«Πάρκα τσέπης»: Επεκτείνονται στις γειτονιές της Αθήνας – Μια νέα «όαση» πρασίνου στο Μεταξουργείο
Οι μικρές αυτές «οάσεις» δημιουργούνται σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές, όπου ο δημόσιος χώρος είναι περιορισμένος, για να βελτιώνουν την καθημερινότητα και να προσφέρουν διέξοδο για κοινωνική συναναστροφή αλλά και ανάσες οξυγόνου στους κατοίκους και τους επισκέπτες
- Πέθανε η 18χρονη που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο στο Αγρίνιο – Και δεύτερο παιδί θρηνεί η οικογένεια
- Ο Κηφισός δεν θα άντεχε το νερό του Ντάνιελ ή της Βαλένθια - Καθηγητής του ΕΜΠ εξηγεί τον λόγο
- Ο Σπηλιωτόπουλος εξηγεί γιατί δεν υπέγραψε τη διακήρυξη του κόμματος Κασσελάκη
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
Ο σχεδιασμός του Δήμου Αθηναίων για την απόδοση ελεύθερου χώρου στις γειτονιές της πόλης και τη δημιουργία χώρων πρασίνου παντού, συνεχίζεται με τα πρωτοποριακά «πάρκα τσέπης», τα οποία αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς.
Οι μικρές αυτές «οάσεις» δημιουργούνται σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές, όπου ο δημόσιος χώρος είναι περιορισμένος, για να βελτιώνουν την καθημερινότητα και να προσφέρουν διέξοδο για κοινωνική συναναστροφή αλλά και ανάσες οξυγόνου στους κατοίκους και τους επισκέπτες.
Τα Πάρκα Τσέπης που δημιουργούνται μέσω του επιτυχημένου προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», έχουν διπλό όφελος για τους Αθηναίους και την πόλη. Συνδυάζουν τα οφέλη μικρών «οάσεων» πρασίνου που έχει ανάγκη η Αθήνα, με την αξιοποίηση ανοιχτών ανεκμετάλλευτων χώρων, οι οποίοι αναπλάθονται και γίνονται προσβάσιμοι στο κοινό.
Μετά τη δημιουργία του τρίτου πάρκου τσέπης έκτασης 750 τ.μ στο Παγκράτι, ο Δήμος Αθηναίων, με τη δωρεά της P&G, παρεμβαίνει και σε συνεργασία με την Οργάνωση Γη αξιοποιεί και έναν ακόμη εγκαταλελειμμένο χώρο στο Μεταξουργείο.
Στη συμβολή των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μυκηνών μια έκταση 300 τ.μ «μεταμορφώθηκε» σε πάρκο γειτονιάς, σε ένα πραγματικό «διαμάντι». Μια ξεχασμένη γωνιά της πόλης απέκτησε ξανά φως και έγινε σύγχρονος χώρος συγκέντρωσης των κατοίκων της περιοχής, με έντονη βλάστηση και σύγχρονο εξοπλισμό. Φυτεύτηκαν επτά νέα δέντρα, μεταξύ των οποίων μια ελιά στο κέντρο του χώρου, περισσότερα από 330 αναρριχώμενα φυτά και θάμνοι, καθώς και άλλα γηγενή αρωματικά φυτά. Και σε αυτό το πάρκο ανανεώθηκαν πλήρως οι αστικές υποδομές και εξοπλισμός, ενώ θα ενισχυθεί ο φωτισμός από αυτόνομο φωτοβολταϊκό στοιχείο.
Τα έργα αυτά θα συνεχίσουν να εκτελούνται σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, όπου υπάρχουν κατάλληλοι χώροι.
«Τα πάρκα τσέπης έγιναν θεσμός για την Αθήνα και αυτό μας δίνει την δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την δημιουργία ακόμη περισσότερων χώρων πρασίνου, σε χώρους που επί χρόνια είχαν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και μέσα σε γειτονιές που χρειάζονται ανάσες. Είναι το αποτέλεσμα μιας πρακτικής που αγκάλιασαν όλοι οι Αθηναίοι γιατί βλέπουν το χώρο τους να αλλάζει και την καθημερινότητά τους να γίνεται καλύτερη, πιο ανθρώπινη, πιο κοντά στο περιβάλλον» δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης με αφορμή τη δημιουργία του «Πάρκου τσέπης» στο Μεταξουργείο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις