Μητσοτάκης-Βουλή: Σύντομα υποχρεωτικός ο εμβολιασμός συγκεκριμένων ομάδων
Δύο ειδήσεις «έβγαλε» ο πρωθυπουργός, με την ομιλία του στη Βουλή κατά τη ψήφιση του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, αφού όπως είπε σύντομα ο εμβολιασμός συγκεκριμένων ομάδων θα γίνει υποχρεωτικός, ενώ ανακοίνωσε επίσης ότι από το φθινόπωρο έρχονται διευκολύνσεις για τους πλήρως εμβολιασμένους
- Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν και Ερντογάν – Τι είπαν για τις εμπορικές σχέσεις
- Διακινούσαν υλικό παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο - Πλάνα σοκ με κακοποίηση νηπίων
- Ισχυροί άνεμοι στη Φθιώτιδα ξερίζωσαν δέντρα και ξήλωσαν τέντες - Σοβαρές ζημιές σε σκάφη
- Economist: Τι θα κάνει ο νέος «τσάρος» της αμερικανικής οικονομίας που επέλεξε ο Τραμπ
Δύο ειδήσεις «έβγαλε» ο πρωθυπουργός, με την ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση και ψήφιση του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, αφού όπως είπε σύντομα ο εμβολιασμός συγκεκριμένων ομάδων θα γίνει υποχρεωτικός, ενώ ανακοίνωσε επίσης ότι από το φθινόπωρο έρχονται διευκολύνσεις για τους πλήρως εμβολιασμένους.
«Tην πειθώ, την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η πολιτεία, θα την διαδεχθεί και η επίσημη θέση της για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.
Και προσέθεσε: «Πολύ σύντομα, μετά από αίτημά μου, θα γνωμοδοτήσει δημόσια η Επιτροπή Βιοηθικής. Και η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμάτευσή της, θα αποφασίσει με ευαισθησία, αλλά και με σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία», όπως είπε.
Επίσης, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού Covid-19 και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και στα τρία βασικά στοιχεία στα οποία θα επικεντρωθούν οι εθνικές προσπάθειες: «Το εμβόλιο, που θα θωρακίσει οριστικά τη δημόσια υγεία. Η σωστή εφαρμογή του πιστοποιητικού Covid, που θα κάνει πιο ελεύθερο το καλοκαίρι. Και το σχέδιο Ελλάδα 2.0, που θα οδηγήσει στη συνολική ανάπτυξη της οικονομίας και στην ευημερία της κοινωνίας», σημείωσε.
Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, ανέφερε τα εξής: «Θέλησα να παρευρεθώ σήμερα στη Βουλή για να υπογραμμίσω και προσωπικά τη σημασία του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού Covid-19 που, όπως γνωρίζετε ήδη, εφαρμόζεται στη χώρα μας, και το ρόλο του στην πορεία προς ένα πιο ασφαλές και πιο ελεύθερο καλοκαίρι, αλλά και την ξεχωριστή του συμβολή στην προσπάθεια, ώστε φέτος ο τουρισμός να ανοίξει πρώτος τον κύκλο της ανάκαμψης για το σύνολο της εθνικής οικονομίας».
Φαίνεται ότι πια βαζίζουμε προς την υπέρβαση του κινδύνου
Και προσέθεσε: «Είμαι ωστόσο εδώ και για έναν ακόμα απολογισμό: αυτόν της μάχης με την πανδημία, που τώρα όμως γίνεται προγραμματισμός της μάχης για την ευημερία. Γιατί καθώς η έξοδος από την κρίση είναι πλέον ορατή, μπορούμε πια να το πούμε, ότι από την εποχή των κρουσμάτων μπαίνουμε σταδιακά στην εποχή της ανάκαμψης. Και χωρίς, σε καμία περίπτωση, να εφησυχάζουμε απέναντι στον κίνδυνο, φαίνεται ότι πια βαδίζουμε προς την υπέρβασή του».
«Και αν ο εμβολιασμός αποτελεί αντίδοτο στον κορονοϊό για την υγεία μας, το ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν μία πρώτη τονωτική ένεση για την οικονομία μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ελληνική πρωτοβουλία για το πιστοποιητικό
Θύμισε ότι πρόκειται για μία τολμηρή ελληνική πρωτοβουλία καθώς, όπως είπε, ήμασταν οι πρώτοι που το εισηγηθήκαμε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, συναντώντας αρχικά την έντονη δυσπιστία των εταίρων μας. «Ύστερα όμως από λίγους μήνες, εκείνη η πρόταση της Αθήνας, που υποβλήθηκε τον Ιανουάριο αυτού του έτους, αποτελεί πραγματικότητα της Ευρώπης. Αποτελεί απόδειξη ότι, ακόμα και στο πιο σκοτεινό σημείο του τρίτου κύματος, τον Ιανουάριο δηλαδή αυτού του έτους, η χώρα είχε σχέδιο και προνοητικότητα», σημείωσε.
«Και βέβαια, η Ελλάδα βρέθηκε από τις πρώτες χώρες στο πρώτο κύμα (σ.σ. έκδοσης πιστοποιητικού). Πληροφορήθηκα ότι μόλις σήμερα προστέθηκαν δύο χώρες ακόμα, η Ισπανία και η Λιθουανία, και φιλοδοξούμε ότι σταδιακά όλες οι χώρες θα ενταχθούν σε αυτό το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, το οποίο θα επιτρέπει την απόλυτη διαλειτουργικότητα μεταξύ των βάσεων δεδομένων των εθνικών συστημάτων υγείας όλων των ευρωπαϊκών χωρών», ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των πρωτοβουλιών και σε άλλα επίπεδα: «Ήμασταν από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη χώρα, που χρησιμοποιήσαμε μαζικά τα self-test. Και τότε είχαμε δεχθεί αρκετή κριτική από την αντιπολίτευση. Πλην όμως, τα αποτελέσματα από τα self-test είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Ήμασταν η πρώτη χώρα που πέρσι το καλοκαίρι, όταν είχαμε πολύ λιγότερα όπλα στη διάθεσή μας, χρησιμοποιήσαμε ένα ευφυές σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, έναν αλγόριθμο, για να μπορούμε να κάνουμε πιο στοχευμένα τεστ στα σύνορά μας.
Και βέβαια, ως προς τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, θέλω να θυμίσω ότι ήταν η Ελλάδα, μαζί με άλλες επτά ευρωπαϊκές χώρες, που πρώτη και πρώτες θέσαμε μαζί στον ευρωπαϊκό διάλογο, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, την ανάγκη να υπάρχει μία μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομική αντίδραση στην τεράστια οικονομική ύφεση που προκάλεσε ο κορονοϊός. Και το αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας ήταν φυσικά το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο οριστικοποιήθηκε σε μία μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής πέρσι τον Ιούλιο», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Το πιστοποιητικό, στέρεη γέφυρα στη μετά Covid εποχή
Στη συνέχεια, μίλησε για την πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί στην ψηφιοποίηση υπηρεσιών του κρατικού μηχανισμού, μέσα από το gov.gr. «Πιστεύω ότι πετύχαμε σε μήνες πράγματα τα οποία ενδεχομένως να χρειαζόντουσαν χρόνια για να γίνουν. Και βέβαια, ως προς το πιστοποιητικό το ίδιο που, μαζί με τα στοιχεία τα οποία συμπεριλαμβάνει, δηλώνει και την ετοιμότητα της χώρας μας να υποδεχθεί την επόμενη ημέρα. Η έκδοσή του, όπως γνωρίζετε, είναι εξαιρετικά απλή, καταλαβαίνω ότι το έχουν ήδη αξιοποιήσει παραπάνω από 230.000 συμπατριώτες μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι δεν μιλάμε για μια ταυτότητα υγείας ή για ένα ακόμα ταξιδιωτικό έγγραφο.
Είναι η απάντηση στη συγκυρία την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, διευκρίνισε προσθέτοντας πως «είναι μια εξέλιξη, η οποία τελικά ανοίγει τον δρόμο της πιο ελεύθερης επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών. Και φυσικά, της επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Αποτελεί τελικά το ψηφιακό πιστοποιητικό μια ισχυρή, μια στέρεη γέφυρα προς τη μετά Covid εποχή», υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι, μετά από 16 μήνες στους οποίους θρηνήσαμε πολλές απώλειες, είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα κρούσματα αποκλιμακώνονται γρήγορα, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνονται με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα.
Θλιβερό γεγονός ότι η πλειοψηφία ασθενών ΜΕΘ δεν εμβολιάστηκαν
«Είναι, επίσης, εξαιρετικά στενάχωρο το γεγονός ότι, σήμερα, δυστυχώς, η συντριπτική πλειοψηφία, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων – αν δεν κάνω λάθος είναι πέντε – όσων συμπολιτών μας βρίσκονται διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας, είναι συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έκαναν το εμβόλιο. Και δεν το έκαναν από επιλογή, καθώς επειδή είναι συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας είχαν τη δυνατότητα να κάνουν το εμβόλιο τους τελευταίους μήνες. Και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους πάρα πολύ έντονα», επεσήμανε.
Παράλληλα, ανέφερε ότι, πριν από ένα μήνα, στις αρχές Απριλίου, είχαμε παραπάνω από 800 συμπολίτες μας διασωληνωμένους και, σήμερα, είναι κάτω από τους 360 «και εκτιμούμε», προσέθεσε, «ότι αυτή η πορεία αποκλιμάκωσης θα συνεχιστεί, καθώς και η πορεία των νέων νοσηλειών έχει μειωθεί δραματικά. Κααι αυτό», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «οφείλεται σε ένα βασικά λόγο: οφείλεται στον εμβολιασμό».
Έχουμε ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια εμβολιασμούς
«Έχουμε ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια εμβολιασμούς, 6.200.000 και κάτι συνολικούς εμβολιασμούς, περισσότεροι από 2.300.000 συμπολίτες μας είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ο ρυθμός των εμβολιασμών κινείται περίπου στις 100.000 την ημέρα, δηλαδή 1% του ελληνικού πληθυσμού εμβολιάζεται κάθε μέρα, μέσα από την επιχείρηση Ελευθερία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι «είναι ένα πανελλήνιο εγχείρημα χωρίς προηγούμενο, που συνδυάζει την τεχνολογία από τη μία με το χαμόγελο από την άλλη, μία πολύ ευχάριστη έκπληξη για τους πολίτες, αλλά πιστεύω και ένα παράσημο για όσους υπηρετούν την επιχείρηση Ελευθερία. Και βέβαια, μία ειδική αναφορά αξίζει, νομίζω, και στην εκστρατεία εμβολιασμού των νησιών, στην ‘Γαλάζια Ελευθερία’, η οποία έρχεται να μεγεθύνει την εμβέλεια του πιστοποιητικού Covid και να υπογραμμίσει τα πλεονεκτήματα των νησιών».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις περιοχές της χώρας που υστερούν στα ποσοστά εμβολιασμού, καλώντας όλους τους βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης να συνδράμουν, έτσι ώστε και σε αυτές τις περιοχές, όπου μπορεί να αντιμετωπίζουν τον εμβολιασμό ακόμα με κάποιο σκεπτικισμό, να αυξήσουν τη συμμετοχή τους οι πολίτες στη διαδικασία του εμβολιασμού.
«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος, ο μαζικός εμβολιασμός δηλαδή, των συμπολιτών μας που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, για να αποκλειστεί ένα τέταρτο κύμα του κορονοϊού. Και μόνον έτσι θα προστατεύσουμε την υγεία, αλλά και την τσέπη κάθε πολίτη, την εθνική οικονομία, αλλά και την πολύτιμη φήμη της χώρας μας. Και στην Ελλάδα των νέων οριζόντων δεν επιτρέπεται να υπάρχουν δύσπιστοι απέναντι στην επιστήμη και απέναντι στο δικό τους καλό», όπως είπε.
Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Ο πρωθυπουργός, αφού είπε ότι η μεγαλύτερη επιτυχία της ιατρικής του 20ού αιώνα αποτέλεσαν οι μαζικοί εμβολιασμοί, τόνισε «σε λίγο, βέβαια, ως προς το ζήτημα των εμβολιασμών, την πειθώ, την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η πολιτεία, θα την διαδεχθεί και η επίσημη θέση της για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων».
Για τις διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους
«Για τις υπόλοιπες δραστηριότητες, ωστόσο», όπως ανέφερε, «θα είναι η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα που θα διαδεχθεί τις σημερινές εκκλήσεις. Αναφέρομαι ειδικά σε αυτή τη συζήτηση η οποία έχει ξεκινήσει για τις διευκολύνσεις. Προτιμώ τον όρο αυτό, από τον όρο ‘προνόμια’ ή ‘ελευθερίες’ που μπορεί να έχουν οι συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι. Είναι μια συζήτηση, η οποία θα ξεκινήσει πολύ σύντομα και η επίσημη αφετηρία της θα είναι η χρονική εκείνη στιγμή που, όπως είπα πριν, όλοι οι συμπολίτες μας θα μπορούν, εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο το οποίο επιθυμούν να κάνουν.
Και βέβαια, ουδείς – να δώσω μόνο ένα ενδεικτικό παράδειγμα – το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει, παραδείγματος χάρη, σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένους συμπολίτες μας», συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας ότι θα ήθελε το σωστό να πηγάζει από την ίδια την κοινωνία, παρά να επιβάλλεται σε αυτήν.
Ενισχύσαμε και ενισχύουμε το ΕΣΥ
Αναφερόμενος στο ΕΣΥ είπε ότι, τους τελευταίους 16 μήνες, ενισχύθηκε με χιλιάδες επαγγελματίες υγείας. «Τώρα προκηρύσσονται ακόμα 600 μόνιμες θέσεις γιατρών και το Σεπτέμβριο άλλες 4.900 θέσεις, πρωτίστως νοσηλευτών.
Παραλάβαμε 557 κλίνες ΜΕΘ. Αυτή τη στιγμή, πλησιάζουν τις 1.500. Ενώ τα νοσοκομεία μας διαθέτουν πια σύγχρονο εξοπλισμό και οι γιατροί μας τεράστια εμπειρία και όλα αυτά θα είναι πραγματικά κρίμα να ξοδευτούν σε μία αχρείαστη φθινοπωρινή αναμέτρηση με τον ιό», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι αυτά θα πρέπει να γίνουν τα θεμέλια της επόμενης μέρας για τη δημόσια υγεία, με βάρος στην πρωτοβάθμια φροντίδα, αλλά και στη διαλειτουργικότητα των νοσοκομείων.
«Στη στελέχωση των δομών της Περιφέρειας, με ειδικά κίνητρα για τα χωριά και τα νησιά μας. Στην επιθετική προώθηση στρατηγικών πρόληψης και βέβαια στον απαραίτητο εκσυγχρονισμό πολλών δομών υγείας με τα περίπου 2 δισεκατομμύρια, τα οποία προορίζονται για αυτόν τον σκοπό από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από το νέο ΕΣΠΑ» είπε.
Θετικές οι πρώτες ενδείξεις για την τουριστική κίνηση
Μιλώντας για την τουριστική κίνηση, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ουσιαστική οικονομική στήριξη στον κλάδο του τουρισμού, καθώς κάνει τη μετάβαση από την κλειστή δραστηριότητα των περασμένων μηνών, στην ανοιχτή δραστηριότητα υποδοχής των επισκεπτών που θα έρθουν και θυμίζοντας ότι, πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση το έκτακτο πρόγραμμα που θα ενισχύσει με κεφάλαια κίνησης το σύνολο των φορέων του κλάδου, με 420 εκατομμύρια.
«Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καταλύματα, αλλά και τουριστικά γραφεία και τουριστικά λεωφορεία. Σχεδόν μισό δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί έτσι ως άμεση επιδότηση κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να στηριχθούν τους πρώτους δύσκολους μήνες της επαναλειτουργίας τους», είπε.
«Είναι μία νέα δράση στο δρόμο εκείνης που – θυμίζω – προηγήθηκε για τη στήριξη της εστίασης. Πλαισιώνεται και με ένα νέο σχέδιο ‘Τουρισμός για όλους’, αποκλειστικά για Έλληνες, για τους συμπολίτες μας. Φέτος, μάλιστα, θα αφορά και το μήνα Αύγουστο, χρηματοδοτώντας κατά 20% περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν 300.000 δικαιούχους του ΟΑΕΔ, ώστε να στηριχθεί ο εγχώριος τουρισμός και να κάνουν διακοπές όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας», πρόσθεσε.
«Και με αυτά τα μέτρα, ολοκληρώνεται ένα πολυεπίπεδο δίχτυ προστασίας που άπλωσε εδώ και 16 μήνες η πολιτεία, για να κρατήσει όρθια την οικονομία και τον κόσμο της εργασίας. Αναπλήρωσε τους μισθούς και τις εισφορές εργαζόμενων που μπήκαν σε αναστολή, μετέθεσε την καταβολή όλων των οφειλών και την εξόφληση των επιταγών, μείωσε και τελικά μηδένισε το ενοίκιο της επαγγελματικής στέγης. Και βέβαια, οι αλλεπάλληλοι κύκλοι της επιστρεπτέας προκαταβολής προσέφεραν συνεχή χρηματοδότηση, συνεχή ρευστότητα στις επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα ήταν η υποχώρηση του ΑΕΠ να είναι μόλις της τάξης του 2,7% σε σχέση με την προ covid εποχή – αναφέρομαι στο πρώτο τρίμηνο του 2021, όταν για παράδειγμα στην Ισπανία έφτασε το 4,3%. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας αναθεωρείται από όλους προς τα πάνω και τα ελληνικά ομόλογα συγκεντρώνουν πρωτοφανή διεθνή εμπιστοσύνη», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
«Με αυτά τα δεδομένα η ελπίδα για το τέλος της πανδημίας πρέπει να μετατραπεί, στην αρχή μιας νέας εθνικής συμφωνίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως οι προκλήσεις του μέλλοντος «δεν αντέχουν τις αντεγκλήσεις του παρελθόντος, ούτε και η φωτεινή πραγματικότητα, τις σκοτεινές προσεγγίσεις».
Κάλεσε την αντιπολίτευση να αναλάβει το δημιουργικό ρόλο που της ανήκει και να συμβαδίσει μαζί με την υπόλοιπη χώρα προς τα μπροστά:
«Δεν ξεχνώ ότι πέρασε ένας χειμώνας τυφλών καταγγελιών, με επικλήσεις ψεύτικων ή και επιλεκτικών στοιχείων. Μια μικρόψυχη αμφισβήτηση, ανοιχτή στην κατηγορία ότι μετατρέπεται σε υγειονομικό σαμποτάζ. Πότε με το ρίσκο των διαδηλώσεων, όταν ο ιός επέλαυνε, πότε με την υποτίμηση ακόμα και του ίδιου του εμβολίου που αποκλήθηκε – θυμίζω, μόλις πέρυσι το Νοέμβριο – ως εμπόριο ελπίδας, που τάχα επινόησε η κυβέρνηση.
Και ηχούν ακόμα τα λόγια που ήθελαν άπιαστο όνειρο τους 25.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Όταν η χώρα σταθερά ακουμπά σήμερα τους 100.000. Ηχούν ακόμα τα λόγια, οι ανεύθυνες κουβέντες για δήθεν ξεστοκάρισμα εμβολίων. Ο χλευασμός των self test, τα οποία επαναλαμβάνω λειτούργησαν άψογα, ή και η ύπουλη διασπορά φημών για μη εγκεκριμένες θεραπείες ,τις οποίες η κυβέρνηση υποτίθεται ότι δεν παρέχει στους πολίτες», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Και προσέθεσε: «Όλα αυτά είναι γνωστά. Όπως γνωστός, βέβαια, είναι και ο χλευασμός ακόμα και του ίδιου του πιστοποιητικού Covid, ως πιστοποιητικού επιπολαιότητας και ανικανότητας. Αλλά και οι πανηγυρισμοί της ‘Αυγής’, όταν στην αρχή οι Ευρωπαίοι δήθεν ‘άδειασαν’ την ελληνική πρόταση. Η συνέχεια βέβαια έδειξε ποιος είχε δίκιο. Ποιος είναι ο ικανός στο γήπεδο της πολιτικής και ποιος ο μίζερος παρατηρητής από την κερκίδα της».
«Ας βάλουμε λοιπόν μία τελεία σε αυτά. Αυτά κάποια στιγμή πρέπει να πάψουν, να μας διδάξουν και να μας αλλάξουν, γιατί νομίζω ότι το έχετε αντιληφθεί ότι η αντιπολίτευση για την πανδημία γίνεται τελικά αντιπολίτευση στη χώρα. Όλα αυτά πρέπει να μείνουν πίσω μας μαζί με τον κορονοϊό. Το εμβόλιο της ανοσίας να γίνει αντίδοτο της ανοησίας, καθώς δεν έχουμε περιθώριο για άλλους διχασμούς.
Η αντιμετώπιση του ιού με τα καλά της, με τις δυσκολίες της, είναι μία νίκη συλλογική και η γρήγορη ανάκαμψη μετά τον κορονοϊό είναι μία επιταγή εθνική. Έτσι, κύριε υπουργέ, η ομόφωνη κύρωση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού Covid μπορεί σήμερα να σημάνει μία νέα αρχή», είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα ψηφίσει το ψηφιακό πιστοποιητικό, είναι μία θετική εξέλιξη.
Εμβόλιο-Πιστοποιητικό-Ελλάδα 2.0, οι τρεις εθνικές προσπάθειες
Κλείνοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα τρία στοιχεία, στα οποία θα επικεντρωθούν τώρα οι εθνικές προσπάθειες: «Το εμβόλιο, που θα θωρακίσει οριστικά τη δημόσια υγεία. Η σωστή εφαρμογή του πιστοποιητικού Covid, που θα κάνει πιο ελεύθερο το καλοκαίρι. Και το σχέδιο Ελλάδα 2.0, που θα οδηγήσει στη συνολική ανάπτυξη της οικονομίας και στην ευημερία της κοινωνίας», όπως ανέφερε.
Για την οικονομική ανάκαμψη και την πράσινη μετάβαση, σημείωσε τα εξής: «Η υπέρβαση της δοκιμασίας γίνεται τώρα η αφετηρία μεγάλων αλλαγών της επόμενης διετίας, αλλά με ορίζοντα δεκαετίας. Ήδη, η Ελλάδα θα εκταμιεύσει μέσα στο 2021 σχεδόν 7 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έρχεται δεύτερη στην Ευρώπη στην απορρόφηση πόρων του τρέχοντος ΕΣΠΑ. Και είναι έτοιμη να υποβάλει από τους πρώτους το σχέδιό της για το επόμενο ΕΣΠΑ.
Ταυτόχρονα, η πορεία της απολιγνιτοποίησης, το πρόγραμμα της Αστυπάλαιας, το συνολικό πλαίσιο δράσεων το οποίο έχουμε αναλάβει, η συζήτηση η οποία ξεκινά άμεσα για τον επόμενο κλιματικό νόμο, δείχνουν ότι η πατρίδα μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πράσινης ανάπτυξης σε ολόκληρη την ήπειρο. Και οι νέες επενδύσεις δίνουν το μέτρο των δυνατοτήτων της οικονομίας για πολλές καλές νέες δουλειές, ενώ οι 1.162 πλέον ψηφιακές συναλλαγές του κράτους με τον πολίτη φέρνουν το μέλλον πιο κοντά στην καθημερινότητά του», επεσήμανε.
«Έχουμε, λοιπόν, κάθε λόγο να αισιοδοξούμε για το ταξίδι που ανοίγεται μπροστά μας. Αρκεί να κρατήσουμε ασφαλές το σκάφος με τον θώρακα των εμβολίων και να αφήσουμε τον άνεμο της προόδου να ξεδιπλώσει τα πανιά του. Και να δουλέψουμε, επιτέλους ενωμένοι, προς τα εκεί που δείχνει η πυξίδα του αύριο. Με λίγα λόγια, αργά αλλά σταθερά, πάντα με την απαραίτητη προσοχή, γυρίζουμε τη σελίδα της πανδημίας και αρχίζουμε πια να γράφουμε τη σελίδα της ευημερίας», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις