Ο κλεμμένος Μαγκρίτ και ο ISIS – Πώς μια μυστηριώδης ληστεία συνδέεται με τη χρηματοδότηση των τζιχαντιστών
Πώς η υπόθεση κλοπής του πίνακα «Ολυμπία» το 2009 συσχετίστηκε με τη χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους, για να επιστραφεί τελικά το έργο των 2 εκατ. ευρώ στις Βρυξέλλες
- Τεχνητή νοημοσύνη και ωδή στο γυμνό: Αυτές ήταν οι πιο τολμηρές φωτογραφίες την χρονιά του 2024
- Πρόστιμα και επιπλέον φόροι για όσους δεν κλείσουν εκκρεμότητες μέχρι το τέλος του χρόνου
- Μαζική επίθεση με drones σε ρωσική πόλη 1.000 χλμ από τα σύνορα - Απομακρύνθηκαν κάτοικοι
- «Δεν είμαι έτοιμη να σας αφήσω» - Το αντίο της Μίλι Μπόμπι Μπράουν στο Stranger Things ήταν δακρύβρεχτο
Ηταν λίγο μετά τις 10 το πρωί της 24ης Σεπτεμβρίου 2009, όταν δύο άνδρες χτύπησαν το κουδούνι στον αριθμό 135 της οδού Εσεγκχεμ των Βρυξελλών, εκεί που βρίσκεται το σπίτι-μουσείο ενός από τους κορυφαίους του σουρεαλισμού, του Ρενέ Μαγκρίτ.
Ο ένας σημάδεψε με το όπλο του τον θυρωρό και τον ακινητοποίησε, όπως και τα τρία μέλη του προσωπικού μαζί με δύο ιάπωνες τουρίστες. Ο άλλος άρπαξε το σημαντικότερο έκθεμα: έναν πίνακα διαστάσεων 60×80 εκ., υπό τον τίτλο Ολυμπία. Πρόκειται για ένα γυμνό πορτρέτο της γυναίκας του καλλιτέχνη με ένα κοχύλι ακουμπισμένο στο σώμα της, η αξία του οποίου αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ.
Η αστυνομία έσπευσε στο σημείο καθώς ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός από την αφαίρεση του πίνακα, ωστόσο οι δράστες είχαν εξαφανιστεί. Κάμερες ασφαλείας δεν υπήρχαν και η αναζήτηση έπρεπε να γίνει βάσει σκίτσων. Οι κινήσεις τους έδειχναν πως επρόκειτο για επαγγελματίες, όπως γράφει ο Τζόσουα Χαντ στο εκτενές άρθρο του περιοδικού «Vanity Fair»: κινήθηκαν με ταχύτητα και ακρίβεια, ήξεραν να χειρίζονται όπλα και ομήρους και γνώριζαν σε πόσο χρόνο θα ανταποκρινόταν η αστυνομία. Το κυριότερο: έθεσαν ως στόχο τους ένα μικρό ιδιωτικό μουσείο, που δέχεται επισκέπτες κατόπιν συνεννόησης. Αρα οι πιθανότητες να βρουν περισσότερους εν δυνάμει ομήρους από όσους μπορούσαν να διαχειριστούν ήταν ελάχιστες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις