Χρυσόγονος: Νόμιμο να τεθεί σε αργία εργαζόμενος που αρνείται να εμβολιαστεί
Θέση στη συζήτηση που άνοιξε από τον Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με την αντιμετώπιση εργαζόμενου που δεν θέλει να εμβολιαστεί πήρε ο Κώστας Χρυσόγονος λέγοντας ότι η αργία είναι στα πλαίσια της νομιμότητας.
- Σε απόγνωση οι ένοικοι της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους - Ακόμη περιμένουν ενημέρωση για την κρατική αρωγή
- Γκλέτσος – Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Αν έρθω δεύτερος και η διαφορά είναι μεγάλη δεν θα πάω σε β’ γύρο
- «Σπεύσατε για χρυσό» - το σημείωμα των αναλυτών της Goldman Sachs
- Πάνω από 100 νεκροί σε μία μέρα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε Γάζα και Λίβανο
Στο όριο της νομιμότητας βρίσκεται σύμφωνα με τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Κώστα Χρυσόγονο, η επιβολή αργίας ή διαθεσιμότητας σε εργαζόμενο που δεν θέλει να προχωρήσει στον εμβολιασμό του.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος μίλησε ακόμα και για απόλυση εργαζομένου που δεν εμβολιάζεται, ο κ. Χρυσόγονος δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ότι «το Σύνταγμα καθιερώνει την αρχή της αναλογικότητας. Οι περιορισμοί μπορούν να επιβάλλονται, αλλά δεν πρέπει να υπερβαίνουν το μέτρο της αναγκαιότητας. Δεν μπορείς να τον απολύσεις πχ. μετά από τριάντα χρόνια δουλειάς, αλλά μέχρι να αντιμετωπιστεί η πανδημία, μπορείς να τον βγάλεις σε αργία ή διαθεσιμότητα».
«Η πανδημία μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω της δημιουργίας τείχους προστασίας, επομένως μέχρι να υπάρξει αυτό, μπορεί ο εργαζόμενος να τεθεί σε αργία ή διαθεσιμότητα, με δραστική μείωση των αποδοχών που θα καταβάλλει ο ΟΑΕΔ ή το Κράτος και όχι ο εργοδότης φυσικά.
Eπί της ουσίας, υποχρεωτικός ο εμβολιασμός δεν μπορεί να γίνει
Η απόλυση είναι ένα οριστικό μέτρο» εξήγησε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου.
Ερωτηθείς, δε, ξανά στον ΑΝΤ1 για το ενδεχόμενο απόλυσης απάντησε ότι «θα ήταν υπέρμετρος περιορισμός των συνταγματικών δικαιωμάτων».
Σύμφωνα με τον ίδιο «επί της ουσίας, υποχρεωτικός ο εμβολιασμός δεν μπορεί να γίνει. Δεν μπορεί να σε συλλαμβάνει ο αστυνομικός και να σε πηγαίνει στο νοσοκομείο και να σου κάνουν το εμβόλιο ούτε (σημ: μπορεί να γίνει υποχρεωτικός) με την έννοια της επιβολής ποινικών κυρώσεων σε όποιον δεν κάνει το εμβόλιο».
Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «αυτός ο οποίος αρνείται το εμβόλιο, μπορεί να τεθεί σε επαγγελματικό περιθώριο, μέχρι να αντιμετωπιστεί η πανδημία και εφόσον έρχεται σε επαφή με πολύ κόσμο, δεν μπορούμε να πούμε ότι ισχύσει για έναν νυχτοφύλακα που είναι μόνος του».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις