Αυστρία: Χωρισμένη στα δύο η κυβέρνηση συνασπισμού για τη χορήγηση ιθαγένειας σε αλλοδαπούς
Το θέμα της πρόσβασης στην αυστριακή ιθαγένεια διχάζει τα κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού στην Αυστρία, με το Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Κουρτς να λέει ένα μεγάλο «όχι» στη χορήγηση ιθαγένειας σε αλλοδαπούς γενικότερα και πρόσφυγες ειδικότερα, ενώ οι Πράσινοι ζητούν χαλάρωση του συστήματος
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Διαφωνίες ανάμεσα στα δύο κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού στην Αυστρία, το Λαϊκό και τους Πράσινους, προκαλεί το ζήτημα της ευκολότερης πρόσβασης στην αυστριακή ιθαγένεια, που εγείρει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό, το οποίο ηγείτο όλων των αυστριακών κυβερνήσεων από το 1970 μέχρι το 2017 – με εξαίρεση τη δεξιά/ακροδεξιά διακυβέρνηση μεταξύ 2000 και 2006.
Σαφώς υπέρ μιας τέτοιας χαλάρωσης τάσσεται ο αντικαγκελάριος της κυβέρνησης και αρχηγός των Πρασίνων, Βέρνερ Κόγκλερ, που σκέφτεται ήδη μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τον κυβερνητικό εταίρο του, το Λαϊκό Κόμμα, του οποίου όμως ο αρχηγός και ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, απορρίπτει κατηγορηματικά κάτι τέτοιο.
«Νομίζω ότι είναι σωστό, άνθρωποι που ζουν στην Αυστρία εδώ και πέντε ή έξι χρόνια, να μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υπηκοότητα», δήλωσε το Σαββατοκύριακο, ενόψει και του συνεδρίου των Πρασίνων στο Λιντς, ο Βέρνερ Κόγκλερ, παραπέμποντας εκ νέου στη θετική θέση που έχει ήδη εκφράσει το κόμμα του.
Επίσης, κατά την άποψή του, «έχει νόημα» μία συζήτηση για την ιθαγένεια για ανθρώπους που γεννήθηκαν στην Αυστρία. Και μπορεί επ’ αυτού να μην υπάρχει αναφορά στο κυβερνητικό πρόγραμμα, ωστόσο, όπως σημείωσε, «ίσως αυτό να είναι θέμα για επόμενες διαπραγματεύσεις» – προφανώς, με τον κυβερνητικό του εταίρο, το Λαϊκό Κόμμα.
Κουρτς: Η υπηκοότητα θα πρέπει να κερδίζεται
Από την πλευρά του, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, σε δηλώσεις του το Σαββατοκύριακο, επανέλαβε το «όχι» σε τέτοιες προτάσεις, που έχουν ήδη διατυπώσει οι προερχόμενοι από το κόμμα του (Λαϊκό) υπουργοί, Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ και Ένταξης Σουζάνε Ράαμπ.
«Η υπηκοότητα είναι ένα υψηλό αγαθό. Μόνο το να βρίσκεσαι εδώ, δεν είναι αρκετό. Το Λαϊκό Κόμμα αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα υπάρξει υποβάθμιση της ιθαγένειας», αναφέρει ο καγκελάριος σε γραπτή δήλωσή του προς το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).
«Δεν είναι δυνατόν οι εκατοντάδες χιλιάδες που έχουν έρθει εδώ ως πρόσφυγες τα τελευταία χρόνια να γίνουν πολίτες, και αυτό, ανεξάρτητα από το αν ενσωματώνονται ή όχι, η ένταξη πρέπει να επιτευχθεί μέσω των επιδόσεων και η υπηκοότητα πρέπει να κερδίζεται», υπογραμμίζει ο Σεμπάστιαν Κουρτς.
Δριμεία ήταν η τοποθέτηση στη σχετική συζήτηση, από την πλευρά του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, με τον μελλοντικό του αρχηγό και νυν κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο, Χέρμπερτ Κικλ, να διατείνεται ότι «το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και οι Πράσινοι είναι τώρα πλέον τα κόμματα που θέλουν την κατάργηση της Αυστρίας».
«Εκείνος που θέλει να δωρίσει την αυστριακή υπηκοότητα, έπειτα από έξι χρόνια, σε μετανάστες και σε παιδιά αυτόματα με τη γέννησή τους, διαπράττει προδοσία εναντίον του αυστριακού λαού», τόνιζε χαρακτηριστικά ο θεωρούμενος ως εκπρόσωπος της σκληροπυρηνικής πτέρυγας των Ελευθέρων.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε απαιτήσει στις 9 Ιουνίου μία ευκολότερη πρόσβαση στην αυστριακή ιθαγένεια, προτείνοντας, μετά από έξι χρόνια νόμιμης διαμονής στην Αυστρία, να υπάρχει νομικό δικαίωμα απόκτησης ιθαγένειας, εφόσον πληρούνται όλα τα άλλα κριτήρια.
Οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες ζητούσαν επίσης να προστεθεί ένα στοιχείο της «αρχής του τόπου γέννησης» στο νόμο περί ιθαγένειας, δηλαδή ένα παιδί που γεννιέται στην Αυστρία θα πρέπει να λαμβάνει αυτόματα την ιθαγένεια κατά τη γέννηση, εάν τουλάχιστον ένας γονέας έχει διαμείνει νόμιμα στην ομοσπονδιακή επικράτεια για πέντε χρόνια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις