Με ένα νέο ρεκόρ αγώνων από τη Νόρα Δράκου στα 50μ ύπτιο και καλές επιδόσεις στο σύνολο ολοκληρώθηκε η 2η μέρα του πανελλήνιου πρωταθλήματος κολύμβησης ανοιχτής κατηγορίας στο Ποσειδώνιο κολυμβητήριο της Θεσσαλονίκης. Από τα ατομικά αγωνίσματα τους τίτλους τους υπερασπίστηκαν μόνο οι Χρήστου και Δράκου στα 50μ ύπτιο και οι Παπαστάμος και Λεμπλ στα 400μ μεικτή. Στην 4Χ100μ μεικτή άλλον ένα τίτλο κατέκτησε ο Ολυμπιακός στις γυναίκες, ενώ τη ρεβάνς πήρε στους άνδρες το Φάληρο. Στους απογευματινούς τελικούς είδαμε κούρσες-εκπλήξεις και 3 πρόσωπα που ανέβηκαν για πρώτη φορα στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Ακολουθούν όλα όσα διαδραματίστηκαν ανά αγώνισμα:
50μ ύπτιο ανδρών
Το δεύτερο ατομικό χρυσό μετά τα 200μ ύπτιο κατέκτησε ο Απόστολος Χρήστου (ΟΣΦΠ) με χρόνο 25.21 και έκανε 8 τους τίτλους του στο αγώνισμα. Ακολούθησε ο ανανεωμένος Γιώργος Σπανουδάκης (ΑΟΠΦ) με 25.35, χρόνος που αποτελεί νέο ατομικό του ρεκόρ μετά το 25.36 από το «Ακρόπολις» του 2017. Το προηγούμενο διάστημα αντιμετώπισε έναν τραυματισμό και ο χρόνος του δείχνει ότι τον έχει ξεπεράσει. Στο 3ο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Βαγγέλης Μακρυγιάννης με 25.72 παρά τον τραυματισμό στο πλευρό που τον είχε θέσει εκτός προπονήσεων για ένα διάστημα μετά το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
Σπανουδάκης: «Νομίζω ήταν μία καλή μέρα στο σύνολο αλλά και για μένα προσωπικά. Η πιο καλή μου κούρσα ήταν τα 50μ ύπτιο, στην οποία έκανα ατομικό ρεκόρ για ένα εκατοστό και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό. Η χρονιά δεν είχε πάει τόσο καλά κυρίως λόγω του τραυματισμού στο ώμο μου. Αν και είναι λίγο αργά, δείχνω ότι είμαι σε καλή κατάσταση. Το 100άρι πρόσθιο ήταν κι αυτό ανέλπιστα γρήγορο γιατί δεν έχω εστιάσει πολύ σε αυτό στην προπόνηση.
Μου δείχνει ότι μπορώ να πάω γρήγορα και στα άλλα στιλ, κάτι που είναι πολύ καλό για τα 200μ μεικτή που είναι ο αυριανός ο στόχος. Σίγουρα υπάρχει κούραση αλλά θα το παλέψω. Θέλω να κάνω καλές εμφανίσεις στο σύνολο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Στη συνέχεια ίσως κάνω μία τελευταία προσπάθεια για τους Ολυμπιακούς σε κάποιον αγώνα στο εξωτερικό. Θα ήθελα να αναφέρω πως τους τελευταίους 2.5 μήνες προπονούμαι με τον κύριο Βαγγέλη Κοζομπόλη και η προπόνησή μου έχει αλλάξει αρκετά.
Με βοήθησε πολύ αυτό αλλά και η επικοινωνία που έχουμε. Και ψυχολογικά ανέβηκα πάρα πολύ, με βοήθησε πολύ. Ειδικά όταν βγήκε η ομάδα για το ευρωπαϊκό στην οποία δεν ήμουν μέσα, απογοητεύτηκα πολύ γιατί ήταν ο μεγάλος φετινός στόχος. Ήρθα στο πανελλήνιο πρωτάθλημα να δείξω μία καλή εικόνα και μέχρι στιγμής είμαι ευχαριστημένος. Ελπίζω να συνεχίσω έτσι».
50μ ύπτιο γυναικών
Η Νόρα Δράκου (ΠΑΟ) με φετινό ρεκόρ αλλά και νέο ρεκόρ διοργάνωσης 28.27 πήρε τη 7η της νίκη στο αγώνισμα. Ο χρόνος που σημείωσε είναι ο 9ος καλύτερος της καριέρας της και απέχει μόλις 0.05 από το όριο του 28.22 που χρειάζεται για να κλείσει θέση για το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2022 στη Φουκουόκα. Το προηγούμενο ρεκόρ της για το 2021 ήταν το 28.39 από το ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης. Η Ιωάννα Σαχά (ΑΝΟΓ) μετά το χρυσό στα 200μ ύπτιο πήρε το αργυρό στα 50μ με 29.82, το 2ο καλύτερο χρόνο της καριέρας της πίσω από το 29.75 του 2019. Η Βασιλική Κιρτσόγλου (ΑΡΗΣ) τερμάτισε 3η σε 29.91. Έχει ατομικό ρεκόρ 29.59 από το φετινό «Ακρόπολις». Ελπιδοφόρα εμφάνιση έκανε η παγκορασίδα Α’ Ηλέκτρα Μαγκώτσιου (ΑΑ ΑΣΤΕΡΙΑ) που τερμάτισε 7η σε 30.64 και στο μέλλον έδειξε πως μπορεί να απειλήσει το πανελλήνιο ρεκόρ της κατηγορίας της που είναι 30.34 από το 2007.
Δράκου: «Είμαι χαρούμενη για αυτό το χρόνο. Έχω έρθει πραγματικά κουρασμένη εδώ και θα κάνω πολλές κούρσες για να βοηθήσω την ομάδα μου. Μου δείχνει όμως ότι είμαι καλά προπονητικά παρόλες τις περιπέτειες. Συνεχίζω να είμαι πολύ γρήγορη στο ύπτιο και ελπίζω να μου βγει κάτι ακόμα καλύτερο. Θα προσπαθήσω και στα 100άρια να δω πως θα είμαι κι εκεί, συνεχίζουμε!».
200μ ελεύθερο ανδρών
Ο Δημήτρης Νέγρης (ΟΣΦΠ) με 1:50.89 ισοφάρισε την 3η καλύτερη επίδοση της καριέρας του, κατέκτησε το πρώτο του τίτλο στο φετινό πρωτάθλημα αλλά και τον πρώτο του τίτλο στο συγκεκριμένο αγώνισμα. Πλέον έχει αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδας στους άνδρες σε 4 αγωνίσματα, τα 200μ, 400μ, 800μ και 1500μ ελεύθερο. Το ατομικό του ρεκόρ είναι 1:50.37 από τον Απρίλιο. Το 1-2-3 έκανε ο ΟΣΦΠ στο βάθρο των νικητών με τους Άγγελο-Αλέξανδρο Ποάλα και Παναγιώτη Μπολάνο να ακολουθούν σε 1:52.17 και 1:52.37 αντίστοιχα. Ο χρόνος του Ποάλα αποτελεί νέο ατομικό ρεκόρ (είχε 1:52.85).
Νέγρης: «Ήταν καλή κούρσα. Ήρθα για να κολυμπήσω όσο πιο γρήγορα μπορούσα και να απολαύσω την κούρσα και το έκανα. Αυτός ο χρόνος μου δείχνει ότι έχω ταχύτητα και ότι μπορώ να την εκμεταλλευτώ και στις μεγαλύτερες αποστάσεις. Θα αγωνιστώ και αύριο και μεθαύριο και από το Σάββατο θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στη συνέχεια, αν θα κατέβουμε σε κάποιον αγώνα». Υπάρχει συσσωρευμένη κούραση γιατί είμαστε από απανωτούς αγώνες αλλά πιστεύω καλό κάνει, το βλέπω σαν προπόνηση».
200μ ελεύθερο γυναικών
Η Ξανθή Μητσάκου (ΑΣΚ ΝΤΕΡΗ) κατέκτησε τον παρθενικό της τίτλο στις γυναίκες σε χρόνο 2:02.62 και πλησίασε το ατομικό της ρεκόρ από το φετινό «Ακρόπολις» που είναι 2:02.27. Στη 2η θέση τερμάτισε η Βασιλική Μπάκα του ΠΑΟΚ σε 2:03.80 και στην 3η η περσινή πρωταθλήτρια, Ζαχαρούλα Καλογερή (ΑΟΠΦ), σε χρόνο 2:05.09.
100μ πρόσθιο ανδρών
Ο Κώστας Μερετσόλιας (ΑΟΠΦ) επιβεβαίωσε το ρόλο του φαβορί και με 1:01.57 πήρε τη πρώτη του νίκη στους άνδρες στο θεσμό. Ο χρόνος του αποτελεί την 3η καλύτερη επίδοση της καριέρας του μετά τα φετινά 1:01.36 (ανοιχτό πρωτάθλημα Βουλγαρίας) και 1:01.56 (ευρωπαϊκό Βουδαπέστης). Το ατομικό ρεκόρ που κυνηγούσε εδώ και καιρό σημείωσε ο Γιώργος Ασπουγαλής (ΗΡΑΚΛΗΣ) ο οποίος τερμάτισε στη 2η θέση σε 1:01.80. Το προηγούμενο ατομικό του ήταν το 1:02.39 από το 2020 και το φετινό του ήταν το 1:02.44 από το ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης. Στο 3ο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Σάββας Θώμογλου (ΑΡΗΣ) με χρόνο 1:02.83. Λίγη ώρα μετά το αργυρό στα 50μ ύπτιο ο Γιώργος Σπανουδάκης πήρε την 4η θέση στον τελικό των 100μ πρόσθιο με 1:02.96.
Ασπουγαλής: «Περίμενα αυτό το χρόνο από πέρυσι, τον περιτριγύριζα, και έπρεπε κάποια στιγμή να γίνει. Είμαι πολύ χαρούμενος που τα κατάφερα. Διαχειρίστηκα καλύτερα την κούρσα, έκανα πιο γρήγορο πέρασμα και κολύμπησα καλύτερα το δεύτρο 50αρι. Με βοήθησε και ο Κώστας (Μερετσόλιας) να κάνουμε μία καλή κούρσα γιατί μόνος μου ίσως να μην μπορούσα να πάω τόσο. Συγχαρητήρια και στους υπόλοιπους».
Μερετσόλιας: «Είναι ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα, είμαι σε μία μεγάλη ομάδα και σίγουρα η διοργάνωση αυτή είναι στόχος. Έχω κάνει μία συντήρηση για να κολυμπήσω εδώ και είμαι ευχαριστημένος για την πρώτη μου νίκη σε πανελλήνιο πρωτάθλημα σε ατομικό αγώνισμα. Δεν ήταν πάρα πολύ καλή κούρσα, είναι όμως ένας χρόνος κοντά στο ρεκόρ μου. Το μυαλό μου τώρα είναι πάντα στην επόμενη κούρσα, έχουμε αρκετές ακόμα».
100μ πρόσθιο γυναικών
Η Μαρίλεια Δρασίδου (ΑΟΠΦ) έδειξε τη φετινή της υπεροχή στο πρόσθιο με χρόνο 1:11.04, τον 3ο καλύτερο της καριέρας της μετά το φετινό ατομικό ρεκόρ του 1:10.80 από τη Βουδαπέστη και το 1:10.87 από το 2019. Το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η Νικόλ Παυλοπούλου (ΩΚΕΑΝΟΣ) με 1:11.57 βελτιώνοντας το φετινό της 1:11.96. Στην 3η θέση τερμάτισε η Χαρά Αγγελάκη, επίσης του Ωκεανού, σε 1:11.67, ενώ στην 4η θέση έμεινε η Ελένη Κοντογεώργου (ΟΣΦΠ) με 1:11.84.
200μ πεταλούδα ανδρών
Η πρώτη έκπληξη της ημέρας ήρθε στα 200μ πεταλούδα αφού ο Νίκος Ντάνος (ΑΟΠΦ) στέρησε από το Στέφανο Δημητριάδη (ΟΣΦΠ) τον 11ο τίτλο του στο αγώνισμα. Με δυνατά τελευταία μέτρα σημείωσε 2:01.48 βελτιώνοντας το φετινό του 2:02.10 από το «Ακρόπολις» και πήρε τον πρώτο του πανελλήνιο τίτλο στους άνδρες. Σε χρόνο 2:01.51 σταμάτησε το χρονόμετρο ο Δημητριάδης. Το χάλκινο «έκλεψε» στα τελευταία μέτρα ο Δημήτρης Μάρκος (ΝΟ Καλαμακίου) με 2:03.22 από τον Κονσταντίν Κονσταντινέσκου (ΟΣΦΠ) που τελικά τερμάτισε 4ος σε 2:03.71.
Ντάνος: «Είναι πολύ ωραίο το συναίσθημα της νίκης, ειδικά σε μία χρονιά όπως αυτή με τις δύο καραντίνες. Για όλα τα παιδιά ήταν δύσκολο με εξαίρεση την Ολυμπιακή ομάδα που συνέχισε την προετοιμασία της και πολύ καλά έκανε. Ελπίζω να μην κλείσουν ξανά ποτέ τα κολυμβητήρια. Για μένα είναι διπλή η συγκίνηση γιατί έχω και τη σχολή παράλληλα, είμαι στην Ιατρική σχολή Αθηνών. Παράλληλα με τους αγώνες δίνουμε μαθήματα. Αυτό που θέλω πραγματικά να ακουστεί πολύ είναι πως σε αυτό το χώρο υπάρχουν πολλοί αθλητές-φοιτητές (ή μαθητές) όπως και η Άννα Ντουντουνάκη που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ελπίζω η πολιτεία στο μέλλον να βοηθήσει όσους έχουν επιλέξει αυτό το συνδυασμό γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολος και είναι κρίμα να φύγουν τα παιδιά στο εξωτερικό για να βρουν καλύτερες συνθήκες».
200μ πεταλούδα γυναικών
Με μεγάλη άνεση η Άννα Ντουντουνάκη (ΝΟ Χανίων) τερμάτισε 1η σε 2:15.38 και κατέκτησε τον 5ο της τίτλο σε αυτό το αγώνισμα στο θεσμό. Μετά το χάλκινο στα 800μ ελεύθερο η Νεφέλη Γιαννοπούλου (ΑΡΗΣ) πήρε με 2:21.14 το αργυρό, επικρατώντας στις λεπτομέρειες επί της Αγγελικής Ζαμαριά (ΑΟΠΦ) που τερμάτισε σε 2:21.23 και επί της περσινής «χάλκινης», Δήμητρας Τζιώρα (Μακεδονικός), η οποία τερμάτισε 4η φέτος σε 2:21.33.
400μ μεικτή ανδρών
Σε έναν συναρπαστικό τελικό ο Δανιήλ Γιουρτζίδης (ΕΟΦΠΦ) ακούμπησε τον τοίχο λίγα εκατοστά πριν από τον Απόστολο Παπαστάμο (ΝΟ Χανίων), στη συνέχεια όμως ακυρώθηκε από τους κριτές για λανθασμένη κίνηση ποδιών. Ο Παπαστάμος πήρε το χρυσό σε 4:20.21 και ακολούθησαν με 4:23.55 ο έφηβος Βασίλης Σοφικίτης (ΟΣΦΠ) και με 4:28.07 ο Παναγιώτης Χιώτης (ΟΣΦΠ). Η επίδοση του Σοφικίτη αποτελεί διαδοχικό ατομικό ρεκόρ μετά το 4:24.54 του «Ακρόπολις» και αποτελεί άλλη μία επιβεβαίωση του ορίου για το ευρωπαϊκό εφήβων της Ρώμης (όριο 4:26.51).
Παπαστάμος: «Ήταν μία εμφάνιση που πάνω-κάτω περιμέναμε. Δε θέλω να μιλήσω για το χρόνο γιατί δεν είμαι προετοιμασμένος για την όπεν. Ήταν μία πολύ καλή κούρσα και με το Δανιήλ (Γιουρτζίδης) γιατί πραγματικά το αξίζει, έχει δουλέψει πάρα πολύ για αυτό. Δεν ξέρω τι έγινε στις λεπτομέρειες αλλά σίγουρα δεν είναι αυτό που μετράει. Αυτό που μετράει είναι αυτό που έβγαλε στην πισίνα και το ότι έδειξε ότι μπορεί να ξεπεράσει το 4:20. Ως προς την προετοιμασία μας η κορύφωση της προπόνησής μας θέλουμε να βγει στους Ολυμπιακούς Αγώνες οπότε συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά για τον επόμενο ενάμιση μήνα, όπως κάναμε και πριν. Κατά πάσα πιθανότητα δε θα πάμε σε άλλο αγώνα, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία».
400μ μεικτή γυναικών
Η Ηλέκτρα Λεμπλ (ΟΣΦΠ) έκανε δύο τα χρυσά της μετάλλια στο πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης αφού μετά τα 800μ ελεύθερο επικράτησε και στα 400μ μεικτή σε χρόνο 4:55.06. Στο 2ο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η Μαρία Χατζή, επίσης του ΟΣΦΠ, με χρόνο 5:06.91, ενώ με 5:07.32 πήρε το χάλκινο η Μαρία Γκάζγκα (ΚΟ Δελφίς). Η παγκορασίδα Β’ Αντωνία Ρακοπούλου (ΑΣΚ ΝΤΕΡΗ) έφτασε μία ανάσα από τα μετάλλια με 5:07.67, σημείωσε όμως νέο ατομικό ρεκόρ. Η Ευτυχία Ιωαννίδη (ΓΣ ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ) στον μικρό τελικό τερμάτισε σε 5:04.32, επίδοση που θα της έδινε το αργυρό αν το πρωί είχε περάσει στο μεγάλο τελικό.
Λεμπλ: «Γενικά είμαι ευχαριστημένη. Ο στόχος είναι να πέσουμε σε πολλά αγωνίσματα για να βοηθήσουμε την ομάδα. Η αλήθεια είναι ότι ήθελα σήμερα να τα πάω καλύτερα στα 400μ μεικτή αλλά έχω κάνει αρκετές κούρσες και το σώμα μου είναι κουρασμένο αυτή τη στιγμή. Αύριο έχω 1500μ ελεύθερο και λογικά και 4Χ200μ ελεύθερο και τελειώνω. Είναι πολλά αγωνίσματα σε μικρό χρονικό διάστημα και αυτό κουράζει λίγο, αλλά έχεις όλη την ομάδα από πίσω και αυτό έχει την πλάκα του. Από εδώ και πέρα θα ήθελα να επικεντρωθώ σε ένα αγώνισμα για να κατεβάσω τους χρόνους μου και αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι αυτό θα είναι τα 400μ μεικτή. Φορμαρισμέενη και σε καλή κατάσταση μπορώ να πάω πολύ πιο γρήγορα».
4Χ100μ μεικτή ανδρών
Αντιστράφηκαν οι ρόλοι σε σχέση με πέρυσι μεταξύ της ομάδας του Παλαιού Φαλήρου και της ομάδας του Ολυμπιακού. Πέρυσι είχε επικρατήσει ο ΟΣΦΠ με 3:41.18 έναντι 3:41.77 του ΑΟΠΦ, ενώ φέτος ο ΑΟΠΦ με τους Σπανουδάκη, Μερετσόλια, Ντάνο και Γεωργαράκη τερμάτισε σε 3:41.42 έναντι 3:41.89 της ομάδας του ΟΣΦΠ (Χρήστου, Χιώτης, Δημητριάδης, Μπολάνος). Ο ΠΑΟΚ των Σοφιανίδη, Αλεξόπουλο, Εμφιετζή και Παπαδόπουλο κατέκτησε την 3η θέση σε χρόνο 3:47.42. Στο ύπτιο ξεχώρισε ο Απόστολος Χρήστου του ΟΣΦΠ με 54.38 και ακολούθησαν Σπανουδάκης (ΑΟΠΦ) και Σοφιανίδης (ΠΑΟΚ) σε 55.58 και 55.64.
4Χ100μ μεικτή γυναικών
Ο ΟΣΦΠ κατέκτησε για άλλη μία φορά τον τίτλο σε χρόνο 4:19.26 με τις Ντάλλα, Κοντογεώργου, Λεμπλ και Παυλοπούλου. Ο ΑΟΠΦ των Πατικοπούλου, Δρασίδου, Ζαμαριά και Καλογερή ακολούθησε σε 4:22.15, ενώ άλλο ένα χάλκινο μετάλλιο σε ομαδικό κατέκτησε η ομάδα του ΠΑΟΚ σε 4:25.78 με τις Αντωνιάδου, Σύρου, Καστερλοπούλου και Μπάκα. Σε 1:02.03 κολύμπησε τα 100μ ύπτιο για την ομάδα του ΠΑΟ η Νόρα Δράκου, ενώ σε 1:02.95 τα κολύμπησε η Ιωάννα Σαχά για λογαριασμό του ΑΝΟΓ.