Εμπρησμός της Μόριας: Η «παρωδία της δικαιοσύνης» πίσω από την καταδίκη των ανήλικων Αφγανών
Οι δικηγόροι επικρίνουν την ποινή φυλάκισης 10 ετών χωρίς αναστολή και ελαφρυντικά στους ανήλικους αφγανούς πρόσφυγες για τον εμπρησμό της Μόριας.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
«Δρακόντειες» χαρακτηρίζει ο βρετανικός Guardian τη ποινές φυλάκισης που αποδόθηκαν στους τέσσερις νεαρούς αφγανούς πρόσφυγες, για την καταστροφική πυρκαγιά στην κόλαση της Μόριας τον Σεπτέμβρη του 2020.
Το δημοσίευμα μάλιστα δεν παραλείπει να αναφέρει πως οι ποινές χαρακτηρίστηκαν ως «παρωδία δικαιοσύνης» καθώς χαρακτηρίστηκαν από δικηγόρους ως άδικες, δεδομένου ότι τρεις από τους καταδικασθέντες πρόκειται για ανήλικους και θα έπρεπε να είχαν δικαστεί ως τέτοιοι.
Η δίκη είχε συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολλών ανθρωπιστικών οργανώσεων που ζητούσαν εγγυήσεις «για δίκαιη δίκη», ενώ στην έναρξή της την Παρασκευή, σημειώθηκε ένταση καθώς δεν επετράπη η είσοδος σε δημοσιογράφους, διεθνείς παρατηρητές και δικηγόρο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, εξαιτίας – όπως αναφέρθηκε – της τήρησης των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.
«Τους δόθηκαν οι μέγιστες δυνατές ποινές χωρίς το δικαστήριο να αναγνωρίσει κάποια ελαφρυντική περίσταση» δηλώνει στον Guardian ο Πατρίκιος Πατρικουνάκος ένας εκ των δικηγόρων στην υπόθεση.
«Η ηλικία τους θα έπρεπε να είχε ληφθεί υπόψη σύμφωνα με τον ελληνικό ποινικό κώδικα. Αυτό που είδαμε, αντίθετα, ήταν μια παρωδία της δικαιοσύνης» συμπλήρωσε.
Οι Αφγανοί καταδικάστηκαν για εμπρησμό, για απειλή ανθρώπινης ζωής και καταστροφή περιουσίας.
Οι τέσσερις εκ των 13.000 αιτούντων άσυλο που φιλοξενούνταν τότε στον καταυλισμό αναμένεται να επιστρέψουν στις φυλακές του Αυλώνα.
Οι δικηγόροι υπεράσπισης επέκριναν την απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την «παράλογη καταδίκη χωρίς αποδεικτικά στοιχεία».
«Η δικαιοσύνη είναι για όλους, ανεξάρτητη από εθνοτική καταγωγή, φυλή ή θρησκεία» δήλωσε η Έφη Δούση, μιας από τους δικηγόρους.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν επίσης αναγνωρίσει ότι η Μοριά ήταν ακατάλληλη. «Ήταν εθνική ντροπή. Από πολλές απόψεις, ήταν καλό που κάηκε », ανέφερε ένας ανώτερος αξιωματούχος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις