Viral για τους λάθος λόγους
Η ανάρτηση της Ελληνικής Αστυνομίας και η απόσταση μεταξύ πρόθεσης και αποτελέσματος
Σε μια εποχή που τίποτα δεν υπάρχει αν δεν υπάρχει και στα social media, δημόσιες υπηρεσίες, υπουργεία, κυβερνήσεις και κάθε είδους φορέας διαθέτει λογαριασμό στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης με βασικό σκοπό την πολυπόθητη εξωστρέφεια και την προβολή του έργου του.
Καθημερινά οι προαναφερόμενοι φορείς αναρτούν σύντομες ανακοινώσεις, φωτογραφίες και βίντεο με την ελπίδα ότι οι αναρτήσεις τους αυτές θα έχουν απήχηση στους ψηφιακούς τους ακολούθους, οι οποίοι θα διαδώσουν τη συγκεκριμένη ανάρτηση ακόμα περισσότερο.
Mεγάλος πόθος κάθε διαχειριστή προφίλ κοινωνικής δικτύωσης είναι η ανάρτησή του να γίνει viral. Nα εξαπλωθεί, δηλαδή, στο διαδίκτυο σαν ιός φτάνοντας στις οθόνες εκατοντάδων χιλιάδων χρηστών του διαδικτύου.
Υπάρχουν βέβαια και τα ατυχήματα. Να γίνεις δηλαδή viral, αλλά όχι για τους λόγους που ήλπιζες, όταν έκανες την ανάρτηση.
Κάτι τέτοιο συνέβη μάλλον χθες και στην Ελληνική Αστυνομία, με την ανάρτηση που έκανε σχετικά με τα ευρήματα σε σακίδια 2 ατόμων, στην είσοδο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Στις φωτογραφίες απεικονίζονται σε μία σακούλα, ένα μπουκάλι τζιν, ένα μπουκάλι βότκα, ένα κουτάκι ανθρακούχου αναψυκτικού και πέντε πλαστικά ποτήρια μίας χρήσεως.
Επίσης, η ανάρτηση συνοδεύεται από από το σύντομο κείμενο:
«Έλεγχοι της Αστυνομίας. Είσοδος ΑΠΘ κοντά στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς. Ποτά από σακίδια 2 ατόμων μη φοιτητών».
Δεκατέσσερις περίπου ώρες μετά, η συγκεκριμένη ανάρτηση έχει γίνει viral. Έχει περίπου 11 χιλιάδες αντιδράσεις ( like κλπ), 3.300 σχόλια, και 1.200 αναδημοσιεύσεις.
Με τις περισσότερες αναρτήσεις της σελίδας της Ελληνικής Αστυνομίας στο facebook να έχουν υποδεκαπλάσια απήχηση, κανονικά οι υπεύθυνοι θα έπρεπε να είναι πανευτυχείς με την επίδοση της συγκεκριμένης δημοσίευσης.
Από τη στιγμή όμως που εκτός από το «like» , το Facebook προσέθεσε και άλλους τρόπους αντίδρασης των χρηστών σε μία ανάρτηση, είναι πια σαφές ότι κάθε αντίδραση δεν είναι για καλό.
Όταν λοιπόν από τους 11.000 χρήστες που αντέδρασαν στην ανάρτησή σου, οι 9.700 πάτησαν το «χαχα» και εσύ δεν είσαι κωμικός ή δεν είχες την πρόθεση να τους κάνεις να γελάσουν, τότε πιθανότατα κάτι δεν έχει πάει και πολύ καλά.
Εδώ και αρκετούς μήνες παραμένει ανοιχτό, στη δημόσια συζήτηση, το ζήτημα σχετικά με το αν θα πρέπει να υπάρχει ή όχι αστυνομία στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, το οποίο συνδέεται με την ανάγκη για την αντιμετώπιση πράξεων ανομίας εντός των πανεπιστημίων, αλλά και συχνά πυκνά με πάρτι εντός πανεπιστημιακών χώρων, που ακόμα λόγω πανδημίας απαγορεύονται.
Δυσκολεύεται πραγματικά να αντιληφθεί κανείς το νόημα της ανάρτησης αυτής.
Ποιον σκοπό πραγματικά εξυπηρετεί; Ας προσπαθήσουμε να μπούμε στο μυαλό της Ελληνικής Αστυνομίας.
Όποιος έχει πάει έστω και μία φορά σε πάρτι αναγνωρίζει ότι τα συγκεκριμένα «ευρήματα», βότκα, τζιν, αναψυκτικό, πλαστικά ποτήρια είναι τα απαραίτητα «σύνεργα» για πάρτι.
Υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα σε αυτήν την σακούλα και μια σακούλα, για παράδειγμα, με μπουκάλια μπύρας και στουπιά. Άρα το σενάριο να αξιολογήθηκαν τα συγκεκριμένα στοιχεία ως ένδειξη ενδεχόμενης επίθεσης με μολότοφ, μόνο ως επιστημονικής φαντασίας μπορεί να χαρακτηριστεί.
Από την άλλη πλευρά είναι γεγονός ότι, λόγω πανδημίας, τα υπαίθρια πάρτι απαγορεύονται και η μη τήρηση των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών τιμωρείται από τον νόμο.
Το πιθανότερο σενάριο λοιπόν είναι ότι τα συγκεκριμένα ευρήματα, στην τσάντα μη φοιτητών, να αξιολογήθηκαν από τους αστυνομικούς που έκαναν τον έλεγχο, ως πειστήρια ότι οι κάτοχοι τους κατευθύνονταν σε κάποιο πάρτι.
Από μόνο του αυτό όμως δεν λέει τίποτα. Ποιος μας λέει ότι οι κάτοχοι δεν επισκέπτονταν συγκεκριμένους φίλους τους σε ένα μικρό πάρτι, που ο αριθμός των παρευρισκομένων δεν θα παραβίαζε κανένα μέτρο πρόληψης κατά της πανδημίας.
Αλλά και υπερπληθές υπαίθριο πάρτι να γινόταν εκείνη τη στιγμή, η λύση είναι να σταματούν οι αστυνομικοί όποιους πλησιάζουν στο πανεπιστήμιο και να κατάσχουν μπουκάλια με αλκοόλ ή να ελέγξουν και να περιορίσουν τους διοργανωτές, που με οχήματα ξεφορτώνουν κονσόλες και ηχεία;
Από τη στιγμή που δεν έχει επιβληθεί ποταπαγόρευση, το να αναρτά η Ελληνική Αστυνομία, ως ενδιαφέρον εύρημα έξω από ένα πανεπιστήμιο, μια νάιλον σακούλα με βότκα, τζιν και πλαστικά ποτήρια, σαν να πρόκειται για οπλοστάσιο τρομοκρατικής οργάνωσης ή τις αποθήκες διεθνούς καρτέλ ναρκωτικών, δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλον σκοπό παρά μόνο το χιούμορ.
Αν αυτή ήταν η πρόθεση του εμπνευστή της ανάρτησης, τότε συγχαρητήρια, αν όχι, τότε η Αστυνομίας θα πρέπει να επανεξετάσει την προσέγγισή της και στον χειρισμό των μέσων κοινωνική δικτύωσης αλλά ακόμα σημαντικότερο στο τι αποτελεί σημαντικό εύρημα και τι όχι.
- Πάρτι του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη κόντρα στην ΑΕΚ – Ο Ζέλσον έκανε το 4-1 για τους «ερυθρόλευκους» (vids)
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Γκλέτσος: Είμαστε όρθιοι, είμαστε ζωντανοί
- Στο μικροσκόπιο οι γνωριμίες του 49χρονου φιλόλογου – Τι ερευνά η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι
- Χατ τρικ του φανταστικού Ελ Κααμπί – Έκανε το 3-1 για τον Ολυμπιακό ο Μαροκινός (vids)
- Εντυπωσιακός Ελ Κααμπί δίνει ξανά προβάδισμα στον Ολυμπιακό (2-1, vids) – Δεύτερο γκολ από τον Μαροκινό στο ντέρμπι
- Λίβανος: Η Χεζμπολάχ λέει ότι κατέστρεψε έξι ισραηλινά άρματα μάχης