Κλιματική αλλαγή: Ακτιβιστές προσφεύγουν κατά της Νορβηγίας για το πετρέλαιο της Αρκτικής
ΟΙ εξορύξεις «στερούν τους νέους από το μέλλον τους»
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Έχοντας εξαντλήσει τα νομικά τους μέσα στα δικαστήρια της Νορβηγίας, ακτιβιστές του κλίματος προσέφυγαν κατά τoυ Όσλο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας ότι οι νέες γεωτρήσεις που σχεδιάζονται στην Αρκτική στερούν τους νέους ανθρώπους από το μέλλον τους.
Η προσφυγή, την οποία κατέθεσαν έξι νέοι 20-27 ετών σε συνεργασία με την Greenpeace και την Friends of the Earth, είναι ένα παράδειγμα μιας νέας πρακτικής που διαδίδεται σε όλο τον κόσμο για τη δικαστική επιβολή μέτρων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Στην Ολλανδία, υπενθυμίζει το Reuters, δικαστήριο υποχρέωσε πρόσφατα την Shell να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα έπειτα από προσφυγή πολιτών που υποστήριξαν ότι η αγγλο-σουηδική πετρελαιοβιομηχανία παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.
«Οι περιβαλλοντιστές υποστηρίζουν ότι, επιτρέποντας νέες εξορύξεις στο μέσο μιας κλιματικής κρίσης, η Νορβηγία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα» δήλωσαν οι ακτιβιστές ανακοινώνοντας τη νέα προφυγή.
Είχε προηγηθεί την Τρίτη η ανακοίνωση της πετρελαϊκής εταιρείας Equinor, της οποίας το πλειοψηφικό ποσοστό ανήκει στην νορβηγική κυβέρνηση, ότι επιταχύνει μεν τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παράλληλα όμως θα αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου την επόμενη πενταετλια.
Η προσφυγή είχε απορριφθεί από τρία δικαστήρια στη Νορβηγία, συμπεριλαμβανομένης της τελικής απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου τον Δεκέμβριο, οπότε οι ακτιβιστές στράφηκαν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.
Ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων απαιτεί από τους προσφεύγοντες να πλήττονται προσωπικά και άμεσα από τις καταγγελλόμενες παραβάσεις.
Οι αποφάσεις του εφαρμόζονται υποχρεωτικά από τις χώρες-μέλη.
Η Νορβηγία, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στη Δυτική Ευρώπη, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα συνεχίσει την εξόρυξη τουλάχιστον μέχρι το 2050.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις