Με το Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο:

Οι Μεγάλες Δίκες της Ιστορίας

Από τον Σωκράτη και τον Όσκαρ Ουάιλντ, μέχρι τον Μιλόσεβιτς και τον Αλ Καπόνε.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πρωτότυπα βιβλία γραμμένα από κορυφαίους καθηγητές πανεπιστημίου.

Γεγονότα και χαρακτήρες που βρέθηκαν στο επίκεντρο όχι μόνο της ιστορίας του Δικαίου αλλά και της ίδιας της ανθρωπότητας.

Μια δίκη, τόσο οι εμπλεκόμενοι σε αυτήν όσο και ο περίγυρός της, έρχεται να αποκαλύψει πολύ περισσότερα πράγματα από όσα θέλουμε να πιστεύουμε. Σε δεδομένες στιγμές, οι κατήγοροι και οι κατηγορούμενοι εκπροσωπούν, αντιστοίχως, τον νόμο και την παράβασή του. Όμως τόσοι οι νόμοι όσο και οι παραβάτες εξελίσσονται, αλλάζουν στο διάβα του χρόνου. Αν πάντως σταθούμε προσεκτικά σε ορισμένες από τις πιο εμβληματικές δίκες στην ιστορία της ανθρωπότητας, αντιλαμβανόμαστε ότι, σε κάθε περίπτωση, υπήρξαν τέτοιες διαδικασίες, ακτινογραφήθηκε η ουσία μιας ολόκληρης εποχής, η πολιτισμική της στάθμη. Η νέα συναρπαστική προσφορά του «Βήματος της Κυριακής» με τον γενικό τίτλο «Οι Μεγάλες Δίκες της Ιστορίας», αρχής γενομένης από τις 6 Ιουνίου, φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις περιπτώσεις του Σωκράτη, του Αλ Καπόνε, του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του Όσκαρ Ουάιλντ.

Πρόκειται για μια σειρά πρωτότυπων και εύληπτων βιβλίων τα οποία είναι γραμμένα από ειδικούς, καθηγητές πανεπιστημίου, ενώ μεταφράζονται και κυκλοφορούν για πρώτη φορά στα ελληνικά. Από την ελληνική αρχαιότητα μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα, παρακολουθούμε γεγονότα και χαρακτήρες που βρέθηκαν στο επίκεντρο όχι μόνο της ιστορίας του Δικαίου αλλά και της ίδιας της ανθρωπότητας.

Δίκες που συγκλόνισαν τον κόσμο και έμειναν στην Ιστορία.
Μεγάλες στιγμές της Ιστορίας που διαδραματίστηκαν στις δικαστικές αίθουσες και αποφάσεις που σημάδεψαν τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Αυτή την εβδομάδα

Μιλόσεβιτς.
Ο θάνατος ενός κράτους.

Η κατηγορία του πρώην αρχηγού κράτους ως υπεύθυνος για φριχτές πρακτικές, όπως η γενοκτονία και η εθνοκάθαρση, στο πλαίσιο των πολεμικών συγκρούσεων στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η απολογία του ενώπιον της διεθνούς Δικαιοσύνης.

Μία δίκη-ορόσημο για την καταστολή των σοβαρών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Μετά τη Δίκη της Νυρεμβέργης, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ενσάρκωσε την πρώτη περίπτωση ενός πρώην αρχηγού κράτους ο οποίος κλήθηκε να απολογηθεί ενώπιον της διεθνούς Δικαιοσύνης ως υπεύθυνος για φριχτές πρακτικές, όπως η γενοκτονία και η εθνοκάθαρση, στο πλαίσιο των πολεμικών συγκρούσεων που σημάδεψαν την τότε Ενωμένη Γιουγκοσλαβία, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Επρόκειτο για μια δική που είχε φοβερές δυσκολίες στην εξέλιξή της και δραματική έκβαση. Αποτέλεσε ωστόσο και ένα ορόσημο για την καταστολή των σοβαρών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Η δίκη εναντίον του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς διεξήχθη μεταξύ του 2001 και του 2006 ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που συστήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη για να δικάσει τους υπεύθυνους σοβαρών εγκλημάτων, τα οποία διαπράχθηκαν στα πλαίσια των συγκρούσεων στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Μετά τη Δίκη της Νυρεμβέργης, επρόκειτο για την πρώτη περίπτωση ενός πρώην αρχηγού κράτους που κλήθηκε να απαντήσει παρουσία της διεθνούς δικαιοσύνης για φριχτές πρακτικές, όπως η γενοκτονία και η εθνοκάθαρση. Παρά τις φοβερές δυσκολίες που υπήρξαν κατά την εξέλιξη και παρά τη δραματική έκβαση, η δίκη του Μιλόσεβιτς μας εφοδιάζει με ένα μοναδικό προηγούμενο, τόσο για να εμβαθύνουμε στη γνώση των σύνθετων περιστατικών που χαρακτήρισαν το τέλος ενός κράτους, όσο και για να εκτιμήσουμε τις προόδους που επιτεύχθηκαν από τη διεθνή κοινότητα στον αγώνα εναντίον της ατιμωρησίας και στην καταστολή των εγκλημάτων που προσβάλλουν τη συνείδηση της ανθρωπότητας.

«Φέρνω τον κατηγορούμενο Μιλόσεβιτς μπροστά σας για να απαντήσει στις κατηγορίες που του καταλογίζονται. Το κάνω για το καλό της διεθνούς κοινότητας και στο όνομα όλων των κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των κρατών της πρώην Γιουγκοσλαβίας».

Κάρλα ντελ Πόντε, γενικός εισαγγελέας