουν πέσει κάτω από τους 360 και αυτό οφείλεται στον εμβολιασμό. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει τους 6 εκατ., καθώς ο αριθμός των εμβολιασμό κινείται στις 100.000 την ημέρα.
Τι ετοιμάζεται για την υποχρεωτικότητα και για τα προνόμια των εμβολιασμένων
Σε ένα μπαράζ δημόσιων τοποθετήσεων του την Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε -διόλου τυχαία – την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε ομάδες, όπως στους υγειονομικούς, όχι όμως για το σύνολο της κοινωνίας. Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι “την πειθώ που έχει χρησιμοποιήσει η πολιτεία θα την διαδεχθεί και η επίσημη θέση της για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων». Η επιτροπή βιοηθικής θα συνεδριάσει και η κυβέρνηση θα αποφασίσει με γνώμονα τη δημόσια υγεία.
Για τους υπόλοιπους τομείς η ίδια η ζωή και πραγματικότητα θα φέρει διευκολύνσεις για πολίτες εμβολιασμένους, είπε ο πρωθυπουργός αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι αφενός θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για συγκεκριμένα τμήματα του πληθυσμού και αφετέρου θα υπάρξει «αυτορρύθμιση» καθώς ο μη εμβολιασμένος ενδεχομένως να έχει περιορισμούς που δεν θα πηγάζουν από κάποιο νόμο, αλλά θα είναι αποτέλεσμα των κανόνων της αγοράς. Μιλώντας για το ψηφιακό πιστοποιητικό, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «χωρίς σε καμία περίπτωση να εφησυχάζουμε απέναντι στον κίνδυνο, φαίνεται πως βαδίζουμε προς την διάλυσή του.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως είναι ακατανόητο στον ίδιο γιατί μερικές περιοχές υστερούν στον ποσοστό εμβολιασμού, καλώντας τις τοπικές κοινότητες να βοηθήσουν στην εθνική προσπάθεια που γίνεται. Η συζήτηση σχετικά με τα προνόμια για τους εμβολιασμένους, είπε, πως θα ξεκινήσει σύντομα και συγκεκριμένα όταν όλοι οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα εμβόλια.
Νωρίτερα, το πρωί της Τρίτης, ο πρωθυπουργός, κατά την συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επίσης σημείωσε ότι “θα γίνει συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αναμένουμε εντός των επόμενων ημερών το πόρισμα από την Επιτροπή” και πως «η εγρήγορση πρέπει να είναι δεδομένη». Τόνισε ότι η προσήλωσή μας αυτή την στιγμή είναι «να πείσουμε τους καχύποπτους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν» και ότι η αντίληψη «δε βαριέσαι… ας το κάνουν οι άλλοι το εμβόλιο» υπονομεύει την κοινωνική συνοχή.
Αναφορικά με τα προνόμια, τόνισε ότι «μέρος αυτής της συζήτησης έχει να κάνει και με τις διευκολύνσεις. Προτιμώ αυτόν τον όρο από τον όρο προνόμια – οι ελευθερίες που μπορεί να έχουν οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας. Θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση θα ανοίξει σύντομα. Θα ανοίξει από πλευράς κυβέρνησης από την στιγμή που όλοι οι συμπολίτες μας θα έχουν την δυνατότητα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος να έχουν πρόσβαση σε ένα εμβόλιο, θεωρώ απολύτως λογικό όμως, όπως ήδη συμβαίνει, π.χ. με το ψηφιακό πιστοποιητικό, αρκεί η απόδειξη του εμβολιασμού, ενώ σε άλλη περίπτωση πρέπει κάποιος να κάνει συνέχεια ένα τεστ για να αποδεικνύει ότι είναι αρνητικός».
Ποιοι οι στόχοι για το τείχος ανοσίας
Η κυβέρνηση και η αρμόδια Επιτροπή στοχεύει στην ηλιακή ομάδα από 20-39 καθώς είναι η κοινωνική ομάδα που έχει τη μεγαλύτερη δραστηριότητα και τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη μετάδοση. Όπως τονίζεται, αν επιτευχθεί το 60-70% σε αυτό τον πληθυσμό θα έχει δημιουργηθεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του τείχους ανοσίας. Η μείωση της μεταδοτικότητας θα γίνει με τους εμβολιασμούς που γίνονται μέσα στο καλοκαίρι στις νεαρές ομάδες, που αποτελούν τις γέφυρες μεταξύ μικρών και μεγάλων ηλικιών. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι μεγάλος στόχος είναι να εμβολιαστεί το 60 με 70% του πληθυσμού -ειδικά των νεότερων πολιτών- για να χτιστεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας και να μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς η πλειοψηφία των ατόμων που νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι.
- LIVE: Βόλφσμπουργκ – Ντόρτμουντ
- LIVE: Τότεναμ – Λίβερπουλ
- Κίνα: Οι ΗΠΑ «παίζουν με τη φωτιά» δίνοντας στην Ταϊβάν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια
- Καιρός: Στα λευκά ορεινά της χώρας – Το καμπανάκι της ΕΜΥ για την κακοκαιρία
- Θρίαμβος της Μπόρνμουθ στο «Ολντ Τράφορντ» (3-0) – Γκέλα για την Τσέλσι (0-0)
- Βραζιλία: Τουλάχιστον δέκα νεκροί σε συντριβή μικρού αεροπλάνου