Νομοσχέδιο Χατζηδάκη: Γιατί η κυβέρνηση θέλει να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή επί των άρθρων
Οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση διατεθειμένη να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων και αυτό γιατί θέλει να ακυρώσει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ για απόσυρση του νομοσχεδίου ως αντεργατικού. Οι επιφυλάξεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για την Ολομέλεια. Η πρόβλεψη Χατζηδάκη για αποχώρησή τους και η εκτίμηση ότι η αντιπολίτευση θα μπορούσε να ψήφισει 54 άρθρα. Τι θα κάνουν ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ
Εκτός από την ουσία των διατάξεων του εργασιακού νομοσχεδίου, η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής και κυρίως η ψήφισή του αναμένεται να εξελιχθεί και σε μια κορυφαία μάχη πολιτικών εντυπώσεων γύρω από το οποίο θα συγκρουστούν τα αφηγήματα τόσο της κυβέρνησης όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Η πρόβλεψη Χατζηδάκη
Οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση διατεθειμένη να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων και αυτό γιατί θέλει να ακυρώσει το αίτημα -όπως τουλάχιστον έχει διατυπωθεί ρητορικά- του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ για απόσυρση του νομοσχεδίου ως αντεργατικού τερατουργήματος.
Μάλιστα την κίνηση αυτή για ονομαστική ψηφοφορία την είχε προαναγγείλει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όταν και υπήρξαν πληροφορίες που ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ να σκέφτεται την κατάθεση πρότασης μομφής.
«Είμαι περίεργος να δω όταν θα φτάσει η ώρα της ψηφοφορίας με πόση οργή και αγανάκτηση η αντιπολίτευση θα καταψηφίσει» είχε πει ο Κωστής Χατζηδάκης μεταξύ άλλων και είχε προσθέσει με νόημα ότι «προβλέπω ότι στο τέλος θα φύγετε από την ονομαστική ψηφοφορία για να μην αναγκαστείτε να ψηφίσετε τα 5/6 του νομοσχεδίου και φανεί ότι τελικά δεν ίσχυαν όσα λέγατε για «γαλέρες και οδοστρωτήρες»».
Τα 54 άρθρα
Μάλιστα χτες κατά την τελευταία ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι η αντιπολίτευση θα μπορούσε να ψηφίσει περισσότερα από 54 άρθρα.
Από αυτά που είπε χτες ο κ. Χατζηδάκης είναι σαφές και που εστιάζει η κυβέρνηση προκειμένου να στριμώξει ιδίως τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, αλλά και το ΜέΡΑ25.
«Είστε έτοιμοι φαίνεται να καταψηφίσετε τα μέτρα για τις 14 μέρες άδειας πατρότητας. Είστε έτοιμοι να καταψηφίσετε τα μέτρα για τις πληρωμένες, από τον ΟΑΕΔ, γονικές άδειες και για τους δύο γονείς. Είστε έτοιμοι -αυτό δείχνει η αγανάκτησή σας- να καταψηφίσετε ολόκληρο το κεφάλαιο για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στην αγορά εργασίας.
»Είστε έτοιμοι να καταψηφίσετε τα θετικά μέτρα για τους εργατοτεχνίτες. Είστε έτοιμοι να καταψηφίσετε τις ρυθμίσεις για τα παιδιά των delivery και των couriers. Είστε έτοιμοι να καταψηφίσετε τα μέτρα -τρίτοι εμείς μετά τη Γαλλία και την Ιταλία- για το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία. Είστε έτοιμοι να καταψηφίσετε τα μέτρα για το ΕΡΓΑΝΗ 2.
»Είστε έτοιμοι να καταψηφίσετε τα μέτρα για την ψηφιακή κάρτα. Είστε έτοιμοι να καταψηφίσετε τη διεθνή σύμβαση για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Είστε έτοιμοι να καταψηφίσετε τη διεύρυνση της προστασίας των εργαζομένων σε 6 συγκεκριμένες περιπτώσεις απολύσεων.
»Το ερώτημα είναι λοιπόν, είστε κόμματα που νοιάζεστε για τον εργαζόμενο ή τελικά, νοιαζόμαστε για ένα εργατοπατερικό συνδικαλισμό και πιο πολύ εκείνο που σας νοιάζει είναι να βγάλετε το κομματικό σας πάθος, επειδή είστε σε δύσκολη θέση, λόγω των πανθομολογούμενα αρνητικών δημοσκοπήσεων;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης.
ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ έχουν επιφυλαχθεί επί των άρθρων
Ουσιαστικά η τακτική της κυβέρνησης είναι να προβάλει την ενσωμάτωση ορισμένων ευρωπαϊκών οδηγιών και να θέσει σε δεύτερο πλάνο την βασική κριτική που δέχεται από τα συνδικάτα και την αντιπολίτευση για τον πηρύνα του νομοσχεδίου που είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και η κατάργηση του 8ωρου μέσω της ατομικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας καθώς και τα περιοριστικά μέτρα στην απεργία και το συνδικαλισμό.
Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι κατά την χτεσινή ψηφοφορία επί των άρθρων του εργασιακού νομοσχεδίου στην επιτροπή της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ επιφυλάχθηκαν για την τελική τους στάση στην ψηφοφορία επί των άρθρων στην Ολομέλεια, ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε το σύνολο του νομοσχεδίου εμμένοντας στο αίτημα της απόσυρσης. Σημειώνεται δε ότι η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25 έχει δηλώσει ότι άρθρα όπως αυτά για τη σεξουαλική παρενόχληση κλπ το κόμμα της θα τα ψηφίσει.
Την Τετάρτη η ψηφοφορία
Πάντως σε νέες τους παρεμβάσεις σήμερα τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και η Φώφη Γεννηματά επανέλαβαν τις δηλώσεις τους ότι θα καταργήσουν το νόμο Χατζηδάκη εφόσον κυβερνήσουν, ο καθένας για λογαριασμό του κόμματός του.
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας επεσήμανε ότι μαζί με τις ανατροπές του αιώνα στις εργασιακές σχέσεις και τον εργάσιμο χρόνο το νομοσχέδιο βάζει γύψο σε απεργίες και συνδικάτα και δείχνει ότι η κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο φοβούνται τη δύναμη των εργαζομένων.
Το νομοσχέδιο εισάγεται τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη.
- Η καλύτερή μου φίλη εδώ και 40 χρόνια έχει μια στρεβλή εντύπωση για μένα – Θα το λύσουμε;
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Φάρμακα για απώλεια βάρους: Γιατί στέλνουν τους Αμερικανούς στον γιατρό
- Η βασίλισσα Ελισάβετ θα έχει πάντα μια θέση στο σπίτι -και την καρδιά- του Ντέιβιντ Μπέκαμ
- Eπίθεση στο Μαγδεμβούργο: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες – «Παιδιά κραύγαζαν, φώναζαν τη μαμά τους»
- Συρία: Η Τουρκία θα κάνει «οτιδήποτε χρειαστεί» για την ασφάλειά της διαμηνύει ο Φιντάν