G7: Οι παγκόσμιοι ηγέτες λένε όχι στη λιτότητα
Στήριξη της οικονομίας, άμβλυνση των ανισοτήτων, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και απάντηση του δυτικού κόσμου στην ανερχόμενη Κίνα, τα κύρια σημεία της G7
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κέρδισε την υποστήριξη των ομολόγων του στη σύνοδο κορυφής G7 όσον αφορά το σχέδιο της συνέχισης των δαπανών στη μετά Covid εποχή, με τους δυτικούς ηγέτες να απορρίπτουν τη λιτότητα και να δεσμεύονται να αντιμετωπίσουν τις ανισότητες στο εσωτερικό των χωρών τους αλλά και στο εξωτερικό.
Η λιτότητα ανήκει στο παρελθόν
Το κάλεσμα του Μπάιντεν για συνεχόμενη οικονομική τόνωση βρήκε πρόσφορο έδαφος στους ομολόγους του, στη σύνοδο που πραγματοποιείται στην Κορνουάλη, τη στιγμή που η Δύση ξεκινά την αντιπαράθεση με την ανερχόμενη Κίνα. Ο αμερικανός πρόεδρος άνοιξε την πρώτη συνεδριάση της G7 καλώντας τη Δύση να «συναντήσει τη στιγμή και να στηρίξει την οικονομία».
Ακολούθησε ο Μάριο Ντράγκι , πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, δηλώνοντας ότι υπάρχει «επιτακτική ανάγκη για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική». Υποστήριξε ότι η αύξηση των δαπανών είναι σωστή τη δεδομένη στιγμή, ακόμα κι αν χρειαστει οι δυτικές χώρες να δεσμευτούν σε μια μακροπρόθεσμη δημοσιονομική πειθαρχία ώστε να εφησυχάσουν τις αγορές και να διασφαλίσουν ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα φοβηθούν τόσο ώστε να προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων.
Μείωση των ανισοτήτων
Ο οικοδεσπότης Μπόρις Τζόνσον ξεκίνησε την τοποθέτηση του τονίζοντας ότι είναι σημαντικό η πανδημία να μην αφήσει μια μόνιμη «ουλή» ανισότητας στις κοινωνίες. Στη συνέχεια προχώρησε σε μια δήλωση -που υποδηλώνει μια σοσιαλοδημοκρατική στροφή του δυτικού κόσμου- :«Είναι ζωτικής σημασίας να μην επαναλάβουμε τα λάθη της τελευταίας μεγάλης οικονομικής κρίσης του 2008, όταν η ανάκαμψη δεν ήταν ομοιόμορφη σ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα». Υπενθυμίζεται ότι ο συντηρητικός Βρετανός πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει στο παρελθόν ως «λάθος» τις πολιτικές του προκατόχου του, Ντέιβιντ Κάμερον. Υποστήριξε ότι η ανάκαμψη θα πρέπει να σχεδιαστεί με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ θα πρέπει να είναι πιο «ουδέτερου φύλου και να γίνει με πιο θηλυκό τρόπο»
Αν και οι αποφάσεις της συνόδου δεν είναι δεσμευτικές, η όρεξε των δυτικού κόσμου για δημοσιονομική επέκταση, θα δημιουργήσει αμηχανία στις συναντήσεις που θα έχει ο Τζόνσον με τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνσης του, Ρίσι Σούνακ, το Σεπτέμβριο.
Ο Εμμανουέλ Μακρόν, προχωρώντας αγκαλιά με το Τζό Μπάιντεν, σε πολύ εύχαρο κλίμα, όπως αποτυπώθηκε κι από το φωτογραφικό φακό, συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογο του, την ανάγκη των δημοκρατιών να βοηθήσουν τη μεσαία τάξη. Εν τω μεταξύ, ο Justin Trudeau του Καναδά – ο οποίος είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι τα προγράμματα λιτότητας συνέβαλαν στην άνοδο του λαϊκισμού – ήταν μεταξύ εκείνων που έκαναν μια βουτιά στη θάλασσα.
Η απάντηση του δυτικού κόσμου στην ανερχόμενη Κίνα
Οι ηγέτες των χωρών θα χρησιμοποιήσουν τις αποφάσεις της Κορνουάλης για να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες δαπάνες και να προσφέρουν βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο δυτικός κόσμος προσφέρει μια εναλλακτική πρόταση στην υποστήριξη που παρέχει η Κίνα. Στο πλαίσιο αυτό συμφώνησαν να προφέρουν 1 δισ. δόσεις εμβολίων στις φτωχότερες χώρες δίνοντας απάντηση στη κινεζική «διπλωματία των εμβολίων».
Στις επόμενες συναντήσεις τους μέσα στο σαββατοκύριακο οι ηγέτες της G7 θα συζητήσουν ένα σχέδιο βοήθειας προς τις φτωχότερες χώρες, ώστε να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα επένδυσης κεφαλαίων που έχουν σχεδιάσει βρετανοί αξιωματούχοι ως αντίβαρο στο παγκόσμιο πρόγραμμα υποδομών της Κίνας «Belt and Road».
Φορολόγηση πολυεθνικών
Επιπλέον στη σύνοδο θα εγκρίνει τα σχέδια για το νέο σύστημα φορολόγησης των μεγάλων πολυεθνικών αν και ακόμα υπάρχει διαμάχη για το ποιές εταρείες θα πρέπει να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της. Ο Μπάιντεν δεν θέλει υπερβολική επιβάρυνση για τις εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ, ενώ η Βρετανία αγωνίζεται να αποκλείσει τις μεγάλες τράπεζες. «Οι ΗΠΑ δεν βλέπουν μια εννοιολογική βάση για τον αποκλεισμό των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών», δήλωσε αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
Η σημερινή μέρα έκλεισε με τους ηγέτες και τους συνεργάτες της G7 ταξίδεψαν στο Έντεν Έργο, ένα φουτουριστικό περιβαλλοντικό πάρκο, για να συναντήσουν τη Βασίλισσα Ελισάβετ και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.
Τέλος, το Σαββατο θα υπάρχουν συζητήσεις για την υγεία, την οικονομία και την εξωτερική πολιτική, ενώ η ατζέντα της Κυριακής περιλαμβάνει συνομιλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις