Επεσαν στην παγίδα του «Δούρειου Ιππου»
Επιχείρηση του FBI με κωδικό «Πράσινο Φως / Τρωική Ασπίδα» που στήθηκε μεθοδικά επί τρία χρόνια οδήγησε στην εξάρθρωση διεθνούς εγκληματικού δικτύου, με συλλήψεις 800 υπόπτων σε 16 χώρες
Περιμέναμε να έρθει η κατάλληλη στιγμή στην κωλότσεπη του οργανωμένου εγκλήματος». Η φράση που χρησιμοποίησε ο Ρις Κέρσο, επίτροπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Αυστραλίας, μπορεί να συμπυκνώσει τη μέθοδο την οποία ακολούθησαν οι διωκτικές αρχές προκειμένου να φτάσουν σε μια τεράστια επιτυχία. Να καταφέρουν, δηλαδή, ένα από τα σημαντικότερα πλήγματα στην ιστορία εναντίον του διεθνούς υποκόσμου. Κάτι που έκαναν με τη βοήθεια ενός «Δούρειου Ιππου» τον οποίο επινόησαν οι υπηρεσίες του FBI, σε συνεργασία με τη δίωξη ναρκωτικών των ΗΠΑ, την Europol και άλλες υπηρεσίες ανά τον κόσμο.
Η επιχείρηση με τον κωδικό «Πράσινο Φως / Τρωική Ασπίδα» βασίστηκε σε μια φαινομενικά ακίνδυνη εφαρμογή, με την ονομασία AnOm, που είχε εγκατασταθεί σε τροποποιημένα κινητά. Τις συσκευές αυτές οι πράκτορες του FBI και οι συνεργάτες τους τις προμήθευσαν κατά εκατοντάδες, τους τελευταίους 18 μήνες, σε μέλη συμμοριών οι οποίες δρούσαν σε πολλές χώρες του κόσμου. Ανεξέλεγκτα και χωρίς δυνατότητα εντοπισμού, όπως πίστευαν, χωρίς να γνωρίζουν ότι την ίδια στιγμή, στα σκοτεινά δωμάτια των διάφορων υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών αποκρυπτογραφούνταν τα μηνύματά τους.
Ετσι, καταγράφονταν με λεπτομέρεια όλες τους οι κινήσεις και τα μελλοντικά τους σχέδια. Ανάμεσα σε αυτά τα σχέδια περιλαμβάνονταν και τα «συμβόλαια θανάτου» για περίπου 100 ανθρώπους, η εκτέλεση των οποίων αποτράπηκε, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη Χάγη (έδρα της Europol) ο αναπληρωτής διευθυντής του FBI, Κάλβιν Σίβερς.
Το σχέδιο των διωκτικών αρχών είχε, βεβαίως, καταστρωθεί και τεθεί σε εφαρμογή πολύ νωρίτερα, από το 2018. Η αρχική του φάση (πριν από δύο περίπου χρόνια) προέβλεπε μια κίνηση η οποία δημιούργησε στα μέλη των εγκληματικών δικτύων μια ανάγκη την οποία έπρεπε να καλύψουν με κάθε τρόπο. Οταν, λοιπόν, κατέστη εφικτό να απενεργοποιηθούν οι δύο πλατφόρμες που χρησιμοποιούσαν για να επικοινωνούν με ασφάλεια και να οργανώνουν τη δράση τους – οι EncroChat (από τις ευρωπαϊκές αρχές) and Sky ECC (από τους Βέλγους, τον περασμένο Μάρτιο) – ήρθε η στιγμή για το επόμενο βήμα.
«Υπήρξε ένα κενό που προκλήθηκε από την έλλειψη αυτών των πλατφορμών κρυπτογράφησης», όπως είπε ο Σίβερς. Ετσι, η παγίδα στήθηκε και οι ύποπτοι έπεσαν μέσα σαν πρωτάρηδες, ενώ πλέον έχουν συγκεντρωθεί σε βάρος τους αδιάσειστα στοιχεία, που μπορούν να τους οδηγήσουν στη φυλακή για αρκετές δεκαετίες.
«Η επιτυχία της Επιχείρησης Τρωική Ασπίδα είναι αποτέλεσμα μιας τρομερής καινοτομίας και αποφασιστικότητας, καθώς και μιας άνευ προηγουμένου διεθνούς συνεργασίας. Και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά», υπογράμμισε ο αναπληρωτής διευθυντής του FBI. Η επιχείρηση «κατάφερε ένα άνευ προηγουμένου πλήγμα στα εγκληματικά δίκτυα και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε από την πλευρά της η επικεφαλής της ολλανδικής αστυνομίας, Κονστάνμπλ Τζανίν βαν ντεν Μπεργκ. Η δε αυστραλή συνάδελφός της, Τζένιφερ Χιρστ, έκανε λόγο για «σημείο καμπής στην ιστορία της επιβολής του νόμου διεθνώς».
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος της επιχείρησης έγινε με επίκεντρο την Ευρώπη. Το αποδεικνύουν, άλλωστε, οι συλλήψεις που έγιναν: 49 στην Ολλανδία, 75 στη Σουηδία και πάνω από 60 στη Γερμανία.
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια
- Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα 73-72: Μπλακ-άουτ και απότομη προσγείωση για τη «γαλανόλευκη»
- Αυτό είναι το πρόσωπο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen
- Ο Μπαρτζώκας αποθέωσε τον Φουρνιέ: «Είναι παικταράς, τι άλλο να πω!»