Το ντοκιμαντέρ «Πικροδάφνες» της Ρεβενιώτη στο 23ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Με πρωταγωνίστριες την Παόλα, την Εύα Κουμαριανού και την Μπέττυ Βακαλίδου
Στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα κάνει πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ «Πικροδάφνες», με τις Πάολα Ρεβενιώτη, Μπέττυ Βακαλίδου και Εύα Κουμαριανού.
Οι τρεις τρανς γυναίκες, που γνωρίζονται μεταξύ τους περισσότερα από 40 χρόνια, κάνουν μια νυχτερινή βόλτα στην Αθήνα και επισκέπτονται ξανά τους δρόμους της πόλης που ξεκίνησαν την σεξεργασία από νεαρή ηλικία, πίσω στην εποχή που η Λεωφόρος Συγγρού δεν είχε νησίδες αλλά χωριζόταν από πικροδάφνες.
Η τρανς ακτιβίστρια Πάολα Ρεβενιώτη, που επιμελήθηκε το ντοκιμαντέρ με την ομάδα της, Paola Team Documentaries, μιλώντας στο Flix για τις «Πικροδάφνες», λέει πως η ιδέα ξεκίνησε επειδή ήθελε «και για τη γενιά μου, αλλά και για τη ζωή την ίδια, και για τις άλλες που περάσαμε αυτή τη ζωή να κρατηθούν αυτές οι μαρτυρίες».
«Το κυριότερο ήτανε ότι και η Μπέττυ και η Εύα είναι δυο άνθρωποι που ζήσανε από μικρά παιδιά στους δρόμους τη διαφορετικότητά τους. Το βίωμα το δικό τους μέσα από τις ιδιαίτερες διαδρομές τους αν το παρακολουθήσετε και ακούσετε τις αφηγήσεις τους μαθαίνετε πολλά όχι για τον κόσμο των τρανς μόνο, αλλά ευρύτερα για το πώς λειτουργεί μια ολόκληρη κοινωνία», σημειώνει στη συνέντευξή της.
«Απέναντι σε μια κοινωνία που σε ήθελε να είσαι σκουπίδι καταφέραμε να είμαστε δημιουργικές και να υπάρχουμε με αξιοπρέπεια και ομορφιά. Δεν τους κάναμε τη χάρη…»
Η Πάολα Ρεβενιώτη μιλάει στο Flix για τις «Πικροδάφνες». https://t.co/2THzPst7aY #Flixgr pic.twitter.com/VaBGMAtbru
— flix.gr (@flixgr) June 14, 2021
Όπως εξηγεί, το ντοκιμαντέρ «είναι κομμάτι της ιστορίας μας. Όχι κομμάτι της ιστορίας των τριών τρανς μόνο, αλλά αυτής της πόλης και μιας μεσογειακής κοινωνίας όπως είναι η ελληνική».
Στις «Πικροδάφνες» δεν υπάρχει σενάριο. «Βόλτα στις πιάτσες και σε κάθε δρόμο με τσιγαράκι… βόλτα για να μιλήσουμε σαν τρεις άνθρωποι που μεγαλώσανε και ζήσανε αυτούς τους σκληρούς δρόμους της Αθήνας και καταφέραμε να επιβιώσουμε με ηρωισμό. Απέναντι σε μια κοινωνία που σε ήθελε να είσαι σκουπίδι καταφέραμε να είμαστε δημιουργικές και να υπάρχουμε με αξιοπρέπεια και ομορφιά. Δεν τους κάναμε τη χάρη για αυτό που μας προόριζαν και ήθελαν να είμαστε», λέει η ίδια.
Αναφορικά με το πόσο «απενοχοποιημένη» είναι σήμερα η συζήτηση για όσα συνέβαιναν και συμβαίνουν στη Λεωφόρο Συγγρού, λέει πως «η κοινωνία έχει αλλάξει κάπως σεμνότυφα». «Νομίζω η εποχή γίνεται με ένα τρόπο και πιο συντηρητική παρόλο που υπάρχει πρόοδος. Περνάμε μιας μορφής αντίφαση αυτή την περίοδο», σημειώνει και προσθέτει: «Η υποκρισία των Ελλήνων σε όλα τα επίπεδα σίγουρα παίζει ένα ρόλο σε όλα τα δεινά που μας κατατρέχουν».
- Rockefeller Cente: Μαγική πρόταση γάμου κάτω από το διάσημο δέντρο του
- Ενδοοικογενειακή βία στη Θεσσαλονίκη: Χτύπησε τη σύζυγό του στο κεφάλι – Βγήκε στον δρόμο για βοήθεια
- Oι πέντε πρωτοπόρες γυναίκες που θα εμφανιστούν στα νομίσματα των ΗΠΑ το 2025
- Γκος: «Πρέπει να κάνουμε όλοι το κάτι παραπάνω…»
- Καζακστάν: Βίντεο από την καμπίνα του αεροσκάφους πριν και μετά τη συντριβή
- Στο Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας ο Κασσελάκης – «Τιμή μου που πέρασα τα φετινά Χριστούγεννα μαζί σας»