Λάρισα: Απώλειες για τους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών
Στο 75% με 85% κυμαίνεται η απώλεια των κερδών για τους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών Λάρισας λόγω του Ιανού
Στο 75% με 85% κυμαίνεται η απώλεια των κερδών για τους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών Λάρισας λόγω του Ιανού, ενώ η μη αποζημιώσιμη ζημιά έφτασε ως και 35%. Παράλληλα, εκτοξεύτηκε το κόστος παραγωγής, ενώ μεγάλη είναι η απώλεια στα εισοδήματα των αμπελοκαλλιεργητών, λόγω απώλειας παραγωγής καθώς και μείωσης της τιμής.
Τα παραπάνω τονίζει ανάμεσα σε άλλα, στην επιστολή που απέστειλε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επιτραπέζιου Σταφυλιού Λάρισας προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, ζητώντας άμεσα την στήριξη των αμπελοκαλλιεργητών. Να σημειωθεί ότι τα μέλη του Α.Σ. Επιτραπέζιου Σταφυλιού Λάρισας καλλιεργούν 350 στρέμματα ενώ στη Θεσσαλία υπολογίζονται περίπου στα 1500 στρέμματα παραγωγικά κατά το έτος 2020.
Συγκεκριμένα στην επιστολή οι καλλιεργητές παραθέτουν επιπλέον στοιχεία για την εκτίμηση της ζημιάς από τον Ιανό, όπως αυτές καταγράφηκαν από τα μέλη της Ομάδας Παραγώγων Α.Σ. GRAPETEAM, (ομάδα παραγώγων επιτραπέζιου σταφυλιού της Θεσσαλίας), καθώς και γεωτεχνικών που συνεργάζονται με την GRAPETEAM:
- Το κόστος παραγωγής υπολογίζεται στα 900 ευρώ χωρίς να υπολογίζεται το κόστος συγκομιδής. Αυτό περιλαμβάνει λίπανση και φυτοπροστασία στα 350 ευρώ, εργατικά 350 ευρώ και λοιπά έξοδα (ασφάλιση ΕΛΓΑ, καύσιμα, ρεύμα γεώτρησης, αναλώσιμα κ.α.) στα 200 ευρώ.
- Τα έσοδα της καλλιέργειας, με μια μέση εμπορεύσιμη παραγωγή 1.800 κιλών ανά στρέμμα και μια τιμή 0,9 ευρώ /κιλό μείον 0,1 ευρώ/κιλό κόστος συγκομιδής, υπολογίζονται στα 1440 ευρώ.
- Κατά την περσινή χρονιά και μετά τα ακραίο φαινόμενο του Ιανού, η μη αποζημιώσιμη ζημιά έφτασε ως και 35%.
- Με μια μέση ζημία στο 25% η απώλεια εισοδήματος που προκύπτει είναι 360 ευρώ λόγω απώλειας παραγωγής καθώς και μείωσης της τιμής.
- Μετά την έντονη βροχόπτωση και σε συνεννόηση με τους γεωτεχνικούς που παρακολουθούν τα κτήματα, προχώρησαν σε δυο ψεκασμούς κάλυψης με τουλάχιστον ένα μυκητοκτόνο για την αντιμετώπιση του βοτρύτη, το οποίο είναι από τα ακριβότερα μυκητοκτόνα. Υπολογίζεται ότι το κόστος έφτασε τα 20 ευρώ το στρέμμα ενώ χρειάστηκαν άλλα 30 ευρώ/στρέμμα για να καθαριστούν τα τσαμπιά από σκισμένες και πιθανόν μολυσμένες ρώγες.
- Παράλληλα το κόστος συγκομιδής ανέβηκε 0,05-0,1 ευρώ/κιλό επιπλέον αφού οι εργάτες έπρεπε να καθαρίσουν ξανά τα τσαμπιά ενώ η ακαταλληλότητα πολλών από αυτά καθυστερούσε τη συγκομιδή, ανεβάζοντας το κοστολόγιο άλλα 50-100 ευρώ /στρέμμα.
- Έτσι μια εκμετάλλευση όπου μπορούσε να δώσει ένα προσδοκώμενο κέρδος περίπου στα 550 ευρώ/στρέμμα έφτασε να δίνει 80-130 ευρώ. Η απώλεια κέρδους ανέρχεται στο 75-85%.
«Αυτό μας οδήγησε στο να ζητήσουμε τη συνδρομή του ΥΠΑΑΤ ώστε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις μιας δύσκολης χρονιάς για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να είμαστε ανταγωνιστικοί σε μια δαπανηρή και απαιτητική καλλιέργεια έναντι των άλλων παραγώγων στις αγορές της Ευρώπης», επισημαίνεται στην σχετική επιστολή.
- Σαρκοζί: Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας χάνει την έφεση στην υπόθεση διαφθοράς
- «Αυτό είναι 2 σε 1: Και μετρό και περπάτημα» – Το καυστικό σχόλιο του Λάκη Λαζόπουλου για το Μετρό Θεσσαλονίκης
- Ασταμάτητος ο Ολυμπιακός: Έφτασε τους 319 τίτλους (vid)
- «Δεν έχουμε άλλη επιλογή» – Τι λένε οι κάτοικοι της Ιντλίμπ για τη διακυβέρνηση των ισλαμιστών
- Γιάννης Μπουτάρης: Εκδήλωση μνήμης 40 μέρες μετά τον θάνατό του – «Ανατρεπτικός, χειμαρρώδης, πληθωρικός»
- Άντριου Τέιτ: «Είμαι θύμα του Matrix» είπε ο φοροφυγάς influencer της ανδρόσφαιρας