«Διχάζουν» τα covid free εστιατόρια και μπαρ – Είναι συνταγματικός ο αποκλεισμός των μη εμβολιασμένων;
Με μία δήλωση «βόμβα» ο υπουργός Ανάπτυξης άνοιξε σήμερα το θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε κλάδους εργαζομένων. Όπως είπε ο ιδιοκτήτης ξενοδοχείου μπορεί να απολύσει τον εργαζόμενο εάν εκείνος, δεν έχει εμβολιαστεί και θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση
- Σε κρίσιμη κατάσταση έφηβος που μολύνθηκε από τη γρίπη των πτηνών
- Αλλαγή ευρωπαϊκής πολιτικής για τις αμυντικές δαπάνες – Τι θα γίνει με τα Ταμεία Συνοχής
- Οι αναρτήσεις της Ειρήνης μετά το θάνατο κάθε παιδιού στην Αμαλιάδα
- Πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ βομβαρδίζουν την Βηρυτό, η Χεζμπολάχ χτυπάει το Τελ Αβίβ
Με μία δήλωση «βόμβα» ο υπουργός Ανάπτυξης άνοιξε σήμερα το θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε κλάδους εργαζομένων. Όπως είπε ο ιδιοκτήτης ξενοδοχείου μπορεί να απολύσει τον εργαζόμενο εάν εκείνος, δεν έχει εμβολιαστεί και θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση.
«Στην υπάρχουσα εργασιακή νομοθεσία μια επιχείρηση μπορεί να απολύσει έναν υπάλληλο εάν ο εργαζόμενος θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Αν ένας εργαζόμενος θέλει να θέσει σε κίνδυνο τους υπόλοιπους συμπολίτες του και συναδέλφους του δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις» ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Όπως λένε νομικοί στο MEGA, για λόγους δημόσιας υγείας μπορεί ο εργοδότης να απολύσει τον εργαζόμενο.
«Εάν ο εργαζόμενος αποτελεί κίνδυνο για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, θεωρώ ότι δεν είναι παράνομη η απόλυσή του, εφόσον δεν τηρεί κάποιους κανόνες που προστατεύουν τη δημόσια υγεία» σημειώνει στο MEGA ο νομικός Βασίλης Χειρδάρης.
Πάντως όσον αφορά τις απολύσεις, ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, υπογράμμισε μιλώντας στο MEGA, ότι σε καμία περίπτωση η άρνηση εμβολιασμού δεν μπορεί να έχει ως κύρωση την απόλυση, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός προστατεύει τον ίδιο και όχι τους τρίτους.
Σύμφωνα με τον κ. Καρούζο θα μπορούσε η άρνηση κάποιου υπαλλήλου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να οδηγήσει σε παύση εργασιών και πληρωμών έως ότου περάσει η πανδημία ή εμβολιαστεί, όπως συνέβη στην Ιταλία που εφαρμόστηκε αυτό στο υγειονομικό προσωπικό.
«Έρχονται» υποχρεωτικοί εμβολιασμοί
Από το Φθινόπωρο όπως φαίνεται «έρχονται» υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως υγειονομικοί και εργαζόμενοι στα γηροκομεία, ενώ έχει ήδη αρχίσει το μέτρο για τους πυροσβέστες της ΕΜΑΚ.
Δεν υπάρχει λόγος αντισυνταγματικότητας στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, κοινωνικών ομάδων που το επάγγελμά τους είναι συνυφασμένο με το να σώζουν ζωές δήλωσε ο συνταγματολόγος, Αντωνης Μανιτάκης.
«Για μένα είναι προφανές ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος αντισυνταγματικότητας για τον εξαναγκαστικό θα έλεγα εμβολιασμό ορισμένων κοινωνικών ομάδων, κυρίως αυτών που το επάγγελμά τους και το λειτούργημά τους έχουν ταχθεί να περιθάλπουν ασθενείς και να σώζουν ζωές» σημείωσε, μιλώντας στ FM Parapolitika ο κ. Μανιτάκης.
Η βεντάλια των επαγγελμάτων όπως όλα δείχνουν θα περιλαμβάνει στους υποχρεωτικά εμβολιασμενους και τους εκπαιδευτικούς που είναι θετικά προσκείμενοι και ζητούν διάλογο με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Θετικά ανταποκρίνονται στον υποχρεωτικό εμβολιασμό αστυνομικοί και πυροσβέστες. «Οι Έλληνες αστυνομικοί εμβολιάστηκαν και εμβολιάζονται και επιθυμούν εκτός από μεμονωμένων περιπτώσεων που λόγω προβλημάτων υγείας έχουν λάβει διαφορετικές οδηγίες από τους γιατρούς τους» τόνισε ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης.
«Υπηρετούμε το κοινωνικό σύνολο και το δημόσιο συμφέρον και υπακούμε στους νόμους και τις επιταγές της Ελληνικής πολιτείας» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστών, Δημήτρης Σταθόπουλος.
Η κυβέρνηση περιμένει το πράσινο φως από την επιτροπή βιοηθικής για να προχωρήσει στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών αρχικά σε υγειονομικούς και εργαζόμενους σε γηροκομεία.
«Διχάζουν» τα covid free εστιατόρια και μπαρ
Όλα αυτά τη στιγμή που η συζήτηση για covid free εστιατόρια και μπαρ, η οποία «φούντωσε» χθες μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Από την πλευρά τους, οι εστιάτορες βλέπουν θετικά το μέτρο καθώς όπως λένε δεν θέλουν να δουν ξανά τις επιχειρήσεις τους να κλείνουν, εκφράζουν όμως κάποιους προβληματισμούς για το πόσο εύκολο θα είναι να εφαρμοστεί.
Από την πλευρά του οι ειδικοί μιλούν για νόμιμο δικαίωμα των εστιατόρων, ενώ οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι.
Έτοιμοι να δημιουργήσουν covid free μαγαζιά στην εστίαση εμφανίζονται πολλοί επιχειρηματίες προκειμένου να μη δουν ξανά τις επιχειρήσεις τους να κατεβάζουν ρολά. Με τους επιστήμονες να προειδοποιούν για 4ο κύμα πανδημίας από το φθινόπωρο οι άνθρωποι του κλάδου δείχνουν να συμφωνούν στην εφαρμογή των covid free καταστημάτων.
Ωστόσο, κάποιοι επιχειρηματίες ανησυχούν για το πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά τους, επιλέγοντας ουσιαστικά μόνο τους εμβολιασμένους πελάτες, ενώ την ίδια ώρα μπορεί να έχει αντίκτυπο και στους τζίρους τους.
Και οι εργαζόμενοι της εστίασης δηλώνουν θετικοί στον πλήρη εμβολιασμό των επιχειρήσεων όπου εργάζονται, για να μη βρεθούν και πάλι σε αναστολή.
Ορισμένοι πολίτες κάνουν λόγο για αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, χωρίς ωστόσο να ισχύει κάτι τέτοιο, όπως αναφέρει νομικός στο MEGA.
«Οι οποιοιδήποτε περιορισμοί εφόσον δεν είναι απόλυτοι περιορισμοί και δεν ακυρώνουν δικαιώματα, απλώς τα περιορίζουν για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, τότε είναι τόσο συμβατοί με το Σύνταγμα, όσο και με την ευρωπαϊκή σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου» λέει χαρακτηριστικά ο νομικός Βασίλης Χειρδάρης.
Στην Κύπρο πάντως, το μοντέλο με τα covid free μαγαζιά στην εστίαση είναι σε ισχύ, καθώς η προσκόμιση SafePass είναι απαραίτητη σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις