Εργασιακό: Κόντρα Χατζηδάκη αντιπολίτευσης στη Βουλή για την απεργία – Αριστερά ανοίγματα από ΣΥΡΙΖΑ
Για προσωπικές επιθέσεις και δολοφονία χαρακτήρα έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και επέκρινε την ΑΔΕΔΥ για την αυριανή απεργία. Για προβοκάτσιες κατηγόρησαν τον υπουργό οι βουλευτές του ΚΚΕ ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης για γκαιμπελισμό
Η αγωγή της Νίκης Κεραμέως κατά της απεργίας της ΑΔΕΔΥ πυροδότησε το πολιτικό κλίμα το οποίο μεταφέρθηκε και εντός της Βουλής όπου συνεχίζεται για δεύτερη μέρα στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά.
Αποφάσισαν απεργία παραβιάζοντας το νόμο
Ο Κωστής Χατζηδάκης στην παρέμβασή του δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αυριανή 24ωρη απεργία που κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας ανατρέποντας την προηγούμενη απόφασή τους για 4ωρη στάση εργασίας και εξέφρασε την απορία του για την αλλαγή στάσης των σωματείων.
Μάλιστα στο πνεύμα της αγωγής από την υπουργό Παιδείας για την ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, ο Κωστής Χατζηδάκης υποστήριξε ότι οι μόνοι χαμένοι θα είναι οι μαθητές που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις αλλά και οι γονείς τους.
«Χθες αποφάσισαν 24ωρη απεργία παραβιάζοντας τις διατάξεις του νόμου! Τι άλλαξε από την Παρασκευή που προκήρυξαν στάση εργασίας μέχρι χθες που άλλαξαν απόφασή τους; Έχουμε καινούργια δεδομένα; Ποιον εξυπηρετεί αυτή η αλλαγή στάσης;
Δεν την αφορά
»Το θύμα της νέας τοποθέτησης θα είναι λόγω των εξετάσεων, οι μαθητές που δεν θα μπορούν να δώσουν εξετάσεις και οι γονείς. Η ΑΔΕΔΥ που δεν την αφορά και πολύ και το εργατικό κέντρο θα τοποθετηθούν όπως νομίζουν! Θα ήθελα από την αντιπολίτευση τοποθέτηση για το θέμα. Είστε με συνδικαλιστές του Μετρό που αποφάσισαν να κλείσουν Αθήνα ή με μαθητές και γονείς;», είπε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε:
«Οι συνδικαλιστές των λεωφορείων και τρόλεϊ αποφάσισαν να μεταθέσουν τη στάση εργασίας και να την κάνουν από τη 1 μέχρι 5 απόγευμα. Γιατί δεν μπορείτε να συστήσετε στους ανθρώπους αυτούς να κάνουν το ίδιο πράγμα; Θα κάνουν την κινητοποίησή τους αλλά θα μπορέσουν παιδιά να δώσουν εξετάσεις! Ζητάω κάτι υπερβολικό;».
Προβοκάρισμα
Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη ο οποίος κατηγόρησε τον Κωστή Χατζηδάκη για προβοκάρισμα της απεργίας και σημείωσε ότι η ΑΔΕΔΥ έχει εξαιρέσει όσους εμπλέκονται με τις πανελλαδικές εξετάσεις και ότι τα σωματεία στα ΜΜΜ θα αρχίσουν αργότερα με στάση εργασίας.
«Αν έχετε στο μυαλό σας να προβοκάρετε την απεργία, δεν είμαστε χτεσινοί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παφίλης.
👉Απάντηση του Θ. Παφίλη στον Κ. Χατζηδάκη
🔴«Αν έχετε στο μυαλό σας να προβοκάρετε την απεργία, δεν είμαστε σημερινοί»#απεργια_16Ιουνη #ΑΔΕΔΥ #απεργια #Βουλη #πανελλαδικες2021 https://t.co/gya2MVXA0h
— Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ (@gt_kke) June 15, 2021
Ο Γιάννης Γκιόκας κατήγγειλε την κυβέρνηση που προσπαθεί να βρωμίσει τους λαϊκούς αγώνες με προβοκάτσιες, ενώ έφθασε στο σημείο να εμπλέξει ακόμα και τους μαθητές των πανελληνίων εξετάσεων, όταν η ίδια η κυβέρνηση είναι αυτή που εδώ και ένα χρόνο ταλαιπωρεί τους μαθητές με την τηλεκπαίδευση, τις μάσκες – αερόστατα, τα τάμπλετ που δεν έφθασαν ποτέ σε μαθητές.
📍Γ. Γκιόκας στη #Βουλή για το αντεργατικό έκτρωμα
🔴Η κυβέρνηση έφαγε τα μούτρα της & αύριο θα πάρει νέα μαζική απάντηση
🔴Προσπαθεί να βρωμίσει τους λαϊκούς αγώνες εμπλέκοντας τις πανελλαδικές εξετάσεις#απεργια_16Ιουνη #Vouli #εργασιακα #ΑΔΕΔΥ https://t.co/WdkHjCIUgq— Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ (@gt_kke) June 15, 2021
Γκαιμπελισμός
Έντονη ήταν η αντίδραση και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη στην τοποθέτηση του Κωστή Χατζηδάκη.
«Χύνετε κροκοδείλια δάκρυα για τους μαθητές, ενώ η ΟΛΜΕ ζήτησε εξαίρεση για τους εκπαιδευτικούς που κάνουν χρέη επιτηρητών»! Αλλά τα λέτε αυτα υποκριτικά για να παίξει ο μηχανισμός Πέτσα στα ΜΜΕ, και κάποιοι θα τσιμπήσουν στο ψέμα γιατί με το πες, πες κάτι θα μείνει… Γκέμπελς λέγεται αυτό! Με γκεμπελικό τρόπο κυβερνάτε» τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης.
Δολοφονία χαρακτήρα
Ο υπουργός Εργασίας παράλληλα κατήγγειλε την αντιπολίτευση για προσωπικές επιθέσεις σε βάρος του και έκανε λόγο για «δολοφονία χαρακτήρα».
«Εδώ και 2,5 μήνες το νομοσχέδιο είναι ψηλά στη δημοσιότητα! Τι δεν έχω ακούσει! Είναι καταδικασμένη η Ελλάδα να συμφωνεί μαζί σου; Προφανώς όχι! Οι επιθέσεις που έχω δεχθεί σε κάποιο βαθμό και εδώ ήταν πολιτικές, όχι προσωπικές, στην πλειονότητά τους όμως είναι προσωπικές, είναι δολοφονία χαρακτήρα, επιθέσεις που δεν δείχνουν τίποτα άλλο από το ότι δεν σας ενδιαφέρει το νομοσχέδιο αλλά έχετε άγχος για το πως πάτε αντιπολιτευτικά και βγάζετε εμπάθεια και μίσος!» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε:
»Αδιαφορώντας ότι ο άνθρωπος που κατηγορείται έχει οικογένεια, διαδρομή και παρουσία! Δεν είμαι καινούργιος έχω κριθεί κατ’ επανάληψη από τους πολίτες, πρέπει να σας πω ότι από το 2007 που κατεβαίνω, εκλέγομαι σταθερά στις πρώτες θέσεις και στις τελευταίες εκλογές πήρα τη 1η θέση βόρειο τομέα Αθηνών!
»Βγήκε χθες ο αρχηγός σας, δεν δίνω να σας πω και τόσο μεγάλη σημασία, και είπε και εκείνος τα γνωστά κοσμητικά επίθετα! Όλοι είμαστε γνωστοί στη χώρα ξέρουμε πόσο επιρρεπής είναι ο κ. Τσίπρας με την αλήθεια, έχει πάρει διαζύγιο! Όμως όλοι κρινόμαστε από την παρουσία και το έργο μας!».
Ψάχνει αριστερή συνεργασία
Πάντως εκτός από το σκηνικό έντασης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν και επιθέσεις φιλίας προς τα εξ’ αριστερών έδρανα της αντιπολίτευσης.
Ο Πάνος Σκουρλέτης απευθυνόμενος, ιδιαίτερα όπως είπε, «στις προοδευτικές δυνάμεις της αριστερής αντιπολίτευσης» σημείωσε «ότι είναι μια ευκαιρία να υπάρξει μια πρόταση που θα υπερασπιστεί τα δίκαια της εργασίας» και να ανοίξει μια «νέα σελίδα προοδευτικών μεταρρυθμίσεων».
«Μπορούμε», είπε, «να συμπράξουμε και να ανοίξουμε μια νέα σελίδα. Να ζητήσουμε αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, να μπουν στα βαριά και ανθυγιεινά οι ντιλιβεράδες και οι νοσοκομειακοί, να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, να επανέλθει η μετενέργεια, να απαντήσουμε στο ανοσιούργημα της ατομικής σύμβασης. Υπάρχουν περιθώρια να ζητήσουμε να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις και να καταργήσουμε ακόμα και μνημονικές υποχρεώσεις» τόνισε, προσθέτοντας:
«Εάν συμφωνείτε, αμ’ έπος αμ’ έργον, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να περιμένουν πότε θα ωριμάσουν τα πολιτικά κόμματα. Εδώ απαιτείται ενότητα και αγώνας».
Κορμός και ραχοκοκαλιά ο ΣΥΡΙΖΑ
Την αρχή, έκανε το βράδυ της Δευτέρας, ο Νίκος Φίλης ο οποίος εκτίμησε πως τα κόμματα της προοδευτικής παράταξης με κορμό την αριστερά να ανταποκριθούν στη λαχτάρα της κοινωνίας.
«Χρειάζεται ο αναγκαίος αναστοχασμός και ο απεγκλωβισμός από τα αποτελέσματα του μνημονιακού καταναγκασμού! Τώρα που μπορεί να γυρίσει η παγκόσμια σελίδα, μετά την οδυνηρή εμπειρία της πανδημίας, είναι αναγκαία η διαμόρφωση εναλλακτικών προτάσεων, ένας ρεαλιστικός ριζοσπαστισμός της Αριστεράς, χωρίς συνθήματα με προτάσεις και αγώνες».
Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης ο οποίος απηύθυνε όπως είπε πρόσκληση σε κοινωνικούς φορείς, συνδικάτα, τη νεολαία αλλά στα κόμματα του ευρύτερου δημοκρατικού τόξου, να «συναποτελέσουμε με όρους διαφάνειας, αγώνα και πάλης το νέο συνασπισμό κοινωνικών δυνάμεων με ραχοκοκαλιά τον ΣΥΡΙΖΑ».
Πρόσκληση Τσακαλώτου σε ΚΚΕ και ΜέΡΑ25
Πρόσκληση στο ΚΚΕ και το Μέρα25 απηύθυνε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου «να συζητήσουμε για το τι σημαίνει ασφάλεια, τι σημαίνει ανάπτυξη, πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τα πράγματα».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, «εκτός τόπου και χρόνου» γιατί, όπως είπε, είναι η ίδια πολιτική που εφαρμόζεται στις χώρες του ΟΟΣΑ από τη δεκαετία του 1980, με πενιχρά αποτελέσματα.
Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ανέφερε πως «αυτό το νομοσχέδιο θα μπορούσατε να το είχατε φέρει και στο πρώτο μνημόνιο και στο δεύτερο μνημόνιο, όπως ζητούσε το ΔΝΤ. Εσείς όμως» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, «είστε χειρότεροι από το ΔΝΤ. Οι πολιτικές σας δεν εμπλέκονται καθόλου με την ελληνική πραγματικότητα. Πιστεύετε ότι δεν είναι αρκετά ευέλικτη η ελληνική αγορά εργασίας. Αυτή η πολιτική πιστεύετε ότι ανταποκρίνεται στην παραγωγική δομή της χώρας, όπου κυριαρχούν μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή απλώς κάνετε τα χατίρια για κάποιες επιχειρήσεις και κάποιους κλάδους, όπως τον τουρισμό;».
Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε ότι με τις ρυθμίσεις για τον συνδικαλισμό, «δεν χτυπάτε μόνο τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, αλλά και μεγάλο κομμάτι της μεσαίας τάξης.
Δεν είμαστε κόμμα της εργοδοσίας
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Εργασίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου Χατζηδάκη λέγοντας ότι «έχει κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο», και απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί εργασιακού μεσαίωνα.
Ο κ. Βρούτσης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, και γενικότερα την Αριστερά, ότι επαναλαμβάνει διαχρονικά το μοτίβο πως η ΝΔ στηρίζει τους επιχειρηματίες σε βάρος των εργαζομένων, όμως, όπως είπε, αυτή η κατηγορία πέφτει συνεχώς στο κενό με συγκεκριμένες κοινωνικές πολιτικές που εφαρμόζει.
«Επίκεντρο της πολιτικής μας είναι ο εργαζόμενος. Δεν είμαστε κόμμα της εργοδοσίας. Όμως η επιχειρηματικότητα είναι το εργαλείο για να δημιουργήσουμε πλούτο και να αυξήσουμε τις νέες θέσεις εργασίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο