Μεγαλειώδης η συγκέντρωση κατά του νέου εργασιακού, ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση
«Κάτω τα χέρια από το οκτάωρο», «Να πεταχτεί στα σκουπίδια το νέο εργασιακό», «Δεν θα γίνουμε σκλάβοι στον 21ο αιώνα» ήταν τα συνθήματα που βροντοφώναξαν οι εργαζόμενοι στο εντυπωσιακό για την μαζικότητά του και τον παλμό του συλλαλήτηριο κατά του νέου εργασιακού νομοσχεδίου.
- Διακινούσαν υλικό παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο - Πλάνα σοκ με κακοποίηση νηπίων
- Washington Post: Αιμοραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν και Ερντογάν – Τι είπαν για τις εμπορικές σχέσεις
- Economist: Τι θα κάνει ο νέος «τσάρος» της αμερικανικής οικονομίας που επέλεξε ο Τραμπ
Άλλες εποχές θύμισε το απεργιακό ποτάμι που ξεχύθηκε στους δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων, κατά του νέου εργασιακού νομοσχεδίου που έφερε η κυβέρνηση με τους παλαιότερους να λένε από το ασφαλιστικό του Γιαννίτση «είχαμε να δούμε τόσο κόσμο και τέτοιο παλμό».
Χιλιάδες εργαζόμενοι, συνδικάτα, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και μέλη πολιτικών κομμάτων συμμετείχαν στις μαζικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και ξεκαθαρίζοντας πως θα τους βρει απέναντι της.
«Κάτω τα χέρια από το οκτάωρο», «Να πεταχτεί στα σκουπίδια το νέο εργασιακό», «Δεν θα γίνουμε σκλάβοι στον 21ο αιώνα» ήταν τα συνθήματα που βροντοφώναξαν οι εργαζόμενοι στο εντυπωσιακό για την μαζικότητά του και τον παλμό του συλλαλήτηριο κατά του νέου εργασιακού νομοσχεδίου. Συγκέντρωση στην οποία, σημειωτέον, δεν σημειώθηκε κανένα επεισόδιο, δεν «άνοιξε ρουθούνι».
Σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης χρησιμοποίησαν και οι πολιτικοί αρχηγοί της Αντιπολίτευσης που βρέθηκαν στο δρόμο δίπλα στους εργαζόμενους, προετοιμάζοντας το έδαφος για πόλεμο στη Βουλή κατά την ψήφισή του νομοσχεδίου.
Η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη επιμένει ότι η Αντιπολίτευση διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και «κάνει το άσπρο μαύρο» προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά οφέλη και ότι το νομοσχέδιο λειτουργεί προς όφελος του εργαζομένου.
Ωστόσο στη λιτή δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης ο κ. Χατζηδάκης επέλεξε να εστιάσει στις διατάξεις των οποίων η χρησιμότητα δεν αμφισβητήθηκε, όπως η άδεια πατρότητας, η γονική άδεια, η αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και της βίας στην εργασία.
Κατηγόρησε μάλιστα την Αντιπολίτευση ότι έχει κάνει καραμέλα τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, διάταξη για την οποία αρκέστηκε μόνο να πει ότι ακολουθεί τις ρυθμίσεις που υπάρχουν στην Ισπανία και την Πορτογαλία όπου κυβερνούν οι σοσιαλιστές μαζί με την αριστερά!».
Συνθήματα και πανό πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας
Το «χορό» των κινητοποιήσεων άνοιξε στις 10 το πρωί το ΠΑΜΕ με ένα μαζικό συλλαλητήριο και πορεία ενώ ακολούθησαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Οι διαδηλωτές διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο εργασιακό νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για «αντεργατικό έκτρωμα» και απαίτησαν να μην προχωρήσει η ψήφισή του στη Βουλή.
Οι πορείες ολοκληρώθηκαν ειρηνικά λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, και σιγά σιγά άρχισαν να παραδίδονται οι δρόμοι στην κυκλοφορία καθώς νωρίτερα είχαν κλείσει όλες οι κεντρικές οδικές αρτηρίες εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Παρόντες στις συγκεντρώσεις ήταν ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο επικεφαλής του ΜεΡα25Γ. Βαρουφάκης.
Ο κ. Κουτσούμπας, συμμετέχοντας στην απεργιακή συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, σημείωσε πως ό,τι κι αν κάνει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο είναι καταδικασμένο στην συνείδηση των εργαζομένων.
Όπως σημείωσε δε, τον τελικό λόγο πλέον έχουν οι εργάτες και οι εργάτριες, οι νέοι και οι νέες, που αν καταλάβουν και συνειδητοποιήσουν τη δύναμη τους, μπορούν να το αχρηστεύσουν, μπορούν να το στείλουν εκεί που ανήκει, στα σκουπίδια.
Σε δηλώσεις η πρόεδρος της ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά είπε ότι το νομοσχέδιο μας γυρίζει πίσω τονίζοντας οτι «ανοίγουμε ένα άλλο νέο δρόμο, τον δρόμο της αλλαγής με το πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο».
Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση νομοθετεί «περισσότερες ώρες δουλειάς, μικρότερο μισθό, νομοθετεί να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με μισθό», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι μια προοδευτική κυβέρνηση θα έρθει να ανατρέψει αυτές τις ρυθμίσεις του εργασιακού μεσαίωνα και θα επαναφέρει τους εργαζόμενους σε συνθήκες αξιοπρέπειας.
«Είμαστε εδώ ως ΜέΡΑ25 για να στηρίξουμε τα κινήματα, να ενισχύσουμε τους εργαζόμενους, στην προσπάθειά τους να θανατώσουν το νομοσχέδιο-ζόμπι του κ. Χατζηδάκη. Δεν είμαστε εδώ για να ζητήσουμε ανάθεση εντολής από τα κινήματα, από τους εργαζόμενους, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κυρίτσης. Η ανάθεση είναι ανάθεμα για τα κινήματα και για το λαό, όπως πολύ πικρά μάθαμε το 2015» τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάννης Βαρουφάκης.
Μαζική διαδήλωση και στη Θεσσαλονίκη
Συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Μαζικές πορείες πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως στην Πάτρα, την Κρήτη και στα Ιωάννινα με τους διαδηλωτές να ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό, δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, συμμετείχαν μαζικά στην συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποίησαν στις 10.30 το πρωί Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Όλγας).
Στην Κεντρική πλατεία της Κοζάνης σωματεία συγκεντρώθηκαν διαδηλώνοντας ενάντια:
-Στην κατάργηση του 8ώρου,
-Στις ατομικές συμβάσεις εργασίας,
-Στην κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας,
-Στην αποδυνάμωση της απεργίας,
-Στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων,
-Στην κατάργηση του ν.1264 και στην επίθεση στα συνδικάτα.
«Πυρά» από τα συνδικάτα
«Η Συνομοσπονδία εξαρχής έχει εκφράσει την έντονη διαφωνία της σχετικά με επίμαχες διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου, ένα νομοσχέδιο με νομοθετήματα τα οποία, εάν εφαρμοστούν, θα επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στην αγορά εργασίας, στη συλλογική αυτονομία, αλλά και στην κοινωνία» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.
Όπως σημειώνει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της, το εν λόγω νομοσχέδιο, «μεταξύ άλλων, καταργεί το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει το δικαίωμα στην απεργία, καταργεί το ΣΕΠΕ και την αργία της Κυριακής, αυξάνει τις απλήρωτες υπερωρίες και αφήνει ανεξέλεγκτες τις απολύσεις, κ.λπ.».
«Το αντεργατικό νομοσχέδιο πρέπει να πεταχτεί στα σκουπίδια!» τονίζει σε ανακοίνωση το ΠΑΜΕ με το οποίο καλεί σε συμμετοχή στην απεργία. Σημειώνει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ μας κήρυξε πόλεμο φέρνοντας νομοσχέδιο με τις ανατροπές του αιώνα! […] ένα νομοσχέδιο με πάγιες αλλά και νέες απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, με μέτρα κόλαση για τους εργαζόμενους» που «εξασφαλίζει στη μεγαλοεργοδοσία του κάθε κλάδου να βγει άθικτη και ενισχυμένη από τη νέα οικονομική κρίση, να ξεμπερδεύει μια και καλή με τον σταθερό εργάσιμο χρόνο, το 8ωρο, την Κυριακή αργία, τις απεργίες και τις εργατικές διεκδικήσεις»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις