Διαφήμιση για βραβείο
Μας άρεσε ή όχι, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι το σποτάκι για το Συνέδριο Γονιμότητας κατέκτησε ήδη μία θέση (ποια ακριβώς δεν ξέρω, αν και είμαι βέβαιος ότι είναι επίζηλη) στην Ιστορία της διαφήμισης.
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- «Είσαι ενδοτικός», «Μην είσαι κατά συρροή δειλός»: Συνεχίζεται ο πόλεμος Νετανιάχου και Γκαντζ
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
- Πόσο θα κοστίσει στην τσέπη των Ελλήνων αν ενεργοποιηθεί η «βόμβα» Τραμπ για 5% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες
Μας άρεσε ή όχι, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι το σποτάκι για το Συνέδριο Γονιμότητας κατέκτησε ήδη μία θέση (ποια ακριβώς δεν ξέρω, αν και είμαι βέβαιος ότι είναι επίζηλη) στην Ιστορία της διαφήμισης. Διότι δεν θυμάμαι στο παρελθόν άλλο τηλεοπτικό σποτ, που σκοπό είχε να προβάλει στο ευρώ κοινό ένα συνέδριο, να καταφέρνει τελικά να γίνει η αιτία της ματαίωσής του. Δεν είναι μικρό επίτευγμα η διαφήμιση να ακυρώνει το αντικείμενό της! Κάποιας μορφής ταλέντο οπωσδήποτε χρειάζεται.
Γι’ αυτό μου κάνει εντύπωση να ακούω ακόμη έναν εκ των οργανωτών του συνεδρίου να υποστηρίζει ότι το μήνυμα του επίμαχου σποτ, που ματαίωσε την πραγματοποίηση του συνεδρίου, «ήταν η αλήθεια». Επειδή δεν πιστεύω ότι παραπλανά, να πω απλώς ότι κάνει λάθος. Το μήνυμα του σποτ, ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να συλλάβει μετά τα σαράντα, είναι μία μόνον πλευρά της αλήθειας, είναι ένα από τα πολλά δεδομένα, που όλα μαζί φτιάχνουν την αλήθεια. Κυρίως, όμως, το συγκεκριμένο μήνυμα είναι κάτι το οποίο οι γυναίκες στις οποίες απευθυνόταν το γνωρίζουν πολύ καλά. Οι γυναίκες που έχουν φιλοδοξίες, που μορφώνονται και σταδιοδρομούν, δεν περιμένουν ένα συνέδριο παπάδων, για να μάθουν ότι είναι δύσκολο ή αδύνατο να γίνουν μητέρες! Το ήξεραν από την αρχή και ανέλαβαν τον κίνδυνο και την ευθύνη της επιλογής τους.
Το μήνυμα ήταν προσβλητικό για τη νοημοσύνη των γυναικών στις οποίες απευθυνόταν, όπως επίσης για την ελευθερία τους. Διότι ήταν το εκνευριστικό πνεύμα του κηρύγματος εκείνο που διείπε το σποτ: καλούσε από άμβωνος το κοινό στο οποίο απευθυνόταν σε μετάνοια για τις επιλογές του. Το πρόβλημα του σποτ, με άλλα λόγια, ήταν πρωτίστως το εξοργιστικό ύφος με το οποίο προέβαλλε την «αλήθεια» του συνεδρίου. (Ειπώθηκε μάλιστα, προς υπεράσπιση του σποτ, ότι το είχε εγκρίνει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Και λοιπόν; Αλίμονο αν το ΕΣΡ γινόταν κριτής και του ύφους…)
Εφόσον λοιπόν μήνυμα είναι και το ύφος στο οποίο αυτό μεταδίδεται και όχι μόνο το κείμενο, το συγκεκριμένο μήνυμα ήταν αντάξιο των ρασοφόρων της οργανωτικής επιτροπής του: όπισθεν ολοταχώς, στον κόσμο όπου οι γυναίκες είχαν σκοπό τον γάμο και καθήκον την αναπαραγωγή! Και μάλιστα προς τι, αναρωτιέσαι. Για την εκπλήρωση μιας εντολής («αυξάνεσθε και πληθύνεσθε») που έρχεται από την Εποχή του Χαλκού, όταν ο υπερπληθυσμός είναι στη ρίζα των προβλημάτων ολόκληρου του πλανήτη; Το ζήτημα, όπως ετέθη από το σποτ, ήταν ένας απαράδεκτος αναχρονισμός, διότι ετέθη διαζευκτικά: ή οικογένεια και παιδιά ή ξεχνάς την καριέρα. Οταν ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο θέμα τίθεται με αυτό τον προσβλητικό τρόπο για τη νοημοσύνη σου και την ελευθερία σου, η φυσική αντίδραση είναι να στείλεις εκείνον που το λέει στον γνωστό προορισμό. Επόμενο ήταν να προκαλέσει αγανάκτηση το σποτ. Η επιστροφή στο παρελθόν δεν είναι τρόπος να αντιμετωπίσεις το μέλλον, ούτε καν για να το αποφύγεις.
Το ενδιαφέρον από πολιτικής πλευράς ήταν ότι ένα συνέδριο που μάλλον θα περνούσε απαρατήρητο αν γινόταν, έδωσε την αφορμή για επιθέσεις και κριτική κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο λόγος ήταν επειδή είχε θέσει το συνέδριο υπό την αιγίδα της, την οποία απέσυρε όταν ξέσπασε ο θόρυβος. Το λάθος της Προέδρου είναι μεν πραγματικό, αλλά είναι ασήμαντο και, πάντως, δυσανάλογο με τις αντιδράσεις. Υποθέτω ότι η Προεδρία εκτίμησε ότι θα επρόκειτο για κάτι συμβατικό και νυσταλέο, ως συνήθως με τα συνέδρια, έτσι προσέφερε την περίφημη αιγίδα. Δεν αμφιβάλλω ότι δεν πρόκειται να συμβεί ξανά. Δεδομένης λοιπόν της ασημαντότητας της αφορμής, περισσότερο ενδιαφέρον έχει η πολιτική προέλευση των επιθέσεων. Ενώ μέχρι τώρα αυτές προέρχονταν ως επί το πλείστον από τους φανατικούς «Pakistas» της εθνικολαϊκής Δεξιάς, τώρα προστίθεται και η κριτική της Αριστεράς.
Θα συνέβαινε, αργά ή γρήγορα, διότι η κ. Σακελλαροπούλου είναι ένα πρόβλημα, πολιτικό και ιδεολογικό, για τις ισορροπίες του παλαιού συστήματος ―το οποίο βεβαίως υφίσταται πάντα και δίνει τον αγώνα για την αυτοσυντήρησή του. Η σημερινή Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκπροσωπεί τη λογική που μπορεί να βρίσκει συμφωνίες, γι’ αυτό και η κ. Σακελλαροπούλου έχει υψηλή αποδοχή σε εκείνους που αυτοπροσδιορίζονται είτε ως κεντροδεξιοί είτε ως κεντροαριστεροί. Αυτή η ανεξαρτησία που εδράζεται στη λογική κρίση απειλεί τις κάθε μορφής ιδεοληψίες στην πολιτική και είναι φυσικό οι απειλούμενοι να προσπαθούν να περιορίσουν την κ. Σακελλαροπούλου στα μέτρα που εκείνοι θέλουν, για να είναι ακίνδυνη. Εξού οι πιέσεις και η κριτική. Πάντως, το ότι μέχρι τώρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταφέρει να στρέψει εναντίον της τα δύο άκρα, σημαίνει ότι είναι σε πολύ καλό δρόμο.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Οφείλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους φιλάθλους της εθνικής ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας, για την υπέροχη εμφάνισή τους στο γήπεδο με περικεφαλαίες και χλαμύδες! Το γελοίο θέαμα που ευγενώς και αφιλοκερδώς προσέφεραν είναι, νομίζω, η πολυτιμότερη συμβολή στην προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης γύρω από το όνομα της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας. Είναι ανείπωτη ξεφτίλα να ανάγουμε σε αντιπάλους μας καραγκιόζηδες και μάλιστα με περικεφαλαίες…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις