Μητσοτάκης – Ερντογάν: Πώς «βλέπουν» τα τουρκικά ΜΜΕ το τετ α τετ
Το δημοσίευμα αναφέρεται στις πρόσφατες δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού στο δίκτυο France24
- Όταν το multitasking αρχίζει να λειτουργεί εναντίον μας
- Γενική Απεργία για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού – Ποιοι συμμετέχουν
- Vanity Fair Hollywood Issue 2025: 12 σταρ, 2 ημέρες, 24 μπαούλα, 200 ζευγάρια παπούτσια και 4 bodyguards
- Τροχαίο στην Πειραιώς: Τι λέει ο 77χρονος που σύρθηκε δεκάδες μετρά στην άσφαλτο από φορτηγό
«Μήνυμα μετριοπάθειας από τον Μητσοτάκη πριν από τη συνάντηση» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Hurriyet, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στις πρόσφατες δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού στο δίκτυο France24, σύμφωνα με τις οποίες: «Είμαστε (σ.σ. Ελλάδα και Τουρκία) και οι δύο μέλη της συμμαχίας. Και βεβαίως, όταν έχουμε διαφορές -ως μέλη της συμμαχίας- αυτές οι διαφορές, θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο, γιατί αν δεν επιλύονται με τέτοιο τρόπο και επιλέγεται η αύξηση της έντασης, αυτό βεβαίως δεν είναι καλό για τη συμμαχία στο σύνολό της».
«Θα ζήσουμε δίπλα-δίπλα με την Τουρκία. Πρέπει λοιπόν να βρούμε έναν τρόπο, ακόμη και όταν διαφωνούμε, να συνεχίζουμε να συζητάμε και να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο. Και βέβαια, υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Έχουμε κοινά οικονομικά συμφέροντα. Θα πρέπει να έχουμε τις ίδιες περιβαλλοντικές ανησυχίες. Άλλωστε, η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Ραντεβού χωρίς αυταπάτες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στη συνάντηση με διττή προσέγγιση και «μετρημένες» προσδοκίες, χωρίς αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξουν γρήγορα – πόσω μάλλον θεαματικά – αποτελέσματα στα δύσκολα πεδία διαλόγου και με στόχο την αμοιβαία εμπέδωση ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία απαιτεί μια σειρά από προϋποθέσεις «με συνέπεια και χρονική συνέχεια».
Στο τρίτο από το 2019 ραντεβού των δύο ηγετών, ο πρωθυπουργός επιδιώκει, σύμφωνα με συνεργάτες του, μια «καθαρή συζήτηση σε βάθος» για όλα τα θέματα.
Παράλληλα δηλαδή με την εκπεφρασμένη διάθεση της Αθήνας να ανοίξει «θετικό» πεδίο συνεννόησης με την Αγκυρα σε λεγόμενα χαμηλής πολιτικής ζητήματα, διαμηνύεται η αποφασιστικότητα να διατυπωθούν χωρίς περιστροφές οι πάγιες θέσεις της Ελλάδας. Στόχος του πρωθυπουργού, να «σφυγμομετρήσει» ο ίδιος το κλίμα και την – έστω βραχυπρόθεσμη – εξέλιξη στις σχέσεις των δύο πλευρών.
Τις επιδιώξεις της Αθήνας, η οποία δηλώνει καλά προετοιμασμένη και διπλωματικά θωρακισμένη, φαίνεται αρχικά να ευνοεί η ίδια η «αρχιτεκτονική» της συνάντησης: το αυστηρά κλειστό τετ α τετ μεταξύ του Μητσοτάκη και του Ερντογάν, το οποίο αναμένεται να διαδεχθεί τη συνάντηση του τούρκου προέδρου με τον Τζο Μπάιντεν στο κτίριο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Για πρώτη φορά ο Μητσοτάκης και ο Ερντογάν δεν θα χρειαστεί να προεδρεύουν στις τοποθετήσεις των διευρυμένων αντιπροσωπειών τους, όπως συνέβη τις δύο προηγούμενες φορές (τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2019), αλλά συμφωνήθηκε μια συζήτηση «αποκλειστικά και μόνο των ηγετών». Προφανώς όμως στην ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες θα συμμετέχουν οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού και κυβερνητικά στελέχη, ανάμεσά τους ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, για παράλληλες διαβουλεύσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις