Νέα έρευνα για την προέλευση της πανδημίας θα ζητήσουν ΗΠΑ και ΕΕ
Ποιες εξελίξεις αναμένονται στη σύνοδο κορυφής της Τρίτης.
Στη συνάντηση κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ θα ζητήσουν τη διενέργεια νέας, ανεξάρτητης έρευνας για την προέλευση της Covid-19, έρευνα χωρίς «εξωτερικές παρεμβάσεις».
Αυτό προκύπτει από το σχέδιο της κοινής ανακοίνωσης που θα εκδώσουν οι δύο πλευρές μετά τις διαπραγματεύσεις.
Το κείμενο περιήλθε στην κατοχή του Reuters, το οποίο αναφέρει ότι ΗΠΑ και ΕΕ θα συμφωνήσουν να συνεργαστούν για την πολιτική τους απέναντι στην Κίνα, η οποία κατηγορείται ότι απέκρυψε πληροφορίες για το ξέσπασμα της πανδημίας στα τέλη του 2019.
Μέλη του κλιμακίου που έστειλε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην Κίνα για τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέφεραν ότι η Κίνα δεν τους έδωσε πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα, μια στάση που έριξε λάδι στη φωτιά της διαμάχης.
Οι δύο επικρατέστερες θεωρίες θέλουν τον SARS-CoV-2 είτε να μεταπήδησε από τα ζώα στον άνθρωπο, είτε να διέρρευσε από το Εργαστήριο Ιολογίας της Ουχάν που μελετούσε κοροναϊούς των νυχτερίδων.
«Ζητούμε να υπάρξει πρόοδος σε μια διαφανή έρευνα του ΠΟΥ για την προέλευση της Covid-19, η οποία θα βασίζεται σε επιστημονικά κριτήρια, θα διεξαχθεί από ειδικούς και θα μείνει ελεύθερη από παρεμβάσεις» αναφέρεται στο προσχέδιο της κοινής δήλωσης.
Παρόλα αυτά, αξιωματούχοι της ΕΕ ξεκαθάρισαν ότι η ευρωπαϊκή υποστήριξη στο αίτημα Μπάιντεν για διεξαγωγή νέας μελέτης είναι περισσότερο συμβολική παρά ουσιαστική.
«Εμείς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε δική μας έρευνα. Δεν είμαστε εναντίον της Κίνας» δήλωσε διπλωμάτης που δεν κατονομάζεται.
«Η ΕΕ δεν διαθέτει υπηρεσίες πληροφοριών και δεν πρόκειται να ερευνήσουμε την προέλευση μέσω των υπηρεσιών των χωρών-μελών» δήλωσε δεύτερος διπλωμάτης. «Οι Αμερικανοί μπορούν βέβαια να επικοινωνήσουν με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες στις χώρες μέλη, δεν πρόκειται όμως να αναμειχθούμε» ξεκαθάρισε.
Χωρίς αναφορά στις πατέντες
Ακόμα, το προσχέδιο της κοινής δήλωσης δεν κάνει καμία αναφορά στην πρόταση Μπάιντεν για άρση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που καλύπτουν τα εμβόλια κατά του κοροναϊούμ. Ωστόσο οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν σε άρση των περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων αλλά και σε εθελοντικό διαμοιρασμό της τεχνογνωσίας των εμβολίων.
Οι Βρυξέλλες υπέβαλαν μια λιγότερη ριζική αντιπρόταση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου την περασμένη εβδομάδα που τονίζει ότι οι υφιστάμενοι κανόνες του ΠΟΥ επιτρέπουν σε χώρες να δίνουν άδειες σε εταιρίες μεταποίησης χωρίς την έγκριση του κατόχου της πατέντας.
Σε σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ την Τρίτη, οι δύο πλευρές αναμένεται να συμφωνήσουν να συστήσουν μια κοινή ομάδα δράσης για να ενισχύσουν την παραγωγική δυναμικότητα για εμβόλια και φάρμακα που θα στοχεύει στο «να διατηρηθούν ανοικτές και να διασφαλιστούν οι εφοδιαστικές αλυσίδες, αποφεύγοντας τους περιττούς περιορισμούς στις εξαγωγές».
Η ΕΕ προτρέπει την Ουάσινγκτον να μην παρεμποδίσει την εξαγωγή εμβολίων και υλικών που απαιτούνται για την παραγωγή τους. Ο Μπάιντεν χρησιμοποιεί τον νόμο για την αμυντική παραγωγή (Defense Production Act -DPA) για να βάλει την αμερικανική κυβέρνηση πρώτη στη σειρά προτεραιότητας για την αγορά εμβολίων και θεραπειών αμερικανικής παρασκευής και να ελέγχει τις προμήθειες που χρειάζεται η χώρα.
- Τριντό: Τον εγκατέλειψε η πλειοψηφία των βουλευτών του – Πολιτική κρίση στο φόντο της εκλογής Τραμπ
- «Ήταν όλοι τους παιδιά μου», το αριστούργημα του Άρθουρ Μίλλερ στο θέατρο Αλκυονίς
- Το ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο του CIVIS: Μια Διαδρομή Πρωτοπορίας και Εξωστρέφειας
- Εφορία: Αυτόματη επιβολή προστίμων για εκπρόθεσμες φορο-δηλώσεις
- Πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έκανε ακροδεξιά και πληθωρισμό παγκόσμιους «βασιλιάδες»
- Επιστροφή στον πρώην: Η σύγχρονη «Οδύσσεια» των σχέσεων