Παλαιοχώρα: Το μεσαιωνικό πρόσωπο της Αίγινας
Η Παλαιοχώρα υπήρξε το κύριο οικιστικό κέντρο της Αίγινας επί σειράν αιώνων
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Στην ενδοχώρα της Αίγινας, ανατολικά από την πρωτεύουσα και σε μικρή απόσταση από τη μονή της Αγίας Τριάδας με τον τάφο του θαυματουργού Αγίου Νεκταρίου, προστάτη του νησιού, βρίσκεται η Παλαιοχώρα, ερειπωμένος μεσαιωνικός οικισμός.
Ο λόφος στον οποίον είναι χτισμένη αμφιθεατρικά η Παλαιοχώρα παρουσίασε οικιστική δραστηριότητα ήδη από την αρχαιότητα, συνοικίστηκε δε από τους Αιγινήτες την περίοδο κατά την οποία η πειρατική δραστηριότητα των Αράβων είχε καταστήσει αδύνατη την παραμονή τους στις παράκτιες περιοχές (πιθανώς από τα τέλη του 9ου αιώνα).
Η Παλαιοχώρα, κύριο οικιστικό κέντρο της Αίγινας επί σειράν αιώνων, καταστράφηκε το 1537 από τον τούρκο πειρατή Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα και λεηλατήθηκε το 1654 από τον ενετό ναύαρχο Φραγκίσκο Μοροζίνι.
Η εγκατάλειψη του οικισμού άρχισε στα τέλη του 18ου αιώνα, όταν ξεκίνησε η οικοδόμηση της σύγχρονης πρωτεύουσας του νησιού.
Αρκετές από τις αξιόλογες εκκλησίες της Παλαιοχώρας (Άγιος Γεώργιος ο Καθολικός, Άγιος Διονύσιος ή Επισκοπή, Άγιος Ελευθέριος, Άγιος Μηνάς, Αγία Μαρίνα, Αγία Κυριακή, Άγιος Ιωάννης Θεολόγος, Ταξιάρχες κ.ά.) έχουν αποκατασταθεί.
Η κορυφή του λόφου της Παλαιοχώρας, όπου βρίσκονται τα ερείπια ενετικού κάστρου (15ος αιώνας) και τα ξωκλήσια του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Γεωργίου, προσφέρει μαγευτική θέα στα παράλια της Αττικής και στο ηλιοβασίλεμα των αργολικών ακτών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις