Οι φίλοι και οι εχθροί του ΣΥΡΙΖΑ: Συμμαχίες και κάλπες
Ο τέως πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, άνοιξε τα χαρτιά του και απέδειξε ότι τον απασχολεί, όχι μόνον η κάλπη, αλλά και οι διερευνητικές της και οι όποιες δυνατές συμπορεύσεις
- Τον ειδοποίησαν από το νοσοκομείο ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά από επέμβαση ρουτίνας
- Κάπως... ταλαιπωρημένο είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Βατικανό - Δείτε φωτογραφίες
- Νέο πολιτικό σκηνικό – Η ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ, οι «νάρκες» για Μητσοτάκη και το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ
- Εξάρθρωση τρομοκρατικού πυρήνα που συνδέεται με τον ΙSIS, στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης ασφαλείας Ισπανίας – Μαρόκου
Ηεβδομάδα που πέρασε ανακίνησε μια συζήτηση με κέντρο τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και θέμα τις ενδεχόμενες πολιτικές συμμαχίες, τις κάλπες και τις δυνητικές συμπορεύσεις του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα. Μια συνέντευξη του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, το 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜεΡΑ25 που ολοκληρώθηκε στα Λιπάσματα Δραπετσώνας αλλά και ένα έντονο παρασκήνιο και προσκήνιο με διαύλους, επαφές, μια δημοσκόπηση και δηλώσεις διαμορφώνουν ένα κλίμα «άτυπων» διερευνητικών για την επόμενη ημέρα του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και συνολικά του πολιτικού σκηνικού. Στις ασκήσεις επί χάρτου πλην ΣΥΡΙΖΑ, βάλτε το ΜεΡΑ25, το ΚΚΕ, τους Πράσινους-Οικολόγους αλλά και το Κίνημα Αλλαγής. Ως πολιτικές δυνάμεις όλοι και ανεξάρτητα των στρατηγικών και των κόκκινων γραμμών τους, είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος για την επόμενη ημέρα. Εξάλλου τα επιτελεία όλων βλέπουν ακόμη πιθανό το σενάριο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού από τον Πρωθυπουργό, ενώ ήδη χτίζουν την τακτική τους και για ανάταξη, επιβίωση, ακόμη και ισχυροποίηση του χώρου τους σε μια αναμφισβήτητη αντικομματική εποχή. Ολα πυροδοτήθηκαν, έστω και ως ασκήσεις επί χάρτου, από την ενδιαφέρουσα και όλο ειδήσεις συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην Ολγα Τρέμη (newsbomb).
Εδώ ο τέως πρωθυπουργός άνοιξε τα χαρτιά του και απέδειξε πως τον απασχολεί, όχι μόνον η κάλπη, αλλά και οι διερευνητικές της και οι όποιες δυνατές συμπορεύσεις. Κοινό μυστικό εξάλλου πως συζητήσεις γίνονται, και αυτό έχει να κάνει βασικά με δύο δεδομένα: το σαφές προβάδισμα Μητσοτάκη και την απλή αναλογική που όπως λέει τέως υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ «βασικά θα είναι δίκοπο μαχαίρι και για τα μικρότερα κόμματα και τις συνέργειες που θα επιλέξουν, αν επιλέξουν». Στη συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας πάντως ήταν σαφής και επανέλαβε το πώς βλέπει εκείνος την επόμενη ημέρα. Μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας είναι στο μυαλό του λοιπόν αλλά και ένα κάλεσμα σε συμπόρευση για να μη συνεχίσει τη διακυβέρνησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ. Ενα κάλεσμα προγραμματικού όμως τύπου. «Εκεί θα δούμε πώς εννοεί ο καθένας τον αυτοπροσδιορισμό του ως προοδευτικός» σημειώνει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με γνώση των κινήσεων και των διεργασιών. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να βρίσκει προγραμματικές συνθέσεις και συναινέσεις και να είναι ένα κόμμα το οποίο μπορεί να συνεργαστεί στην πορεία προς τις εκλογές. Οι εκλογές αυτές θα είναι με απλή αναλογική» είπε με νόημα ο κ. Τσίπρας στην ίδια συνέντευξη. Η παρέμβασή του στα εσωτερικά του Κινήματος Αλλαγής, η επίθεσή του στον Ανδρέα Λοβέρδο, δεν σχολιάστηκε ευμενώς από τον κατεξοχήν χώρο που ο ίδιος θέλει να απευθυνθεί. Αν και η στρατηγική προσέγγισης στη Χαριλάου Τρικούπη θα έχει πολλές κλιμακώσεις το επόμενο διάστημα. Οι ανοιχτοί δίαυλοι με στελέχη του, οι διερευνήσεις από μεριάς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν άτυπα επιφορτιστεί με επαφές θα έχουν ως κλειδί την εσωτερική κούρσα για νέο αρχηγό στο ΚΙΝΑΛ αλλά και το timing της κάλπης.
Οι παλιές καραβάνες
Η πρόσφατη πάντως προσχώρηση στον ΣΥΡΙΖΑ του τέως υφυπουργού Σ. Κεδίκογλου, με όρους μεταγραφής, δεν αντιμετωπίστηκε και τόσο θετικά από τις παλιές καραβάνες του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ένα μεγάλο μέρος της βάσης του κόμματος. Δεν άργησε μια πρώτη αντίδραση και μάλιστα από μεριάς Νίκου Φίλη σε συνέντευξή του: «Δεν κάνω κρίση για ένα-ένα πρόσωπο. Προφανές είναι ότι πολλά πρόσωπα, που δεν τα γνωρίζω εγώ, έχουν τη δική τους πολιτική διαδρομή.
Δεν συμφωνώ στην ιστορία των μεταγραφών. Ενα κόμμα το οποίο πηγαίνει προς την κυβέρνηση, η δύναμή του δεν αντλείται από τις μεταγραφές. Δεν θέλω ένα κόμμα που να έχουμε μεταγραφές, θέλω ένα κόμμα που να έχουμε συμμαχίες, και πολιτικές συμμαχίες». Ακόμη πάντως και οι 53 ή το ευρύτερο ρεύμα της Ομπρέλας δεν διαφωνούν με προοδευτική συμπόρευση, αλλά θέτουν αστερίσκους αν αυτή θα γίνει με προγραμματικούς όρους και άξονες ή απλώς με μια θολή εικόνα σούπας που θα χωρά τους πάντες με ένα αντιδεξιό πρόσημο. Μια πιο σκληρή άποψη εντός ΣΥΡΙΖΑ θέλει απλώς διεμβολισμό του ΚΙΝΑΛ.
Μια πιο ήπια, μια προγραμματική συμπόρευση. Μια πιο ενδιάμεση (π.χ. Σπίρτζης) θα έβλεπε θετικά προγραμματικές συσπειρώσεις ομάδων που θα συμφωνούν με τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω σε άξονες και θα διαμορφώνουν κλίμα δυναμικής με τη μετατόπισή τους. Πάμε τώρα πιο αριστερά. Η πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega – διενεργήθηκε από τις 18 έως τις 24 Μαΐου – έδιδε στο Μέρα25 ποσοστό 4,7%, από 2,8% τον Απρίλιο! Ενα νέο δεδομένο που μετέβαλε τη διάθεση των μελών του και της ηγεσίας του κόμματος του Γιάνη, στο πρόσφατο συνέδριο στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας. Το όλο νέο στοιχείο δεν πέρασε απαρατήρητο από την Κουμουνδούρου που έχει δυνάμεις που θα έβλεπαν θετικά μια συμπόρευση ακόμη και με τον τέως και πληθωρικό υπουργό Οικονομικών.
Κυκλωτικές κινήσεις
«Από τον ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξουν κυκλωτικές κινήσεις, θα μας πουν να πάμε «όλοι μαζί», όλοι μαζί με ποιους; Με την ολιγαρχία; Χαμένη δεν είναι η ψήφος στο ΜέΡΑ25 αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει ενσωματωθεί στην ολιγαρχία» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο κλείσιμο του συνεδρίου. Λογική οριοθέτησης των δυνάμεών του. Ο ίδιος για να ξεκόψει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο επέμεινε στην αντιμνημονιακή ρητορική του αλλά και στις παραπομπές στο καλοκαίρι του 2015 για ευνόητους λόγους. Ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια έστειλε τον Νάσο Ηλιόπουλο για χαιρετισμό στο συνέδριο, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της Κουμουνδούρου θα βρεθεί και στην Ισπανία εκπροσωπώντας το κόμμα του στο συνέδριο των Ποδέμος, επικαιροποιώντας το προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ.
Και παρότι αυτή ακριβώς είναι η αιτία του σκωτσέζικου ντους που τους κάνει ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ που δεν είδε τον κ. Τσίπρα στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. «Ο κ. Βαρουφάκης είναι μια δύναμη στον προοδευτικό χώρο με την οποία μια προοπτική πολιτικής προοδευτικής διακυβέρνησης οφείλει να συνομιλήσει, αλίμονο» είπε πάντως ο Νίκος Φίλης σε πρόσφατη συνέντευξή του. Η Κουμουνδούρου αναζητά αν υπάρχουν πιο φιλικές δυνάμεις εντός του κόμματος του Γιάνη και «σκανάρει» τις διαθέσεις τους. Πιο περίπλοκη η εξίσωση με τους Πράσινους-Οικολόγους. Σχέσεις υπάρχουν, εξάλλου συγκυβέρνησαν το 2015- 2019, αν και το νέο δεδομένο θέλει τους Ευρωπαίους Πράσινους να πιέζουν για αυτόνομη κάθοδο το εδώ κόμμα και όλη την οικολογική επικράτεια.
Ανακίνησε σενάρια
Η πρόσφατη παρουσία της κυρίας Κατερίνας Ανδρικοπούλου-Σακοράφα, μέλους της ΠΓ των Οικολόγων-Πράσινων στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το κλίμα, ανακίνησε σενάρια. «Εξακολουθούμε να έχουμε καλές σχέσεις με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, αλλά με απόφαση δύο συνεδρίων (Ιούνιος και Νοέμβριος 2020) έχει παρθεί η πολιτική απόφαση για την αυτόνομη κάθοδο των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές» δήλωσε πάντως καθαρά ο συνεκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Πολιτόπουλος. Τέλος, οι έρευνες αγοράς του ΣΥΡΙΖΑ προς μεριάς ΚΚΕ δεν έχουν τόσο θετική προοπτική. Ο Περισσός εγγράφει την Κουμουνδούρου στα αστικά κόμματα και δεν υπάρχει πιθανότητα για συμπορεύσεις. Το μόνο που ίσως ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε μια ανοχή του ΚΚΕ σε ενδεχόμενες κάλπες και στη διατήρηση του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις