Κλιματική αλλαγή: «Με το λιώσιμο των πάγων ίσως απελευθερωθούν ιοί εξαφανισμένοι για χρόνια»
Ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο το λιώσιμο των πάγων να οδηγήσει σε απελευθέρωση ιών που είχαν εγκλωβιστεί στους αιώνιους παγετώνες
- Αίθριος ο καιρός την Πέμπτη, καταιγίδες από την Παρασκευή - Έρχονται «λευκά» Χριστούγεννα
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
Από το ξέσπασμα της πανδημίας του κοροναϊού δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των επιδημιών εξαιτίας και της κλιματικής αλλαγής.
Ο Χρήστος Ζερεφός, επίτιμος καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, αναφέρθηκε στο λιώσιμο των πάγων και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην επανεμφάνιση ιών.
Μιλώντας στο MEGA, ανέφερε: «Υπάρχει αυτή η υπόθεση. Οι πάγοι στην Αρκτική έχουν μείνει οι μισοί από ότι ήταν πριν την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Στην περιοχή της νότιας Σιβηρίας αποκαλύφθηκαν εδάφη μετά το λιώσιμο των πάγων. Είναι πιθανό, παλαιοί ιοί που είχαν καταψυχθεί και ήταν εγκλωβισμένοι μέσα στους αιώνιους παγετώνες, να απελευθερωθούν.
Είτε με τον αέρα, είτε με τα πουλιά ή με άλλο τρόπο μπορεί να μεταφερθούν σε γειτονικές περιοχές. Γειτονική περιοχή της νότιας Σιβηρίας είναι η Ουχάν και άλλες περιοχές της Κίνας» σημείωσε.
«Δεν είναι τυχαίο» συνέχισε, «ότι οκτώ στις δέκα μεγάλες πανδημίες που έπληξαν την ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια, οι οκτώ προέρχονται από την περιοχή της Κίνας».
Σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό, το σενάριο να απελευθερωθούν παλαιοί ιοί είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και ως εκ τούτου επισήμανε την ανάγκη «να γίνουν μετρήσεις να δούμε αν απελευθερώνονται από εκεί νέοι ιοί. Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο το θέμα εάν είναι πραγματικότητα».
Σε ότι αφορά στη νότια Σιβηρία, υπογράμμισε, ότι επικρατεί έντονη απόψυξη εκεί τα τελευταία χρόνια.
«Το περασμένο καλοκαίρι επικράτησαν στο Ιρτσκούκ θερμοκρασίες 38 βαθμούς Κελσίου. Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα είχαμε 35 βαθμούς.
Είναι απορίας άξιο πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να δημιουργήσει αστάθειες και μεταβολές στο κλίμα που δεν περιμέναμε».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις