Κοροναϊός: Οι τέσσερις λόγοι στους οποίους οφείλεται η πτωτική πορεία της πανδημίας
Η συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας πάντως δείχνει σαφή ύφεση της επιδημίας, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλεται κυρίως στον εμβολιασμό.
Αισιοδοξία γεννά, η πτωτική, όπως όλα δείχνουν πορεία της πανδημίας στη χώρα, παρά το άνοιγμα των δραστηριοτήτων.
Τα τελευταία δεδομένα παραπέμπουν στην κατάσταση που επικρατούσε στις αρχές του έτους, αν και υπάρχουν μεμονωμένες περιοχές όπου το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει αυξημένο- ενώ όπως εκτιμούν οι ειδικοί, τις προσεχείς εβδομάδες θα υπάρξει σημαντική αποσυμπίεση του ΕΣΥ και «στα τέλη του Ιουνίου θα πέσουν κάτω από 200 οι διασωληνωμένοι ασθενείς».
Το σημαντικότερο ρόλο, στην πορεία ύφεσης της πανδημίας, παίζει, το εμβόλιο, με τους ειδικούς καθημερινά, να υπογραμμίζουν την ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού ώστε να έχουμε τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι και να μην έρθει τέταρτο κύμα από τον Σεπτέμβριο.
Ένα ακόμη όπλο που έχουμε στη φαρέτρα μας είναι τα self test, με τα οποία εντοπίζονται οι ασυμπτωματικοί πριν εμφανίσουν συμπτώματα, συμβάλλοντας έτσι στην έγκαιρη απομόνωσή τους και εμποδίζοντας την διασπορά του ιού.
Αυτά σε συνδυασμό, με τον καλό καιρό και το γεγονός ότι οι συναθροίσεις γίνονται σε ανοιχτούς χώρους, επιτρέπουν το σταδιακό άνοιγμα όλο και περισσότερων δραστηριοτήτων με στόχο την πλήρη κατάργηση των περιορισμών μέσα στο καλοκαίρι.
Ο επόμενος στόχος, είναι η διατήρηση αυτής της ύφεσης, η διατήρηση του ελέγχου της επιδημίας για τους επόμενους θερινούς μήνες που θα χαρακτηρίζονται από την κινητικότητα λόγω τουρισμού αλλά και την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλες τις χώρες.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι παρά τη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων τα μέτρα θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά καθώς η κατάσταση παραμένει εύθραυστη λόγω της διάδοσης των νέων μεταλλάξεων.
«Είμαστε σε φάση ύφεσης λόγω των εμβολιασμών»
Η συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας πάντως δείχνει σαφή ύφεση της επιδημίας, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλεται στον εμβολιασμό.
Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, «η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευόμενων αφορά σε ανεμβολίαστους», καθώς την τελευταία εβδομάδα, το 92% όσων χρειάστηκαν νοσηλεία και το 98% όσων κατέληξαν, πρόκειται για ασθενείς που δεν είχαν εμβολιαστεί.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκο Τζανάκη, η μεγάλη πτώση των πανδημικών δεικτών οφείλεται σε έναν και μόνο λόγο: Στο γεγονός ότι μετά τις 15 Μαΐου άρχισε να εμβολιάζεται το ενεργό τμήμα του πληθυσμού, αυτό το οποίο συμβάλλει πολύ στη μεταδοτικότητα.
Ο ίδιος μιλώντας στον Σκάι, προέβλεψε μάλιστα, ότι στα μέσα Ιουλίου τα κρούσματα θα πέσουν σε χαμηλά τριψήφια νούμερα εκτιμώντας ότι οι αριθμοί θα είναι τέτοιοι που θα ταξινομήσουν τη χώρα στο πράσινο χρώμα, δηλαδή του πολύ χαμηλού κινδύνου, γεγονός ιδιαίτερα αισιόδοξο για τον τουρισμό.
Σύμφωνα και με τον Θάνο Δημόπουλο, πρύτανη του ΕΚΠΑ, είμαστε σε φάση ύφεσης της πανδημίας εδώ και εβδομάδες, λόγω εμβολιασμών.
«Οι εμβολιασμοί μας επιτρέπουν σε χαλάρωση δραστηριοτήτων», είπε χαρακτηριστικά και προειδοποιώντας για τις μεταλλάξεις τόνισε την ανάγκη να γίνουν οι εμβολιασμοί στην ώρα τους. «Στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται ότι η βρετανική μετάλλαξη αρχίζει να κυριαρχεί. Δεν αποκλείεται να μεταφερθεί στην Ελλάδα από τους τουρίστες», σημείωσε μιλώντας στο Open.
Οσον αφορά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο ίδιος πιστεύει ότι η συντριπτική πλειοψηφία θα εμβολιαστεί σιγά σιγά. «Τις μάσκες θα τις βγάλουμε σιγά σιγά όλοι μαζί. Να μη γίνει διαχωρισμός και τις βγάλουν μόνο οι εμβολιασμένοι», τόνισε.
Μαζικός εμβολιασμός για να έχουμε τείχος προστασίας εναντίον των μεταλλάξεων
«Αν εμβολιαστούμε μαζικά θα έχουμε τείχος προστασίας εναντίον των μεταλλάξεων. Η βρετανική μετάλλαξη εξαπλώθηκε εκεί γιατί καθυστέρησαν οι εμβολιασμοί. Κι έτσι σπεύδουν να κάνουν γρήγορα μαζικά τη δεύτερη δόση στον κόσμο. Αυτή είναι η λύση», ανέφερε μιλώντας στο Open ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Δεν τελειώσαμε ακόμη με την πανδημία. Πρέπει να εμβολιαστούμε ώστε να έχουμε τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι και να μην έρθει τέταρτο κύμα από τον Σεπτέμβριο».
«Πρέπει να κάνουμε μια έξτρα προσπάθεια ώστε μέχρι το τέλος του Ιουλίου να αυξήσουμε τον αριθμό των εμβολιασμένων», τονίζει και ο Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Φαρμακολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, σημειώνοντας ότι ο «επιστημονικός κόσμος πρέπει να βοηθήσει να πείσουμε τους συμπολίτες μας για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού».
Για τους φανατικούς αρνητές, ο κ. Γραβάνης ανέφερε στο MEGA, πως δεν πρόκειται να πειστούν όσες προσπάθειες και να γίνουν.
«Δε μας ενδιαφέρουν αυτοί οι συμπολίτες μας. Μας ενδιαφέρει να πείσουμε τους ορθολογιστές. Αγνοείστε αυτούς που λένε ανοησίες».
Αναφερόμενος στα εμβόλια και τις μεταλλάξεις του ιού, ο καθηγητής σημείωσε ότι τα εμβόλια υστερούν ελάχιστα σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος του ιού.
«Βρήκαμε μικρότερη αποτελεσματικότητα όχι μηδενική. Τα εμβόλια φαίνεται να είναι πολύ αποτελεσματικά, λίγο λιγότερο υπολείπονται από το αρχικό στέλεχος του ιού».
Επιπλέον, «περιορίζουν τους θανάτους και τις νοσηλείες βαριά πασχόντων και τη λοίμωξη βαριάς μορφής», κατέληξε ο καθηγητής.
Τα 10 μέτρα για ένα ασφαλές καλοκαίρι
Στόχος, κυβέρνησης και ειδικών είναι η διατήρηση του ελέγχου της επιδημίας για τους επόμενους θερινούς μήνες που θα χαρακτηρίζονται από την κινητικότητα λόγω τουρισμού αλλά και την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.
Κύριο μέλημα να αποφευχθούν οι τοπικές εξάρσεις για παράδειγμα στα νησιά. Έτσι, με βάση τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα και την εμπειρία της προηγούμενης τουριστικής περιόδου επικαιροποιήθηκαν τα σχετικά πρωτόκολλα και οι βασικοί πυλώνες των μέτρων είναι:
- Καθημερινή παρακολούθηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, με έμφαση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στις τουριστικές περιοχές, στις οποίες θα εξετάζονται λεπτομερώς τα δεδομένα ανά Δήμο και όχι ανά Περιφερειακή Ενότητα.
- Η είσοδος των τουριστών στην χώρα μας θα γίνεται με την συμπλήρωση του γνωστού PLF, αλλά και με την προϋπόθεση ότι όλοι οι τουρίστες ηλικίας άνω των 6 ετών θα φέρουν αποδεικτικό είτε αρνητικής PCRμέσα στις τελευταίες 72 ώρες πριν την άφιξη στην χώρα μας, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αποδεικτικό πρόσφατης νόσησης.
- Παράλληλα, όπως και πέρυσι, οι εισερχόμενοι στην χώρα θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο με rapid test στο αεροδρόμιο, χρησιμοποιώντας αλγόριθμο που θα συνυπολογίζει το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας προέλευσης του τουρίστα. Στην περίπτωση ανίχνευσης θετικού κρούσματος, ο τουρίστας θα παραπέμπεται σε ξενοδοχείο καραντίνας προκειμένου να απομονωθεί και να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά του ιού.
- Σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εισηγηθήκαμε την αποδοχή τρίτων εμβολίων ως απαιτούμενο για την είσοδο στην χώρα, πέραν των εμβολίων που έχουν ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τον ΕΜΑ. Πιο συγκεκριμένα, εγκρίναμε εμβόλια, τα εμβόλια Novavax, Sinovac/BioΝΤech, Sputnik, Sinopharm και Cansino Biologics.
- Επιτρέπεται η είσοδος και σε ταξιδιώτες από τα χερσαία σύνορα της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι είναι στελεχωμένα τα σύνορα αυτά με κλιμάκιο το ΕΟΔΥ και κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας.
- Διενεργείται καθημερινή επιτήρηση του αριθμού των εισαγόμενων κρουσμάτων και δίδεται έμφαση στη γονιδιωματική ανάλυση των εισαγόμενων κρουσμάτων, με στόχο την πρόληψη διασποράς μεταλλαγμένων στελεχών του ιού.
- Επικαιροποιήθηκαν οι προδιαγραφές για την επαναλειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 στα πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, καθώς και σε συμμετέχοντες σε κρουαζιέρες και σε επαγγελματικά σκάφη αναψυχής.
- Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη μετακίνηση τόσο Ελλήνων, όσο και τουριστών στη νησιωτική Ελλάδα. Για τη μετακίνηση αυτή, είναι απαραίτητη τόσο η συμπλήρωση ειδικής φόρμας, όσο και η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ.
- Αναφορικά δε με τους εργαζόμενους στον τουρισμό ανά την επικράτεια, όλοι υποχρεούνται σε εβδομαδιαίο αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, αλλά και τονίζεται η ανάγκη άμεσου εμβολιασμού τους.
- Τέλος, φέτος προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο της κρουαζιέρας, εφαρμόζοντας αυστηρά ευρωπαϊκά πρωτόκολλα που περιλαμβάνουν το επαναλαμβανόμενο testing, τόσο των επισκεπτών όσο και των πληρωμάτων.
- Pegasus: Σε δίκη το χακάρισμα του WhatsApp από την ισραηλινή NSO
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών
- Μητσοτάκης: Έρχεται το parco.gov.gr για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στα social
- Χεσούς Νάβας: «Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου – Υπήρχαν μέρες που δεν μπορούσα να περπατήσω»
- Χριστούγεννα: KFC, καλικάντζαροί και άλλες παράξενες παραδόσεις απ’ όλον τον κόσμο
- Ολυμπιακός: Τα 25 λεπτά των παικτών, τα 90 των διαιτητών…